Autor Wątek: Kurpie 23.08  (Przeczytany 1080 razy)

welocypedy

• Gość
Kurpie 23.08
« 19 Sie 2009, 09:30 »

Ciężko Wam usiedzieć w domu. Ledwo skończył się jeden wyjazd, była wycieczka. Wycieczka odbyła się, to ja od razu mam mejle z pytaniem kiedy następna i gdzie.

I po szybkim zwiadzie na dworcu PKS i w internecie wytypowałem kierunek. Kurpie.

Zaczynamy i Kończymy w Ostrołęce.
Spotykamy się w niedzielę 23 sierpnia, na dworcu Warszawa Wileńska. Pociąg odjeżdża o godzinie 6:17.

Więcej informacji na stronie www.welocypedy.pl

Offline Mężczyzna zarazek

• Miasto: Okolice Wwy
  • Na forum od: 09.03.2007
    • http://zarazek.bikestats.pl
Kurpie 23.08
« 3 Wrz 2009, 16:22 »
Będzie z tego jakaś relacja ze zdjęciami?  :D

P.S. Z jakich korzystaliście map/przewodnika?

Offline annaoj

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.09.2010
Kurpie 23.08
« 12 Kwi 2011, 15:17 »
Wiem, że ten wątek jest stary i nieaktualny ale gdyby ktoś kiedyś szukał coś na temat Kurpi to polecam przewodnik "Kurpie. Puszcza Zielona." autor: Marcin Żerański (można go kupić tu: http://www.mapy.bialystok.pl/index.php?p362,kurpie-puszcza-zielona-przewodnik-turystyczny).
Najciekawszy dla mnie w przewodniku jest słownik gwary kurpiowskiej. Ponieważ moje korzenie są w połowie kurpiowskie, w dzieciństwie zdarzało mi rzucać jakimiś kurpiowskimi słowami. Teraz nie potrafię mówić bo brzmiałoby to nienaturalnie ale jestem osłuchana w tym języku i śmiać mi się chce, że komuś chciało się to tłumaczyć w książkach.
annaoj

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Kurpie 23.08
« 12 Kwi 2011, 15:26 »
Cytat: "annaoj"
Ponieważ moje korzenie są w połowie kurpiowskie, w dzieciństwie zdarzało mi rzucać jakimiś kurpiowskimi słowami. Teraz nie potrafię mówić bo brzmiałoby to nienaturalnie ale jestem osłuchana w tym języku i śmiać mi się chce, że komuś chciało się to tłumaczyć w książkach.

A tego to nie rozumiem  :(  Z czego Ci się chce śmiać?
Z tego że ktoś uznał że to wymaga tłumaczenia, czy z tego że ktoś uznał, że w ogóle warto się tym zajmować?

Tagi: mazowieckie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum