Autor Wątek: Radar rowerowy  (Przeczytany 29849 razy)

Offline Mężczyzna Damian

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.05.2015
Odp: Radar rowerowy
« 2 Lis 2022, 21:50 »
ZMRDP przejechany z varia rtl 515 zamocowana za trytytkami do podsiodłówki. Bałem się bruków (że zgubię na nich garmina) i zamówiłem coś na prawdę pewnego na amazonie. Sprawdziło się znakomicie.

https://www.amazon.pl/gp/product/B0B7J1G7C9/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

Pytanie jakie czasy wyciągacie z urzadzenia?
Na ZMPRD udawało się go osiągnąć prawie 21 h z aplikacją Smart Bike Lights i wgrana konfiguracja:
- radar włączony,
- Światło dzienne migajace-jesli radar wykryje pojazd  w odległości mniejszej niż 100 m
Ogólnie aplikacje IQ ze sklepu garmina bardzo polecam.
https://github.com/maca88/SmartBikeLights

Ładowanie oczywiście w trakcie jazdy z włączonym radarem.

« Ostatnia zmiana: 2 Lis 2022, 21:59 Damian »

Offline Mężczyzna Navi

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.05.2015
« 1 Gru 2022, 13:25 »
Używam Garmin Varia RTL515 od 1,5 roku i zawsze były drobne problemy ze stabilnością połączenia z Edge 830. Z miesiąc temu była aktualizacja Varia, ktrórą zrobiłem i teraz jest bardzo źle za stabilnością połączenia. Nie ma jazdy, żeby radar się nie rozłączył i przestał działać - czasami sam się połączy czasami trzeba restartować Edge.

Czy inni posiadacze Varia mają podobne problemy - zaraz mi się skończy gwarancja i nie wiem czy reklamować, czy to taki urok ant+ (mam jeszcze lampki bontragera i tam to równie kiepsko działa).

Ogólnie oceniam ten radar na 3+. Fajna innowacja, bo rzeczywiście to nieco mówi o drodze i pozwala się lepiej przygotować na mijanie samochodów, natomiast min. 2 razy miałem już sytuację, że radar nie widział samochodu jadącego za aktualnie mijającym mnie samochodem i migał na zielono.

Offline Mężczyzna marcin_g

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 04.06.2018
« 4 Gru 2022, 14:25 »
Nie ma jazdy, żeby radar się nie rozłączył i przestał działać

Ja mam radar spięty z wahoo i zasadniczo zasięg jest aż "za dobry" - w sensie, zostawiając rower pod sklepem i zabierając licznik ze sobą dostaję alerty będąc w budynku daleko od roweru. Co by sugerowało, że gdzieś u Ciebie jest problem (i to chyba po stronie radaru bo to on jest nadajnikiem - chociaż nie znam szczegółów komunikacji).

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 4 Gru 2022, 14:34 »
/.../
Czy inni posiadacze Varia mają podobne problemy /.../

Na 4 rowerach Varię też mam spiętą z 83o.
Zrywa połączenie najczęściej na kolarce zwłaszcza w przypadku karkołomnych uskoków (np. krawężniki). Varia nie jest jednak zamocowana do sztycy, lecz do tylnej rury ukośnej - w tej pozycji łapie szprychy koła. Po ruszeniu Varia zgłasza pojazd/y, po chwili rozpoznaje kontekst sytuacji, uspokaja się. Wywala czasem i na asfalcie. Czasem połączenie przywraca.

Mijające pojazdy widzi, zgłasza.

Jestem kontent.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna ramzes

• Na forum od: 20.06.2015
« 5 Gru 2022, 10:31 »
Czy inni posiadacze Varia mają podobne problemy
Mi Varia rozłącza się czasem raz, czasem kilka razy w ciągu dnia, ale jest to tylko sygnalizacja rozłączenia, a połączenie nadal trwa i działa poprawnie. Czyli w zasadzie się nie rozłącza tylko udaje :)
Całkowicie jeszcze mi się nigdy nie rozłączyła.
Nie robiłem updatu softu o którym piszesz.
Licznik 1030.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 5 Gru 2022, 11:52 »
Nie za dużo jeździłem ostatnio z radarem, ale zdarzyło mi się mieć podobnie jak Ramzes, sygnalizację rozłączenia, choć połączenie trwało dalej i działało. Garmin 830 jbc.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Navi

« 7 Gru 2022, 23:06 »
Ja radar mam przypięty do kasku, bo łatwiej jest tak przy codziennych dojazdach do pracy. Może mój mózg zakłóca sygnał ;) Zareklamuje bo to powinno działać niezawodnie, zobaczymy czy wymiana coś zmieni.

Offline Mężczyzna ramzes

« 8 Gru 2022, 00:37 »
Ja radar mam przypięty do kasku…
Nie jestem pewien, ale chyba nie żartujesz…
Jak spodziewasz się, że ten radar ma poprawnie działać jak kręcąc głową zapodajesz mu taką głupawkę sygnałów z zewnątrz? System zapewne głupieje, nie jest w stanie przeliczać tak dziwacznych zmiennych i woli się dla Twojego bezpieczeństwa rozłączyć, niż podać niepoprawne wskazania.
Weź ten radar wsadź do plecaka jeszcze, albo ciągnij na sznurku po asfalcie za rowerem ;)

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 8 Gru 2022, 11:36 »
Ja radar mam przypięty do kasku, bo łatwiej jest tak przy codziennych dojazdach do pracy. Może mój mózg zakłóca sygnał ;) Zareklamuje bo to powinno działać niezawodnie, zobaczymy czy wymiana coś zmieni.

Jeśli wozisz radar na kasku to nie dziwne, że są problemy. Głowa się jednak cały rusza, więc może nieprawidłowo wyłapywać samochody i też zrywać sygnał. To urządzenie powinno być zainstalowane na sztywno z tyłu roweru - najlepiej na sztycy czy bagażniku. Ale nie powinno się ruszać bo to może generować różne zakłócenia.

Offline Mężczyzna Navi

« 8 Gru 2022, 16:42 »
Założyłem, że jeśli dobrze wykrywa pojazdy kiedy jest na kasku, a tak jest - to nie powinien ten sposób montażu mieć wpływu na rozłączanie.

Ogólnie bardziej je łączyłem z siecią oświetleniową - mam lampki bontangera na ant+ i jak jest problem połączenia, to całość sieci ant+ leży - a nie tylko sam radar.

Ale faktycznie może coś jest na rzeczy, spróbuje zamontować na sztycy i zobaczymy czy zerwania ustaną.

Offline Mężczyzna Navi

« 9 Gru 2022, 15:52 »
Jeszcze mały update, bo robiłem trochę testów i tak... główny problem to jest inicjacja połączenia z radarem. Odpalam Edge 830 (nie z trybu uśpienia, tylko całkowicie wyłączony, bo z trybu uśpienia to już wogóle nie łączy się) i jest mniej więcej 50% szans że się połączy. Jak się nie połączy to muszę wyłączyć czujnik radar w ustawieniach i włączyć - albo nawet całkowicie go usunąć z zrobić ponowne parowanie.

Testy robione na biurku - radar leży nieruchomo 50cm od Edge, to tak żeby wykluczyć zmienną dot. umiejscowienia go w ruchomym punkcie (na kasku).

Składam jednak reklamacje, zobaczymy co wyjdzie. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - sposób podpięcia radaru po ant+ - z tego co się orientuję można go dodać jako "światło" lub "radar" u mnie jest dodane jako światło, żeby się włączało światło samoczynnie

Offline Mężczyzna Navi

« 22 Lut 2023, 07:01 »
Jednak mi wymienili, ale nie varie tylko edge 830. Póki co tylko raz radar nie chciał się połączyć, na ok 10 połączeń, na starym było to 4-6 na 10 połączeń.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 13 Lip 2023, 12:57 »
A tutaj taka informacja od Garmina:
https://support.garmin.com/en-US/?faq=HNhk569dbk4bD9jOTxCzf9

Wg tego, przy działających powiadomieniach z radaru trzeba się liczyć z 20% większym zużyciem baterii nie samego radaru, a komputerka. Radar to fajne urządzenie, ale jednak tego prądu to dużo kosztuje.

Ciekaw jestem jakie mają obserwacje użytkownikownicy, czy używając radaru rzeczywiście trzeba się liczyć z krótszym czasem pracy Garmina w okolicach aż 20%?

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 13 Lip 2023, 13:18 »
Dawno nie jechałem takiego długiego dystansu, używając radaru, bo na objeździe Pyry nie był cały czas potrzebny (był raczej niepotrzebny), ale sprawdzę w sobotę, gdy pojadę w trasę KMT. Pojedziemy ze Szczepanem, ma G830 ale bez radaru, to porównamy zużycie.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna ramzes

« 13 Lip 2023, 13:25 »
Ciekawe. Nie miałem okazji porównywać, bo jak kupiłem radar, to dosyć krótko miałem jeszcze garmina 1030 i nie zauważyłem tam żadnej różnicy w długości działania samego urządzenia.
Natomiast po zmianie na 1040, jak już gdzieś pisałem, szacuję po testach bateria wystarcza mi na jakieś 900 km mojej jazdy. Gdyby sie miało okazać, że bez radaru byłoby jeszcze lepiej, to by była dobra informacja, chociaż dla mnie nieistotna, bo i tak nie pozbędę się radaru.
Racjonalnie kombinując - napewno dodatkowe urządzenie podłączone do Garmina, powoduje większe zużycie baterii, bo dodatkowe procesy są potrzebne do generowania komunikatów itd, ale baaaardzo wątpię, aby to było aż 20%. Może 2%, może 5%, ale to raczej max moim zdaniem - aczkolwiek to tylko moje zgadywanie - nie testowałem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum