Autor Wątek: Radar rowerowy  (Przeczytany 38959 razy)

Offline Mężczyzna MaciekK

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 14.07.2017
Odp: Radar rowerowy
« 17 Sty 2025, 19:46 »
Maciek, ależ Varia ma taką możliwość po zainstalowaniu odpowiedniego add-ona: https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/0d9fd828-c932-4470-9c37-fd2828881888
Musisz sobie tylko zdefiniować odpowiednie filtry. Ja tak właśnie jeżdżę i baterii starcza spokojnie na kilkanaście, w porywach do 20 wręcz godzin (latem).

Tak to jest jak ktoś Ci coś kupi, czego sam byś w życiu sobie nie sprawił. Dzięki Jędrek!

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 17 Sty 2025, 20:07 »

Ja bym w ciemno wziął taki tryb w garminie który nie miga wcale jak niczego nie wykrywa a jak już miga to pełną mocą. Niestety takiego nie ma, co ogranicza jego przydatność w podróży.

Maciek, ależ Varia ma taką możliwość po zainstalowaniu odpowiedniego add-ona: https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/0d9fd828-c932-4470-9c37-fd2828881888
Musisz sobie tylko zdefiniować odpowiednie filtry. Ja tak właśnie jeżdżę i baterii starcza spokojnie na kilkanaście, w porywach do 20 wręcz godzin (latem).

Też używam tej apki, bardzo pożyteczna. Z kolei Wahoo ma taki tryb chyba wbudowany, w każdym razie @Pankracy tak jeździ z Varią.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 17 Sty 2025, 23:00 »
Jest jeszcze coś takiego jak przeładowanie bodźcami.
W mieście zwłaszcza, w dużym ruchu, kierunkowskazy (wędrujące :)), stopy, światła uliczne się zmieniają - wszystko miga.
I taki rowerzysta z migającą lampką jest tylko kolenym żródłem zakłóceń w postrzeganiu ruchu ulicznego.

/.../

Utrzymujesz, sygnalizowanie (uwagę zwracające informowanie) utrudnia postrzeganie, rozpoznanie intencji uczestników ruchu drogowego? Bez sygnalizowania zamiarów, świateł konturowych, stopu pojazdów, kierunkowskazów by było przejrzyściej?
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna podjazdy

• niech tak się stanie
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.02.2011
« 17 Sty 2025, 23:24 »
Inaczej. Spada spostrzegawczość. Ja do dzisiaj pamiętam teksty pierwszych reklam, - ojciec prać, nic nie zobaczysz, dłuższe życie każdej pralki to Calgon, a łyżka na to niemożliwe, bondułel* warzywny idol (wiem jak się piszę, ale tak wymawiano). A nowe reklamy? Tyle tego teraz wszędzie, że skupiasz się tylko na tym, żeby to znikło, przestało hałasować itd. Podobnie z klaksonami - w mieście tak często trąbią, że totalnie nie zwracam na to uwagi. 
"Mogło być gorzej. Twój wróg mógł być twoim przyjacielem." Stanisław Jerzy Lec.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 18 Sty 2025, 16:19 »

Zasadnym rozwiązaniem ma być szaro-czarność, która - wobec przesytu sygnałów świetlnych - zwrócić ma należną uwagę?

Offline Mężczyzna Romal

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 05.06.2006
« 18 Sty 2025, 17:07 »
Ale to kolejny krok w oszczędzaniu energii. Migasz mocno jak masz do kogo.
Jeśli podejdziemy do tego w ten sposób, to tak, ma to sens.

Zasadnym rozwiązaniem ma być szaro-czarność, która - wobec przesytu sygnałów świetlnych - zwrócić ma należną uwagę?
W szaro-czarności każdy migacz zwróci uwagę. Nawet nie migacz, każde światło zwróci uwagę. Dlatego poza miastem nie potrzeba migających lampek, stałe światło w zupełności wystarcza. Wśród migaczy ciężko zwrócić uwagę czymkolwiek. Dlatego pojazdy uprzywilejowane migają na niebiesko i jest to kolor zabroniony dla innych pojazdów. Tylko w ten sposób mogą się jeszcze wyróżnić.

• Skup i ubój. Rozbiór.
« 18 Sty 2025, 20:20 »

Szaro-czarność - zwykły ubiór - stroju/odzieży.
Czym to ma wyróżniać?

- Kierujący poj. silnikowe często pomstują na w ciemnych strojach, nieoświetlonych, -odblaszczonych.

Silnie, nierównomiernie migające widać bardziej, wcześniej zwracają uwagę.

Offline Mężczyzna zly-sze

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.09.2019
« 18 Sty 2025, 20:24 »
Myślę, że tu należy dołożyć jeden parametr do tej dyskusji, który nie jest moim zdaniem oczywisty. Otóż czy my rozmawiamy o zwykłej migającej lampce, czy o wypalającym gałki oczojebnym fleszu.

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 19 Sty 2025, 09:51 »
Otóż czy my rozmawiamy o zwykłej migającej lampce, czy o wypalającym gałki oczojebnym fleszu.

Kiedy w kompletnej ciemności jadę komuś na kole, każde miganie jest nie do zniesienia. Chociaż oczywiście wypalający gałki flesz jest gorszy niż zwykłe bateryjne miganie. Ale oba są złe i jeśli taka osoba nie zgadza się zmienić trybu na ciągły, to więcej z nią nie jeżdżę.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna TripRider

• Miasto: Pomorze Środkowe
  • Na forum od: 29.07.2019
« 4 Mar 2025, 16:54 »
No i stałem się posiadaczem Varii. Jak to na początku, mam trochę obawy, że taka w sumie dość droga zabawka może wypaść z insertu. Szczególnie na jakichś wybojach w lesie.
Też tak macie / mieliscie? Jakieś rady w tym temacie?

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 4 Mar 2025, 17:15 »
Ja w swoim radarze (Magene L508) przerobiłem mocowanie na GoPro, skręcam śrubą i jestem pewny że nic mi nie odpadnie.

« 4 Mar 2025, 19:07 »
Ja w swoim radarze (Magene L508) przerobiłem mocowanie na GoPro, skręcam śrubą i jestem pewny że nic mi nie odpadnie.

OK. Ale rozumiem, że samo Magene wchodzi w standardowy uchwyt/insert a'la Garmin. Zastanawiam się czy na wybojach w lesie możliwe jest wypadnięcie radaru z tego insertu. Nie wydaje mi się, ale pewności nie mam. W Liczniku Edge 530 miałem i teraz w Karoo mam dodatkową smyczkę dla świętego spokoju. W Varii takiej nie ma i nie za bardzo widzę możliwość jak ją dorobić.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
« 4 Mar 2025, 19:57 »
Przerobiłem bo mi 3 razy na dziurach wyleciał radar z uchwytu Garmina, na szczęście Magene ma smyczkę.

Offline Mężczyzna pawelpodroznik

• Miasto: Gajówka, Pogórze Izerskie
  • Na forum od: 18.04.2014
    • http://www.MagiczneIzery.pl
« 4 Mar 2025, 20:21 »
10 000 km z Varią - nigdy nie wypadła. Warunki od idealnego asfaltu po 70 km/h na wyboistym szutrze i skoki.
Ale ale... czasem zerkam czy nadal wisi :) Na wycieczce przynajmniej z 1-2x dziennie dotykiem lub patrzę na cień :D
--
Rower to moja wielka pasja :) Wszystkich pasjonatów zapraszam na piękne Pogórze Izerskie. Są tu świetne trasy na każdy rodzaj roweru. Dla rowerzystów zawsze znajdę miejsce na namiot i podpowiem moje ulubione szlaki :)

« 4 Mar 2025, 21:29 »
Przerobiłem bo mi 3 razy na dziurach wyleciał radar z uchwytu Garmina, na szczęście Magene ma smyczkę.

Pochwal się zdjęciem jak wygląda ten Twój przerobiony uchwyt.

Znalazłem takie plastikowe etui do Varii.
https://amzn.eu/d/fOHMYl1

Wydaje się konkretne i ma uszko na smyczkę. Jednak zastanawiam się, czy jak radar wypadnie z insertu i parę razy obije się o sztycę, to i to ucho się nie odłamie...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum