/.../Swego czasu Łatoś na forum też opisywał swoje przygody z przymiarami i ta sama zabawa co u Ciebie była. Świetne łańcuchy na poziomie Ultegry wg przyrządu po 2-3 tys nadawały się do wyrzucenia, podczas gdy mogły pociągnąć o wiele więcej czasu.
Dodatkowo wyciągnięty łańcuch jest dłuższy od zwykłego o jakieś 10 cm
I owszem, moim założeniem jest to, że więcej biegów = trudniejsza regulacja a zarazem szybciej się to rozregulowuje.
PS. V-brake w rowerze za 1000 zł działa o niebo lepiej niż tarcza mechaniczna w rowerze za 1400 zł.
Bardzo jesteś "ordnungmustsein" kolego. Nic w tym złego, ale nie wróżę powodzenia twojej misji ewangelizacyjnej na forum, na którym ludzie z rowerami kombinują tak że się fizjologom nie śniło.
Ja mam swoje, trochę faszystowskie w tym względzie, poglądy. Natomiast naprawdę nie chcę nikomu wmawiać na czym i gdzie ma jeździć, co ile serwisować rower, regulować przerzutki i jak często zmieniać łańcuch. Proszę więc o potraktowanie mnie w podobny sposób. Peace
Dobrym założeniem może być także to, że jeśli coś się rozregulowuje, czy ciężko to wyregulować to albo coś się zepsuło/było wadliwe albo od początku jest źle poskładane. I tu bym raczej szukał problemów niż obwiniał ilość biegów. Przerzutki i napęd to nie jest żadna magia i samo się tam nic nie dzieje.
SiS ma ciąg 2:1, Dyna-sys ok. 1:1. Przestrzenie między zębatkami są też sporo mniejsze. Co za tym idzie każde rozciągnięcie linki w SiS lekko wpływa na pracę przerzutek, natomiast w Dyna-Sys sporo pogarsza pracę całego napędu. Stare pancerze w SiS są do przełknięcia, natomiast w systemie dziesiątkowym nie do przyjęcia.
Powiedzieć, że trochę za bardzo uogólniasz to jakby nic nie powiedzieć.
Albo tani totalny szmelc z bajerami (amortyzator, tarcze, 27biegów), albo drogie cudeńka.Nie ma tanich prostych, niezawodnych rowerów do takich zastosowań, jak np. dojazd do pracy.
... mamy jednocześnie trzy łańcuchy. Zmieniamy je co 1k. A->B->C->A->B->C.
Gdybym tak zmieniał łańcuchy co tysiąc kilometrów to więcej bym zmieniał niż na szosie jeździł...
No i do ilu takich iteracji dociągacie ?
I trzymając się tematu, do tego 12-biegowego napędu dedykowany łańcuch potrzebny?
Waski, ty musisz nieżle zarabiać
Nie stać Cię na serwisanta?