Autor Wątek: Radar rowerowy  (Przeczytany 29841 razy)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Odp: Radar rowerowy
« 21 Paź 2022, 20:01 »
Hm, dziś po pierwszej jeździe z nowym radarem… różnica jest taka w stosunku do starego, że… wychwytywał mi nadjeżdżające auta… za ekranem dźwiękochłonnym na S11. Jechałem drogami technicznymi, a on łapał auta na esce.

Co do wspomnianej odległości wychwytywania obiektów: sygnalizacja dźwiękowa o wyłapanie auta z tylu jest z odległości większej niż owo 140 metrów. Te 140 to kropka na ekranie. Czyli słyszymy że jest wcześniej, natomiast wizualizacja kropki zaczyna się poruszać jak auto zbliży się na te 140 m.

Przynajmniej mam takie wrażenie z obserwacji.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 21 Paź 2022, 21:12 »
A konkretnie, czy radar ci w czymś pomógł?

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 21 Paź 2022, 22:04 »
A konkretnie, czy radar ci w czymś pomógł?

I po co takie głupie komentarze wstawiać? Radar jest od tego, żeby dawać wiedzę o zbliżających się z tyłu pojazdach. I w takim zakresie pomaga, że daje większe poczucie bezpieczeństwa.

Ty nie potrzebujesz takiego rozwiązania - zrozumiała sprawa, ale odpuść sobie wstawianie kolejny raz szyderczych komentarzy bo to niczemu nie służy i tylko zaśmieca ten wątek.

Offline Mężczyzna ramzes

• Na forum od: 20.06.2015
« 22 Paź 2022, 13:17 »
Od niedawna ujeżdżam najnowszą Varię.
Nigdy nie planowałem lusterka z różnych względów, ale dużo razy zaskoczył mnie samochód, który nagle zaczął mnie wyprzedzać, a z jakiegoś powodu go nie słyszałem.
Teraz zaskoczyć mnie już będzie trudniej, aczkolwiek nie znaczy to, że się nie da. Jednak bezpieczeństwo zdecydowanie wzrosło.
Dodatkowym plusem jest to, że lampka wizualnie reaguje na nadjeżdżający samochód, co zwraca uwagę kierowcy który mnie wyprzedza, wiec zapewne jest to kolejny plusik do mojego bezpieczeństwa.

Z minusów (moim zdaniem) to zbyt szeroki kąt wykrywania - jadąc faktycznie ścieżką daleko od drogi czy serwisówką jakąś, wykrywa auta, "wyprzedzające mnie" o kilkanaście metrów ode mnie. To wkurzające jest. Bardzo.

Generalnie radar jest zupełnie bezużyteczny w mieście, bo w zasadzie ciągle coś na nim jest wykrywane. Jeśli ktoś porusza się głównie po mieście, to zakup tego radaru będzie błędem.
Jednak w trasie robi dobrą robotę.

Jeszcze jednym minusem jest gówniane mocowanie dołączone do zestawu. Kupując to urządzenie, od razu zamówcie sobie solidne mocowanie na Ali lub Amazonie, bo to badziewie na gumkę powoduje tylko, że ciągle boicie się, że radar odpadnie.

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 22 Paź 2022, 15:38 »
Na MRDP były chyba dwa przypadki zgubienia Varii, na szczęście znajdywali to  kolejni zawodnicy. Ale w tym przypadku rzeczywiście strata będzie bolesna, więc warto zainwestować w sensowne mocowanie

Online Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 22 Paź 2022, 16:51 »

U mnie, na jednym, i to na gumkę przecież pewnie trzymie - nie obawiam się.

Na innych mam takie:
https://www.eazymut.pl/uchwyty-do-urzadzen-garmin/456-uchwyt-90-varia-na-sztyce-010-10644-11.html

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 22 Paź 2022, 18:53 »
Chore ceny stały się nowym standardem - wszystkiego.
Mocowanie, szczęściem, raz na dłuuugo.

(Na Ali jeszczem nie kupował - większe prawdopodobieństwo krzywdy pracowników.)

Offline Mężczyzna ramzes

• Na forum od: 20.06.2015
« 22 Paź 2022, 20:32 »
...większe prawdopodobieństwo krzywdy pracowników...
Nie zdziwiłbym się, gdyby oba produkty z tej samej fabryki wyjechały.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 22 Paź 2022, 21:00 »

Tak może być, tego nie wiem.
Wiem, dlaczego ja nie.

Offline Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
« 22 Paź 2022, 21:13 »
Na MRDP były chyba dwa przypadki zgubienia Varii, na szczęście znajdywali to  kolejni zawodnicy. Ale w tym przypadku rzeczywiście strata będzie bolesna, więc warto zainwestować w sensowne mocowanie
Zamiast gumki można użyć trytytki i robi się solidnie. Gorzej, że dla większości ludzi założenie torby podsiodłowwj kasuje radar. Chyba, że to sensownie działa przypięte do torby, w co nie bardzo wierzę.
EDIT: widzę, że temat poruszony dwie strony temu, ale rower Strassera mało reprezentatywny. Jednak większość ludzi jeździ z większymi torbami a i mało kto ma tak mocno wysuniętą sztycę, bo na pierwszy rzut oka to takie długie sztyce, to mają wysocy zawodnicy.
« Ostatnia zmiana: 22 Paź 2022, 21:25 MaciekK »

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
« 23 Paź 2022, 00:14 »
Zamiast gumki można użyć trytytki i robi się solidnie. Gorzej, że dla większości ludzi założenie torby podsiodłowwj kasuje radar. Chyba, że to sensownie działa przypięte do torby, w co nie bardzo wierzę.

Dlaczego by miało nie działać przypięte do podsiodłówki? Przyczepiasz tak samo jak lampkę, sporo toreb bikepackingowych ma mocowania na lampki, choć też warto to ubezpieczyć zipem czy w inny sposób.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Na forum od: 19.09.2019
« 23 Paź 2022, 00:18 »
Trochę tych pomysłów po internecie krąży. Głownie na małe podsiodłówki, ale na duże też:
https://www.google.com/search?q=varia+saddle+bag&newwindow=1&source=lnms&tbm=isch

Offline Mężczyzna MaciekK

• Na forum od: 14.07.2017
« 23 Paź 2022, 10:59 »
Dlaczego by miało nie działać przypięte do podsiodłówki? Przyczepiasz tak samo jak lampkę, sporo toreb bikepackingowych ma mocowania na lampki, choć też warto to ubezpieczyć zipem czy w inny sposób.
Na chłopski rozum, coś co mierzy odległość relatywnie do miejsca zaczepienia, może głupieć, jak się będzie majtać lewo-prawo-góra-dół. A może właśnie dlatego w nowej wersji poszerzyli kąt działania i łapie samochody z równoległej drogi...

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 24 Paź 2022, 10:09 »

No, całem MPP przejechałem mając radar wpięty w podsiodłówkę. Nie było problemu z namierzaniem aut, żadne mnie nie zaskoczyło.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum