Autor Wątek: Telefon na kartę za granicą.  (Przeczytany 1787 razy)

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
Telefon na kartę za granicą.
« 12 Lut 2016, 15:16 »
Nieraz czytałem, że opłaca się kupić za granicą miejscową kartę i dzięki niej mieć wygodny dostęp do internetu. Ja osobiście z telefonem potrafię tyle zrobić co wystukać nr na wyświetlaczu i tyle :)  Lecę do Las Palmas i tak właśnie myślę co by tam sobie kupić kartę. Da sie wtedy korzystać z internetu GPRS? W ustawieniach coś trzeba zmieniać ..czy wystarczy kartę wrzucić?
A może jest coś o czym nie wiem i nawet o to nie pytam.
« Ostatnia zmiana: 12 Lut 2016, 21:34 yoshko »
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Odp: Talefon na kartę za granicą.
« 12 Lut 2016, 16:31 »
Musisz mieć telefon bez sim-locka ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna furman

« 12 Lut 2016, 16:37 »
No tyle to wiem :) No chyba, że są jakieś międzynarodowe sim-locki.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
« 12 Lut 2016, 17:00 »
Potem chyba trzeba tylko wlaczyc przesyl danych i powinno dzialac ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 12 Lut 2016, 17:24 »
to zależy, i od telefonu, i od operatora. Jak jest to jakiś niszowy operator wirtualny, to nie spodziewaj się, że telefon będzie wiedział jaka jest konfiguracja. Zwykle informacja jest wraz z kartą SIM.

W pewnych dzikich krajach, np Niemczech, nie możesz używać karty SIM bez rejestracji. W bardziej dzikich, można ją kupić tylko za okazaniem dowodu/paszportu.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 12 Lut 2016, 17:56 »
Na ostatnich dwóch wyprawach zagranicznych korzystałem z miejscowych kart. Mój smartfon niestety nie ustawia automatycznie konfiguracji przesyłu danych. Ale wiedząc o tym, przy kupnie karty proszę miejscowych o ustawienie parametrów typu nazwa i APN. Tłumaczę też do jakich celów - że do internetu, a nie do dzwonienia - i na ile dni jest mi potrzebna karta SIM, żeby sprzedawca wybrał dla mnie najlepszą ofertę. Zwykle jest jakaś promocja startowa "ileśtam GB" na miesiąc za grosze i to jest idealne na wyprawę. Niestety, takie rzeczy najlepiej się załatwia w salonie, więc trzeba trafić do większego miasta. Ale czasem w kiosku na zadupiu też są kumaci sprzedawcy.

Dudeck

• Gość
« 12 Lut 2016, 19:03 »
Dodam jeszcze, że taką startową kartę z ilomaś tam GB czasem można dostać za darmo łącznie z darmową przesyłką. Pozostaje kwestia ustawień.
W niektórych przypadkach wymagają danych karty (kredytowej), z której pobierają jakieś opłaty po pierwszym darmowym miesiącu od aktywacji. Wtedy trzeba jeszcze przed upływem tego miesiąca zrezygnować z usługi.

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 12 Lut 2016, 20:24 »
Skoro lecisz do Las Palmas to na lotnisku po przylocie na pewno będzie budka sprzedająca karty. Tam wytłumacz o co Ci chodzi i daj im telefon by wstukali/aktywowali i pokazali Ci, że działa.
Jak pokażą, że działa to zapłać i po sprawie. Bez studiowania na zaś żadnych apn itp wychodząc z lotniska będziesz miał internet i to pewnie LTE, bo Las Palmas to jednak cywilizacja. 

Offline Mężczyzna furman

« 12 Lut 2016, 21:03 »
Póki co zamówiłem starter w nju mobile. Chwalą się oferta - internet w krajach UE, 14 dni, 500 mega  za 80 zł.

Offline Mężczyzna robertcb

• Na forum od: 23.12.2012
Odp: Telefon na kartę za granicą.
« 4 Kwi 2016, 21:39 »
Od 30 kwietnia spadną ceny internetu w roamingu UE, np w Play będzie to 25 gr za 1MB.
W sumie nie opłaca się kupować pakietów z 14 dniowym terminem ważności, chyba że wprowadza nową ofertę.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 12 Lut 2017, 00:16 »

Zapowiadane było od jakiegoś czasu, ale właśnie zostało oficjalnie potwierdzone.
Koniec dodatkowych opłat roamingowych w Unii Europejskiej.
Od 15 czerwca 2017 r. operatorzy nie będą mogli pobierać od swoich klientów dodatkowych opłat za korzystanie z usług telekomunikacyjnych w roamingu. Nowe rozwiązanie nie oznacza więc dosłownie „końca roamingu”, mechanizm roamingowy będzie oczywiście nadal funkcjonować, jednak za usługę nie będzie pobierana żadna dodatkowa opłata.

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
« 14 Lut 2017, 11:07 »

Zapowiadane było od jakiegoś czasu, ale właśnie zostało oficjalnie potwierdzone.
Koniec dodatkowych opłat roamingowych w Unii Europejskiej.

Żeby jeszcze Serbię, Bośnię i Czarnogórę zdążyli przyjąć do Unii...

Offline Mężczyzna MEC

• Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 17.12.2016
« 22 Sty 2018, 07:36 »
czy ktoś może ma doświadczenie z Białorusi?

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Na forum od: 19.04.2009
« 29 Mar 2018, 10:20 »
Na ostatnich dwóch wyprawach zagranicznych korzystałem z miejscowych kart. Mój smartfon niestety nie ustawia automatycznie konfiguracji przesyłu danych. Ale wiedząc o tym, przy kupnie karty proszę miejscowych o ustawienie parametrów typu nazwa i APN. Tłumaczę też do jakich celów - że do internetu, a nie do dzwonienia - i na ile dni jest mi potrzebna karta SIM, żeby sprzedawca wybrał dla mnie najlepszą ofertę. Zwykle jest jakaś promocja startowa "ileśtam GB" na miesiąc za grosze i to jest idealne na wyprawę. Niestety, takie rzeczy najlepiej się załatwia w salonie, więc trzeba trafić do większego miasta. Ale czasem w kiosku na zadupiu też są kumaci sprzedawcy.

Potwierdzam. Dokładnie tak jest w Maroku. Karta kosztuje 20 MAD, 4 GB internetu kosztuje kolejne 20 MAD i kolejne 20 MAD kosztuje konfiguracja. Razem 60 MAD czyli około 24 pln czyli grosze.

Jednak nie potwierdzam, że salony są najlepsze do takich transakcji. W Maroko w zwykłej budce z gazetami i owymi kartami konfiguracja nie trwała dłużej niż 5 minut podczas gdy w salonie czas oczekiwania na zadziałanie wyniósł 3 godziny!
Doładowywania dokonywałem po upływie tygodnia i w zwykłej budce koszt wyniósł 40 MAD, przy starej karcie.
Zatem polecam mieć miejscową kartę jak i lokalne małe usługi bo to bardzo sensowne rozwiązanie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum