Autor Wątek: Bajkał 2016  (Przeczytany 1280 razy)

Offline Mężczyzna quo vadis

• Miasto:
  • Na forum od: 27.01.2013
Bajkał 2016
« 15 Lut 2016, 18:12 »
Witam,
szukam towarzysza podróży rowerowej do Bajkału, najchętniej na całą podróż, ale może też być na krótszym odcinku tej trasy. Dystans to ok. 6300 km
Przewidywany wyjazd – koniec maja.
Trasa - przejazd przez Białoruś, Moskwę, Kazań itd.
Dokładny przebieg trasy i termin wyjazdu jest do wspólnego ustalenia. Powrót samolotem lub pociągiem z Irkucka.
Mam już doświadczenie w podróżach rowerowych. Zależy mi, nie tylko na pokonywaniu dystansu ale również na zwiedzaniu i poznawaniu ciekawych miejsc, innych kultur i ludzi.
Noclegi głównie u gospodarzy, tym sposobem można lepiej poznać kraj, ludzi i ich obyczaje. Niezależnie od tego zapewne będą też noclegi w namiocie.
Wyprawa ma mieć charakter niskobudżetowy.
Bajkał to moje marzenie ale jestem otwarty na inne propozycje. Nie jestem ograniczony czasowo, jeśli chodzi o termin ani też długość podróży.
Kontakt na priv. tumata@gmx.net

Offline Mężczyzna kakajtek

• Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 20.07.2015
Odp: Bajkał 2016
« 22 Lut 2016, 15:25 »
jaki przewidujesz czas przejazdu i koszty?

Offline Mężczyzna glukoz

• Miasto: Gdańsk/Poznań
  • Na forum od: 24.04.2012
« 23 Lut 2016, 15:25 »
A co myślisz o takiej trasie: Ukraina, Rosja, Krym, Kaukaz, gdzieś dalej? :)

• Miasto:
« 23 Lut 2016, 23:44 »
Czas trwania podróży ok. 2,5 do 3 miesięcy. Koszt wizy rosyjskiej i białoruskiej ponad tysiąc zł plus powrot samolotem też ponad tysiąc zł. Koszty żywienia podobne do polskich.

Byłem już w wymienionych państwach Ukraina x7 razy, Kaukaz x4, Krym x2.
Oczywiście jestem otwarty na inne propozycje, pod warunkiem że podroż będzie trwać dłużej niż standardowe dwa-trzy tygodnie.

Offline jarecki7045

• Miasto: Czerwionka-Leszczyny
  • Na forum od: 23.05.2011
« 28 Lut 2016, 23:39 »
Wysłałem Ci wiadomość.

• Miasto:
« 11 Mar 2016, 12:36 »
Witam,

Zamierzałem jechać przez wioski na Białorusi i tam też nocować, żeby lepiej poznać ten kraj.
Ze względu na wymagania i problemy, których będzie dostarczać codzienna rejestracja w takich miejscach planowana trasa uległa zmianie.
Rozważam dwie możliwości - przejazd przez Litwę i Lotwę lub północą część Ukrainy (może Czernobyl lub Kijów). To do uzgodnienia z zainteresowanymi.
Co prawda wyjazd jest planowany na początek czerwca ale trzeba uwzględnić czas niezbędny do wyrobienia rosyjskiej wizy ok. 30 dni.

Pozdrawiam

Offline Mężczyzna robertcb

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 23.12.2012
« 12 Mar 2016, 16:23 »
To już brzmi dużo lepiej niż pierwotna wersja.
Odpada jedna wiza, (Białoruś to tylko 1/10 całej trasy - 600 km).
Jest więcej czasu na decyzję (tylko 1 raz oddaje się paszport na 30 dni).
Którą z podanych wersji objechania Białorusi byś preferował; Litwa-Łotwa czy północna Ukraina?
Jaka jest różnica w cenie powrotu samolotem i pociągiem, zakładając transport wraz z rowerem (mój ok 20 kg) + ok 35 kg bagażem?
Trasa przebiegałaby mniej więcej wzdłuż kolei transsyberyjskiej, także nawet powrót z części trasy byłby łatwy jeśli ktoś by nie mógł jechać do Irkucka.
Ile osób się wstępnie deklaruje na udział choćby w części trasy?
« Ostatnia zmiana: 12 Mar 2016, 16:54 robertcb »

• Miasto:
« 13 Mar 2016, 20:27 »
Witam,

jeśli chodzi o trasę to preferuję przez Litwę i Lotwę bo na Ukrainie byłem wielokrotnie ale jak już wcześniej wspominałem jestem otwarty na wszystkie opcje.

O cenach biletów lotniczych już Ci pisałem i nic się nie zmieniło aktualny koszt to ok. 1000 zł + 50E za rower (do 23 kg, 158 cm 3 wymiary). Sprawdzałem też kolej transsyberyjską i ceny tylko do Moskwy to wydatek ok. 155 do 265E. Opłaty za rower nie mogłem znaleźć. W ostatecznym rozrachunku samolot jest dużo tańszy. Z nabyciem biletów też nie jest tak prosto, przedsprzedaż zaczyna się od 45 dni przed wyjazdem. Można też kupić przez agencje turystyczne za dodatkową opłatą. Możesz sam sprawdzić: http://www.transsiberianexpress.net/ Poza tym nie widzę sensu powrotu tą samą trasą, którą już przejechałem rowerem.

Nie jeżdżę w większych grupach i takiej tym razem też nie przewiduję bo na pewno byłoby ciężko znaleźć nocleg u gospodarza a na tym mi bardzo zależy.

Offline Han Solo

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 13.05.2011
« 13 Mar 2016, 22:37 »
Byłem nad Bajkałem w 2011. Za rower  w pociągu nie płaci się nic. Wkłada się go do pokrowca i na górną półkę w wagonie plackartnym.

Offline jarecki7045

• Miasto: Czerwionka-Leszczyny
  • Na forum od: 23.05.2011
« 16 Mar 2016, 11:51 »
Wysłałem Ci wiadomość.

Offline Mężczyzna robertcb

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 23.12.2012
« 19 Mar 2016, 17:02 »
Jacku, dowiedziałem się na forum rosja.info, że na terenie Rosji nie trzeba meldować się w hotelach co jakiś czas w trakcie takiej podróży, a swoją trasę w razie kontroli można udokumentować na podstawie śladu GPS lub paragonów z mijanych po drodze sklepów.

Mam jeszcze kilka pytań:

Karta płatnicza - co w przypadku gdy gdzieś po drodze połknie ją jakiś bankomat? a może używasz tylko do płatności w sklepach, bierzesz kilka kart i jakiś zapas gotówki, albo korzystasz tylko z bankomatów które są w siedzibie banków, gdy te są akurat czynne?

Woda do picia - jak wiadomo, na wyprawach rowerowych idzie tego bardzo dużo.
Kupujesz butelkowaną, czy bierzesz od ludzi kranówkę? a może ją filtrujesz, uzdatniasz gotujesz?

Bilet na powrót samolotem z Irkucka kupujesz przed rozpoczęciem podróży, czy dopiero w trakcie?

• Miasto:
« 21 Mar 2016, 00:28 »
Witam,
rozmawialiśmy na wiele tematów via skype. Po pewnym czasie otrzymałem od Ciebie odmowną odpowiedć dotyczącą wspólnego wyjazdu. Nie bardzo rozumiem, dlaczego dalej pytasz o to i owo skoro i tak nie pojedziemy razem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum