Autor Wątek: Radar rowerowy  (Przeczytany 29842 razy)

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Odp: Radar rowerowy
« 31 Sie 2022, 17:35 »
/.../
A w mniejszych torbach czy rowerach ze sporym prześwitem zmieści się pod torbą, tutaj rower wspomnianego Strassera z TCR, gdzie widać radar poniżej torby o średniej pojemności 9l:
/.../

Na str. Apidury podane są wymiary toreb zależnie od pojemności:
https://www.apidura.com/shop/expedition-saddle-pack/

Moim zdaniem, 9l właściwie nie pozostawia więcej miejsca od 14  - 1cm na wysokości (po wysłuchaniu Strassera sądziłem, będzie to pewnym rozwiązaniem).
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 31 Sie 2022, 19:25 »
Moim zdaniem, 9l właściwie nie pozostawia więcej miejsca od 14  - 1cm na wysokości (po wysłuchaniu Strassera sądziłem, będzie to pewnym rozwiązaniem).

Ale 9l ma tylko 4cm styku ze sztycą i jeden pasek, a większe modele ponad 9cm i dwa paski. Tu bardzo wiele zależy jak zainstalujesz podsiodłówkę, Inną ilość miejsca zajmuje jak jest poziomo, inną  jak ukośnie. A to też zależy od układu siodełka, stopnia setbacku itd, tak więc dosyć złożony układ

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 31 Sie 2022, 20:19 »

Jak piszesz - 4 do 9 może zrobić różnicę.
Mi to umkło
(Kliknij, by pokazać/ukryć)

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 31 Sie 2022, 22:47 »
Przy czym trzeba jeszcze dodać, ze Apidura zawyża pojemności większości toreb, niektórych już bardzo znacząco (by korzystniej na tle innych producentów wypadał stosunek wagi do pojemności), ta nominalna 9l tych 9l to wcale nie ma. Torba "połówka" w ramę z serii Race jaką mam (i którą widać na rowerze Strassera) ma nominalnie 4l, a realnie to jest może 2,5l, jak się włoży bukłak 2l to już niewiele zostaje. A najlepszy żart to są pojemności pełnych toreb w ramę, największa ma mieć 14l ;)

Tak więc porównując np. z Ortliebem (który podaje prawdziwe pojemności) warto to mieć na uwadze

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 1 Wrz 2022, 12:55 »
Nie - kolor informuje o prędkości zbliżającego/ych się pojazdu/ów (szybciej - bycza krew, wolniej - karotka, zieleń - już po). Przemieszczanie się pojazdu/ów po tych rozpoznaniu (odległość do miejsca zamocowania radaru) ukazuje/ą odp. przesuwająca/e się kulka/i.

Warto podkreślić tą liczbę mnogą - radar nieźle wyłapuje egzemplarze pojazdów (oczywiście jak się jakiś maluch schowa za busem no to nie ma cudów - ale generalnie daje radę).

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 17 Paź 2022, 23:16 »
czy jakiś admin /mod/ktoś kto ma władzę mógłby wyodrębnić do tego wątku dyskusję o radarze, która jest w Ciekawostkach rowerowych i okołorowerowych (strony 166 i następne plus potem coś tam na końcu)? Hę?
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
« 18 Paź 2022, 11:15 »
Próbowałem, ale chyba już nie umiem, jak zaznaczę wiele postów, to widzę tylko opcję usunięcia ich  ::)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 18 Paź 2022, 11:21 »
Próbowałem, ale chyba już nie umiem, jak zaznaczę wiele postów, to widzę tylko opcję usunięcia ich  ::)
Wyodrębniasz wszystkie zaznaczone do osobnego wątku, a potem łączysz ten osobny wątek z wątkiem docelowym.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

• Użytkownik forum
« 18 Paź 2022, 14:34 »
Przy okazji można IMO tu posprzątać ;D
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 18 Paź 2022, 15:37 »
Ok, udało się, nie takie łatwe to moderowanie  :lol:

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
« 18 Paź 2022, 15:43 »
Ok, udało się, nie takie łatwe to moderowanie  :lol:
Nie jestem przekonany ...  ;)
Nie widzę tu "recenzji" Hipka po wyjeździe do Italii.
Wpisów Wilka też nie widzę.
 :(

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
« 18 Paź 2022, 15:56 »
Ech, spróbuję jeszcze przejrzeć potem ten temat i zobaczyć, co zginęło. Jeśli recenzja była ileś dni/tygodni po głównej dyskusji, to jej nie wrzuciłem, nie mam czasu na wertowanie 50 stron dyskusji.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 18 Paź 2022, 16:14 »
Ech, spróbuję jeszcze przejrzeć potem ten temat i zobaczyć, co zginęło. Jeśli recenzja była ileś dni/tygodni po głównej dyskusji, to jej nie wrzuciłem, nie mam czasu na wertowanie 50 stron dyskusji.

Ta recenzja i krótka rozmowa oraz pytania po niej to było pod koniec tego wątku o ciekawostkach:
https://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=6611.msg537957#msg537957

Tylko to jest przemieszane z rozmową na inny temat

• Użytkownik forum
« 18 Paź 2022, 19:31 »
No i już nieźle. Jeszcze chyba mogłoby pójść do działu z elektroniką, ale nie upieram się.

Co do radaru na MPP. Niestety opinii o Varii 515 (tej, z którą jeździł ostatnio Hipek) nie mogę (jeszcze) wydać, mam go dopiero od... jutra ;D

Na MPP miałem wcześniejszy model, też Varia, ale taki. Używany dość mocno, Damian, który mi go pożyczył sugerował, że wytrzymuje 5-6h. Z tego powodu też uruchamiałem go późnym popołudniem (za dnia korzystając z lusterka), co było błędem - radar ostatniej nocy wytrzymał 9,5h, rozładował się na ostatnim podjeździe przed Głodówką, a uruchomiłem go o 18. Ładowanie jest szybkie, trwa 2h, więc spokojnie mogłem go używać w ciągu dnia również.

Ta nowa wersja Varii wg Garmina wytrzymuje 16h w działaniu mrugającym (co akurat mi nie przeszkadza, i tak jeżdżę zawsze z dodatkowym światłem). Ma funkcję jazdy w grupie, by nie razić innych rowerzystów.

Radar zbiera i podaje info o każdym obiekcie, który jedzie z tyłu szybciej niż rowerzysta z radarem (gdy Hipek doganiał mnie na trasie, też otrzymywałem wiadomość). Ja miałem też wrażenie, że to była większa odległość wyłapywania obiektów, niż wspominane 140 metrów.

Generalnie mam takie samo zdanie, jak Hipek: przydaje się idealnie. I chyba najbardziej na ultra, bo wg mnie najważniejsze jest powiadamianie w trudnych warunkach. Lusterko w ciemnościach słabo się sprawdza, a lusterko w czasie jazdy nocnej w grupie nie sprawdza się w ogóle. Faktycznie podaje barwami prędkość auta (im bardziej w czerwień, tym szybciej się do nas zbliża).

Damian u nas ma obecnie wersję RCT715. Same zdjęcia (czy filmy) robi bardzo dobrej jakości, niestety przez to działa krócej. Coś za coś. Fotka z kamery garmina... jak widzicie, poza danym (data, godzina, współrzędne, podaje również prędkość obiektu).

Absurdalny Eli

Offline Mężczyzna Chrabu

• Miasto: Serock
  • Na forum od: 13.09.2017
« 20 Paź 2022, 09:26 »
Precyzując. Nie informuję o każdym szybszym obiekcie, tylko o takim, który porusza się przynajmniej o 10 km/h szybciej od nas.

Mam ten pierwszy radar (RTL500), który testowałeś. Też uważam, że jest bardzo dobre urządzenie, ale trzeba pamiętać o jego ograniczeniach  - np. jadąc w większym ruchu,  auto jadące za nami zniknie szybko z radaru (jak podjedzie wolno w ogóle go nie pokaże, tak samo rowerzysty)  - mogło znikanać, bo skręciło, a może cały czas tam być i czekać na dobry moment do wyprzedzania.
Nie jest to oczywiście częste, ale trzeba o tym pamiętać. Patrząc w lusterko mam jednak większą pewność.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum