Autor Wątek: Romet Rambler R-Line 5.0, rocznik 2014  (Przeczytany 3491 razy)

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Tak sobie myślę, ze to skrócenie łącznika i nowy otwór niewiele da, zyskujesz może 10mm ofsetu, cały bagaznik i tak jest mocowany na jednej śrubie, która jest wtedy najsłabszym punktem tego montażu (a raczej ten obcięty łącznik, który musisz tak ukształtować, by nie kolidował z hakiem przerzutki).

To może się  niewiele się różnić od tego co już wymyśliłeś, czyli pominięcie łącznika (montaż bagażnika na jednej śrubie do ramy).

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
... cały bagaznik i tak jest mocowany na jednej śrubie, która jest wtedy najsłabszym punktem tego montażu

To tak jak we wszystkich modelach Tubusa zdaje się.

..obcięty łącznik, który musisz tak ukształtować, by nie kolidował z hakiem przerzutki.

Nie koliduje, ani w wersji oryginalnej (z łącznikiem), ani obecnie (przy montażu do ramy, na jednej śrubie). Myślę, że po przycięciu też będzie ok, ale nie sprawdzałem jeszcze dokładnie wymiarów ...

To może się  niewiele się różnić od tego co już wymyśliłeś, czyli pominięcie łącznika (montaż bagażnika na jednej śrubie do ramy).

Przesada ... bagażnik będzie jednak miał lepsze oparcie (2 śruby), a tego "offsetu" nie muszę szukać na siłę, bo jest zapas między butem a sakwą. Rozwiązanie z mocowaniem crosso, byłoby w sam raz, o ile rozstaw dziur będzie odpowiedni ...

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Tak sobie myślę, ze to skrócenie łącznika i nowy otwór niewiele da, zyskujesz może 10mm ofsetu
Jakie 10mm?  :o
Chyba w pionie, a to dla całej konstrukcji ma pomijalne znaczenie.
Zastrzeżenia dotyczą momentu jaki powoduje tak długa pozioma część tego uchwytu. Skracając ten uchwyt można skrócić ramię co najmniej ze 3-4 razy, w takiej samej proporcji zmniejszając moment działający na połączenie uchwytu z bagażnikiem.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
Tak sobie myślę, ze to skrócenie łącznika i nowy otwór niewiele da, zyskujesz może 10mm ofsetu
Chyba w pionie, a to dla całej konstrukcji ma pomijalne znaczenie.
Zastrzeżenia dotyczą momentu jaki powoduje tak długa pozioma część tego uchwytu. Skracając ten uchwyt można skrócić ramię co najmniej ze 3-4 razy, w takiej samej proporcji zmniejszając moment działający na połączenie uchwytu z bagażnikiem.
Borafu, ale nie wszyscy wiedzą co to jest ten "moment" ( tj.siła x ramie ). Nie żebym się czepiał po prostu tak mi się jakoś skojarzyło
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
Jest jeszcze 3 droga ...

Tapatalk też Wam zjada komentarze?

No to raz jeszcze ... Trzecie rozwiązanie (właśnie wróciłem z garażu...) to obcięcie łącznika do rozsądnego minimum, które wyznaczają gięcia ramy i pozycja szybkozamykacza. Wówczas bagażnik da się przykręcić do obu dziur w łączniku, z tym, że jedna (wewnętrzna) śruba przechodzi również przez ramę. Sprawdziłem, że takie rozwiązanie pasuje do obu dziur które mam na ramie - montując w górną zyskuję więcej miejsca pod ew. błotnik.
« Ostatnia zmiana: 23 Mar 2016, 21:01 Krzysiek Sobiecki »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
Borafu, ale nie wszyscy wiedzą co to jest ten "moment" ( tj.siła x ramie ). Nie żebym się czepiał po prostu tak mi się jakoś skojarzyło
Nie wiedzą, ale wiedzą (że niewiele da). Jak żyć?  :D

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Cytat: sinuche w Dzisiaj o 17:49

Przesunięcia "w tył" mocowania bagaznika, w stosunku do wersji montażu bez łącznika (jeden pręt bagażnika mocowany do oczka w ramie).
To miałem na myśli.

Co do momentu skręcającego "w dół", działającego na łącznik, nie sądzę żeby miało to znaczenie - bagażnik ma jeszcze górne mocowanie. ;)

Tak z mojego doświadczenia z bagażnikami, to grożniejsze są obciążenia boczne  (wysoko umieszczona masa i przechylony rower).

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
w crosso rozstaw otworów na blaszce to 13 mm, a u mnie w Axiomie 16 mm. Swoją drogą, czy ktoś mógłby zmierzyć u siebie rozstaw tych dziur z uchwytu crosso ? (zweryfikowałbym info ze sklepu ...)
Mi z pomiaru wychodzi 14 mm

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
U mnie wyszło 13,6mm (po śrubach, nie chciało mi się odkręcać)

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
Ok. Dzięki za odzew.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Byłbyś jeszcze w stanie dla mnie sprawdzić jaką średnicę ma sztyca? Na stronie jest wiele mówiący opis "ITM Alcor 80" ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
Byłbyś jeszcze w stanie dla mnie sprawdzić jaką średnicę ma sztyca? Na stronie jest wiele mówiący opis "ITM Alcor 80" ;)
3.09 cm

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Dzięki!! Pozostaje mieć nadzieję, że 30,8 też spasuje, bo wszystkie carbonowe sztyce aliexpress mają chyba taki wymiar.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Adrian S.

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.03.2016
30,9 ma Specialized i Cube, kiedyś miał też Geant (nie wiem czy nadal ma), powinny być takie do dostania u chińczyków.
Adrian Socho.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum