Autor Wątek: Radar rowerowy  (Przeczytany 29835 razy)

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Odp: Radar rowerowy
« 16 Lut 2016, 18:09 »
Bez sensu, wystarczy nie jeździć w słuchawkach.
A jak będzie jechał jakiś durny ekolog w elektrycznym?
Co ma jedna i druga odpowiedź związanego z radarem?Radar wykrywa tylko pojazdy spalinowe?:)

Jestem zdania że gadżet bardzo fajny i  nawet jeśli miałby uratować tak jak napisał Waski tylko jednego rowerzystę na milion....zawsze to może być to ,ktoś z nas....

Powodzenia usłyszenia pojazdy nadjeżdżającego z tyły,jak po przeciwnym pasie jedzie "sznur" aut.
Prawie miliard złotych żeby uratować jednego rowerzystę? Nie lepiej kupić 10 milionów kasków rowerowych?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 16 Lut 2016, 18:11 »
ciekawa analogia. Podobna do rozdawania prezerwatyw jako ochrony przed gwałtem.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Jarczan

• Miasto: śląsk
  • Na forum od: 26.03.2013
« 16 Lut 2016, 18:24 »
To na tyle wyceniasz swoje życie?
Według mnie każda rzecz/gadżet ,który nawet w 0,000000000001% sprawi że rowerzysta będzie bezpieczniejszy jest warta uwagi.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 16 Lut 2016, 18:35 »
Według mnie każda rzecz/gadżet ,który nawet w 0,000000000001% sprawi że rowerzysta będzie bezpieczniejszy jest warta uwagi.
Uwagi tak, wydawania pieniędzy niekoniecznie. Poza tym nadmiar systemów powoduje obniżenie bezpieczeństwa bo człowiek przestaje myśleć.

« 16 Lut 2016, 18:47 »
Dlatego każdej elektroniki poprawiającej bezpieczeństwo należy używać jako coś dodatkowego(nie niezbędnego),do naszego umysłu.
ps.dlatego w aucie,prócz radia i komórki którą mam w kieszeni nie mam absolutnie żadnej elektroniki :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 16 Lut 2016, 18:57 »
Tak? A brałeś pod uwagę jazdę w kurtce motocyklowej, takiej z ochroną kręgosłupa?
Stawiam dolary przeciw orzechom, że te 0,000000000001% by ci zapewniła.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 16 Lut 2016, 19:05 »
ps.dlatego w aucie,prócz radia i komórki którą mam w kieszeni nie mam absolutnie żadnej elektroniki :)
Skoro tak, to pytanie pierwsze z brzegu - masz sprawne kierunkowskazy, czy świecą światłem ciągłym?
Diesel, czy benzyna? Jak diesel, to jak z grzaniem świec żarowych, przecież są sterowane przekaźnikiem. A jak benzyna - jak sterowany jest wtrysk? Typowe gadanie bez większego sensu.. ;)

« 16 Lut 2016, 19:48 »
Tak? A brałeś pod uwagę jazdę w kurtce motocyklowej, takiej z ochroną kręgosłupa?
Stawiam dolary przeciw orzechom, że te 0,000000000001% by ci zapewniła.
Tak,nawet jeżdże,ale na motocyklu.Przez chwilę straciłem orientację...nie jest to przypadkiem forum ROWEROWE?Dyskusja dotyczy oczywiście gadżetów przeznaczonych do ROWERU.

Skoro tak, to pytanie pierwsze z brzegu - masz sprawne kierunkowskazy, czy świecą światłem ciągłym?
Diesel, czy benzyna? Jak diesel, to jak z grzaniem świec żarowych, przecież są sterowane przekaźnikiem. A jak benzyna - jak sterowany jest wtrysk? Typowe gadanie bez większego sensu.. ;)
Słowo klucz->przekaźniki :) (przekaźnik jest urządzeniem elektromagnetycznym) Elektronika i elektryka to nie to samo.Diesel :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 16 Lut 2016, 20:05 »
Aha,  czyli w kwestii bezpieczeństwa nie jest tak ważny ten ułamek promila,  o który wzrasta bezpieczeństwo, tylko przeznaczenie produktu wg kogo innego.

« 16 Lut 2016, 20:22 »
Aha,  czyli w kwestii bezpieczeństwa nie jest tak ważny ten ułamek promila,  o który wzrasta bezpieczeństwo, tylko przeznaczenie produktu wg kogo innego.
Czyli co?Mam zmienić samochód?Ja czuję się w nim bezpieczny :)
Dyskusja dotyczy urządzenia,które można kupić ,tak samo jak milion innych rzeczy do roweru.
Głównie chodzi mi o to że pisanie że "taniej wychodzi zwykłe lusterko" jest bez sensu.Jedno z drugim nie ma prawie nic wspólnego.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 16 Lut 2016, 20:23 »
Słowo klucz->przekaźniki  (przekaźnik jest urządzeniem elektromagnetycznym) Elektronika i elektryka to nie to samo.
Akurat z tym się nie zgodzę. Nie tylko elektryczny. Poza tym przerywacz o który pytałem jest też elektroniką. A, że elektronika i elektryka to nie to samo, to mi akurat nie musisz tłumaczyć ;)
Skoro diesel, to pompa sterowana mechanicznie? Regulator obrotów jałowych oraz ssania podciśnieniowy? Limiter obrotów?  Nie masz trybu przerywanego wycieraczki? Podgrzewanie tylnej szyby wyłączane ręcznie? (jak golf/polo to pewnie tak :D) Można by tak jeszcze wymieniać długo.. :)

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
« 16 Lut 2016, 20:27 »
Jarczan, a jakie masz auto bo może Twoje kierunki jednak są elektroniczne. W 126p takie były. Coś w rodzaju multiwibratora astabilnego.
Musisz mieć coś bardzo starego jeśli bym nie znalazł elektroniki w Twoim aucie. Już sama antena do radia jest często urządzeniem elektronicznym :P
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 16 Lut 2016, 20:39 »
każda rzecz/gadżet ,który nawet w 0,000000000001% sprawi że rowerzysta będzie bezpieczniejszy jest warta uwagi

Biorąc pod uwagę, że rocznie wypadków z udziałem rowerzystów jest koło 15 000, to po wyposażeniu każdego rowerzystę w takie rozwiązanie zapobiegniemy jednemu wypadkowi na około sto milionów lat :)

W elektrowniach atomowych marginesy bezpieczeństwa przyjmuje się jakieś 7 rzędów wielkości mniejsze :)

http://www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/te_1332_web.pdf

« 16 Lut 2016, 21:22 »
Dyskusja zmierza w całkiem innym kierunku :)
LR Discovery 200 Tdi

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 16 Lut 2016, 21:25 »
Dyskusja zmierza w całkiem innym kierunku :)
LR Discovery 200 Tdi

O! (fajowy).
(bity? ;))
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum