Autor Wątek: Sram 1 x 12  (Przeczytany 6563 razy)

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
Odp: Sram 1 x 12
« 2 Mar 2016, 13:22 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 27 Sty 2017, 10:44 PABLO »

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 2 Mar 2016, 13:31 »
W MTB, gdzie siły działające na łańcuch są dużo większe a brud jest normą, jeden łańcuch wytrzymuje łącznie 2-3k. W szosie, jeśli regularnie smarować, wycierać, czyścić i jeździć kadencyjnie a nie siłowo, to nawet i do 5k.

Siła człowieka nie wyciąga łańcucha w żaden znaczący sposób. "Rozciąganie" bierze się z wycierania sworzni - szczególnie w obecności brudu.

Nie wmówisz mi że przeciętny zawodnik MTB produkuje więcej watów na korbie niż szosowiec, ani też że jakoś mocniej depcze.

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014
« 2 Mar 2016, 14:43 »
No i do ilu takich iteracji dociągacie ?
Zależy o jakim rowerze mowa. W MTB, gdzie siły działające na łańcuch są dużo większe a brud jest normą, jeden łańcuch wytrzymuje łącznie 2-3k. W szosie, jeśli regularnie smarować, wycierać, czyścić i jeździć kadencyjnie a nie siłowo, to nawet i do 5k.

weźmy nawet te 5000km na jeden łańcuch
zakładając przebieg 30000, mamy:
6 x łańcuch + 2 x kaseta (Ty)
vs
3 x łańcuch + 3 x kaseta (Wilk)
dobrze liczę ?

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 2 Mar 2016, 15:08 »
To niezbyt wprawnym serwisantem jesteś, skoro aż tyle czasu Ci wymiana zajmuje.

Po prostu sprzętoholik. Więcej czasu spędza przy regulowaniu sprzętu niż wynosi pobyt na szosie. Mam kilku takich znajomych. Na rower wsiadają na krótko i to tylko przy idealnej słonecznej pogodzie. Przecież rower mógłby się zakurzyć, zamoczyć, zabrudzić.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 2 Mar 2016, 16:35 »
Wiki, Waxmund pisał chyba o Hipku, a ten raczej sprzętoholikiem nie jest.

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 2 Mar 2016, 16:42 »
Pewnie zgubiłem się w tym wątku ale wszyscy się domyślają kogo uważam za sprzętoholika czy sprzętomaniaka.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna Veysenhof

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2016
« 2 Mar 2016, 22:38 »
Siła człowieka nie wyciąga łańcucha w żaden znaczący sposób. "Rozciąganie" bierze się z wycierania sworzni - szczególnie w obecności brudu.

Owszem, ale chyba zgodzisz się z tym, że czym mocniej pedałujesz, czym więcej siły używasz do tego, tym większe generujesz tarcie. W połączeniu z brudem łańcuch szybciej się eksploatuje. Dlatego też ja, kiedy jest to możliwe, staram się pedałować z kadencją 100 przy użyciu małej ilości siły. Obracać korbami a nie je dociskać.

Nie wmówisz mi że przeciętny zawodnik MTB produkuje więcej watów na korbie niż szosowiec, ani też że jakoś mocniej depcze.

A gdzie ja coś takiego napisałem? W ogóle nie pisałem o zawodnikach ;) Pisałem o sobie, bo i mnie dotyczyło pytanie. Szczerze to nie mam pojęcia ile generuje się watów w MTB. Natomiast kiedy jeżdżę na góralu, to jeżdżę w terenie. A kiedy jeżdżę w terenie, to najczęściej wiąże się to ze sporymi i ciągłymi podjazdami. Muszę mocno dociskać żeby dać radę. Na szosie z kolei pomykam najczęściej bez spiny, byle utrzymać jako takie tempo. Ergo moje łańcuchy od górali zawsze miały krótszą żywotność.

vs
dobrze liczę ?
Z grubsza, w dużym uproszczeniu, mniej więcej, jako tako. Dobrze liczysz. Kiedy jeździłem systemem wilka, to czułem piach i luzy po ok. 3-4k. Więc gdybym dalej jeździł takim systemem, to przez 30k zużyłbym 10 łańcuchów i 10 kaset. Ale to ja, sprzętoholik, który nie jeździ tylko wymienia łańcuchy ;)

Przebrnęliśmy przez sram, przebrnęliśmy przez napędy, przez grupy shimano, przez zalecenia producentów, przez hamulce wszystkich rodzajów, teraz też przerobiliśmy łańcuchy a ja boję się napisać cokolwiek o tym jak jeżdżę, bo wiem, że każde moje słowo zostanie poddane osądowi. Dzięki, chłopaki  :D

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Na forum od: 02.04.2010
« 2 Mar 2016, 22:48 »
Pisząc na forum zawsze ryzykujesz.
A tak BTW, jeździsz trochę?

« 2 Mar 2016, 23:05 »
Tylko do serwisu :P

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 2 Mar 2016, 23:24 »
A ja ci powiem ze w MTB generuje się mniej watów na korbie dla tego samego wysiłku biologicznego, że względu na większą "technicznosc" jazdy, skakanie po gorkach i dolkach, co w bezpośredni sposób przekłada się na napięcie lancucha i wewnętrzne tarcie.

Piszę o tym jeden z najlepszych zawodników endurance MTB na świecie, który sciga się również na szosie i ma dosyć techniczna głowę do tego :

"He also makes the point that comparing the Watts you put out in MTB races with road races is not straightforward.

“In mountain bike, depending on the course; if you see 220, 230 or 240 Watts average – to translate that to a road race add on 60."

Więcej http://www.stickybottle.com/coaching/ryan-sherlocks-epic-data-for-24hr-world-champs-with-power/

Oraz link do wspomnianych mistrzostw http://www.strava.com/activities/500095404/overview

Mimo to łańcuchy wytrzymują 2-3 razy krócej niż w szosie. Wynika z tego,  że do zniszczenia dobrze naoliwionej powierzchni stalowej nie wystarczy druga gładka powierzchnia, nawet przy dużym tarciu - potrzebny jest materiał ścierny, np. ziarno piasku. Dlaczego czyste łożyska kręcą się długimi latami, a zapiaszczone padają w pół sezonu?
« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2016, 19:56 Turysta »

« 2 Mar 2016, 23:50 »
Spoko, fajnie wiedzieć o tych wattach ;)

A co do piachu - pisałem, że ma spory wpływ kilka postów wyżej i zgadzam się z Tobą w 100%. Szosowe napędy wytrzymywały mi dłużej, bo były czystsze. Mimo wszystko wciąż wydaje mi się, że sposób w jaki pedałujesz ma duży wpływ i jeśli mamy dwa  podobnie usyfione napędy, to ten narażony na większe tarcie zużyje się znacznie szybciej. Niemniej bronić tej idei własną piersią nie będą i musiałbym jeszcze wiedzy zasięgnąć ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 3 Mar 2016, 09:14 »
vs
dobrze liczę ?
Z grubsza, w dużym uproszczeniu, mniej więcej, jako tako. Dobrze liczysz. Kiedy jeździłem systemem wilka, to czułem piach i luzy po ok. 3-4k. Więc gdybym dalej jeździł takim systemem, to przez 30k zużyłbym 10 łańcuchów i 10 kaset. Ale to ja, sprzętoholik, który nie jeździ tylko wymienia łańcuchy ;)

Hmm, czyli Twoje rozwiązanie jest uzasadnione jedynie tym lekkim luzem po 3-4k, tak? Bo ekonomicznie to wychodzi niemalże na to samo.
A do tego musisz się babrać ze zmianami, pilnować tego, wozić ze sobą zapasowy łańcuch (?).
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
« 3 Mar 2016, 14:20 »
To już nikt nie wymienia samych zużytych koronek? Że o szlifowaniu zębów nie wspomnę :) Burżuazja.... :)
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 3 Mar 2016, 18:32 »
w przypadku niższych grup zupełnie się nie opłaca, bo kaseta to koszt rzędu 2-2,5 łańcucha

Żeby jeszcze tyle... Właśnie zamówiłem napęd - kaseta to 1,2 łańcucha.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum