Autor Wątek: Radar rowerowy  (Przeczytany 38964 razy)

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Odp: Radar rowerowy
« 4 Sty 2025, 17:31 »
Nigdy o takim czymś nawet nie pomyślałem.
Zbędne.
A dla tego kogoś, kto Ci siedzi na kole? ;)

A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 4 Sty 2025, 18:31 »
A dla tego kogoś, kto Ci siedzi na kole?

Jako ten, co czasem siedzi na kole - zbędne. Nie oczekuję od roweru świateł stopu i takie światło byłoby zaskoczeniem, a nie pomocą. Zresztą siedząc na kole nie gapię się w lampkę i wolę jak rowerzysta przede mną ma światło ciągłe, a nie migające, albo migające które nagle zmienia się w ciągłe.

Jako ten, co nigdy nie używał radaru - radar w ogóle jest zbędny. Ostatni gadżet, na który bym spojrzał. Co ja gadam, nawet bym na coś takiego nie spojrzał.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 4 Sty 2025, 18:34 »
wolę jak rowerzysta przede mną ma światło ciągłe, a nie migające

Tu 100% zgoda. W ogóle uważam za chamstwo, jak ktoś ma migające, a szczególnie, jeśli jedzie w grupie.

Offline Mężczyzna quiros

• Miasto: Kato
  • Na forum od: 28.01.2022
« 16 Sty 2025, 10:10 »
wolę jak rowerzysta przede mną ma światło ciągłe, a nie migające

Tu 100% zgoda. W ogóle uważam za chamstwo, jak ktoś ma migające, a szczególnie, jeśli jedzie w grupie.

Od razu chamstwo..... pfffff.
Rad austriacki (NS) nieźle namieszał Tobie w głowie. Wspólczuje. To, ze w tym głupim kraju nie  sprzedaje sie migajacego oswietlenia nie oznacza, ze jest to trafna decyzja. Moze denerwuje, ale moje bezpieczenstow nie jest chamstwem.

Zamiast zainteresowac sie samochodami, w ktorych to nowoczesne oswietlenie wrecz oslepia innych (np. za pozno wlaczajace sie sektory)... jak zwykle mecza mniejszych.

Od razu chamstwo..... pfffff

« Ostatnia zmiana: 16 Sty 2025, 10:29 quiros »

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 16 Sty 2025, 10:29 »
To, ze w tym głupim kraju nie  sprzedaje sie migajacego oswietlenia nie oznacza, ze jest to trafna decyzja. Moze denerwuje, ale moje bezpieczenstow nie jest chamstwem.

Od razu chamstwo..... pfffff
No dobra. Nie od razu. Dopiero po włączeniu.
Ale jednak chamstwo  :P

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 16 Sty 2025, 10:45 »
/.../ To, ze w tym głupim kraju nie  sprzedaje sie migajacego oswietlenia nie oznacza, ze jest to trafna decyzja. /.../

Się sprzedaje - w Austrii lampkom migać wolno.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 16 Sty 2025, 11:45 »
(...) Moze denerwuje, ale moje bezpieczenstow nie jest chamstwem.(...)

Moje, moje, moje ...

Nie jesteś sam na drodze, a dróg do bezpieczeństwa jest wiele i są takie, które nie są chamstwem.

I potwierdzam też - migające to chamstwo.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
« 16 Sty 2025, 12:02 »
to dobrze, że z Wami nie jeżdżę... chamy powinny jeździć same ¯\_(ツ)_/¯
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 16 Sty 2025, 12:08 »
Od razu chamstwo..... pfffff.
Rad austriacki (NS) nieźle namieszał Tobie w głowie. Wspólczuje. To, ze w tym głupim kraju nie  sprzedaje sie migajacego oswietlenia nie oznacza, ze jest to trafna decyzja. Moze denerwuje, ale moje bezpieczenstow nie jest chamstwem.

A powiedz co Ci wnosi jadąc w grupie migające światło? I tak dla mijającego samochodu widoczna jest przede wszystkim ostatnia osoba. Więc swojego bezpieczeństwa i tak nie poprawisz, a kogoś będziesz oślepiać. I do tego jeszcze mylisz Austrię z Niemcami, bo to w Niemczech jest zakaz migającego oświetlenia, nie w Austrii.

I po tym co piszesz widać, że nie masz do czynienia z jazdą w grupie, bo używanie silnych migających lampek jadąc w grupie jest i w Polsce powszechnie uznawane za nieeleganckie, a jak ktoś jadąc w owej grupie odmawia przełączenia na tryb stały to właśnie jest uznawany za chama. Bo jadąc w grupie musisz brać pod uwagę, że nie jedziesz sam i Twoja lampka kogoś może oślepiać. Do tego są lampki, które i w trybie stałym są tak mocne, że nie nadają się do jazdy w grupie, właśnie ta w radarze rowerowym Varia się do takich zalicza, strasznie daje po oczach. I poza tym to nie jest tak, że lampki w trybie stałym nie widać i że jakoś mocno obniżasz swój poziom bezpieczeństwa jadąc w trybie stałym, nie migającym.

Offline Mężczyzna quiros

« 16 Sty 2025, 13:44 »
Kazdy z nas ma racje:

Ausstattung eines Fahrrades
Jedes Fahrrad, das im Straßenverkehr benutzt wird, muss folgendermaßen ausgerüstet sein:

Mit zwei voneinander unabhängig wirkenden Bremsvorrichtungen
Mit einer Vorrichtung zur Abgabe von akustischen Warnzeichen (Klingel oder Hupe)
Mit einem hellleuchtenden, mit dem Fahrrad fest verbundenen Scheinwerfer, der die Fahrbahn nach vorne mit weißem oder hellgelbem, ruhendem Licht (d.h. Dauerlicht) mit einer Lichtstärke von mindestens 100 cd beleuchtet. Der Scheinwerfer darf auch abnehmbar und/oder batteriebetrieben sein.
Mit einem roten Rücklicht mit einer Lichtstärke von mindestens 1 cd. Das Rücklicht darf auch abnehmbar und/oder batteriebetrieben sein.
HINWEIS: Der Scheinwerfer vorne darf kein Blinklicht sein! Beim Rücklicht hingegen ist Blinklicht erlaubt.

Źródło:
https://www.oesterreich.gv.at/themen/mobilitaet/rad_fahren/Seite.610200.html

Natomiast co do jazdy w grupe, to inna sprawa.
Jeżeli ktoś ma zamiar śmigać w teamie, to powinien dogadać sie z  kumpelstwem.

Ja,  nie będac w jakiejkolwiek grupie, nie mam zamiaru rezygnować z migacza :)

Offline Mężczyzna Romal

« 16 Sty 2025, 14:04 »
To jeszcze powiem jak to jest z pozycji kierowcy samochodu, bo samochodem też jeżdżę. Jest mi wszystko jedno czy lampka miga czy świeci na stałe. Ma być mocna i widoczna z daleka. To wystarczy. Migające lampki przydatne są w mieście, gdzie jest mnóstwo różnych świateł, a migające czerwone od razu wskazuje na rowerzystę.

Offline Mężczyzna quiros

« 16 Sty 2025, 14:09 »
To jeszcze powiem jak to jest z pozycji kierowcy samochodu, bo samochodem też jeżdżę. Jest mi wszystko jedno czy lampka miga czy świeci na stałe. Ma być mocna i widoczna z daleka. To wystarczy. Migające lampki przydatne są w mieście, gdzie jest mnóstwo różnych świateł, a migające czerwone od razu wskazuje na rowerzystę.

Dokładnie  identyczne mam spostrzeżenia.

BTW.
Austriacy wycofali sie z nakazu stosowania świateł dziennych w samochodach, ponieważ...choć spadła ilośc kolizji/wypadków komunikacyjnych... to wzrosła ilość sytuacji z jedośladowcami...  ot, taki offtop malutki :)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
« 16 Sty 2025, 15:05 »
Stałe czerwone światło poza terenem zabudowanym może być po prostu porządnym odblaskiem. Ja się cieszę z tych charakterystycznych migaczy, bo z bardzo daleka wiem, że to rowerzysta a nie wiatrak zza wzgórza :) Dla mnie to ważna informacja. W grupie nie jeżdżę prawie nigdy i też lubię mieć migające światło z tyłu. Niestety im mniej komfortowo czuje się kierowca wyprzedzając, tym robi to ostrożniej. Jak jeżdzę w grupie raz na sto lat, to oczywiście lamki się ustawia inaczej.

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
« 16 Sty 2025, 16:49 »
No dobra. Nie od razu. Dopiero po włączeniu.
Ale jednak chamstwo
;D

Offline Mężczyzna Romal

« 16 Sty 2025, 18:29 »

Niestety im mniej komfortowo czuje się kierowca wyprzedzając, tym robi to ostrożniej.

Jako kierowca powiem Ci, że najmniej komfortowo wyprzedza się rowerzystę bez żadnego oświetlenia. Wnioski? ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum