Trzeci dzień na forum, a mam wrażenie, że idę na wojnę ze wszystkimi. Mam tylko nadzieję, że nie uznacie mnie za jakiegoś rowerowego faszystę
CytujO kurczę. Mam w rowerze komponenty nie tylko Alivio, ale i Acera. Więc teraz, gdy już to wiem, pozostaje mi tylko po nadmorskiej ścieżce rowerowej jeździć.Oczywiście, tylko po tej sopockiej, rekreacyjnej części (tam nie wolno się rozpędzać powyżej 10 km/h).Dzięki. Chyba uratowałeś mi życie. Rozumiem, że maratony biegasz w glanach a górskie szczyty zdobywasz w klapkach, bo to w końcu też jest obuwie? Nie czuję się obowiązany do tego, aby dyktować Ci gdzie i na czym masz jeździć. Natomiast zawsze chęnie przyjmę rower na serwis. Shimano podzieliło osprzęt na grupy nie dla własnego widzi mi się, ale dlatego, że mają one swoje konkretne zastosowanie. CytujOSTRZEŻENIERowery wyposażone w rekreacyjne komponenty MTB lub komponenty komfortowe nie należy używać do trudnej jazdy terenowej. Komponenty ALIVIO, ACERA i ALTUS nie zostały zaprojektowane do zaawansowanej jazdy górskiej. Komponenty te wyraźnie różnią się w strefie zastosowania od komponentych MTB najlepszych grup takich jak DEORE i SAINT.Dla przykładu, kazda na rowerze wyposażonym w ALIVIO lub ACERA w agresywnym terenie może prowadzić do uszkodzenia komponentów i kontuzji użytkownika.Komponenty TOURNEY mają wygląd produktów z grupy MTB, ale są przeznaczone do zwykłej jazdy miejskiej po drogach i chodnikach.Będziemy wdzięczni za zapoznanie się z klasami produktów i zamierzonymi zastosowaniami dla każdej z grupy oraz za udzielenie użytkownikom porad dotycząch bezpiecznej jazdy.To fragment oficjalnego podręcznika shimano. Chociaż to pewnie ściema, bo ostatnio widziałem ziomeczka zjeżdżającego singletrackiem na Hexagonie X1 i przeżył.
O kurczę. Mam w rowerze komponenty nie tylko Alivio, ale i Acera. Więc teraz, gdy już to wiem, pozostaje mi tylko po nadmorskiej ścieżce rowerowej jeździć.Oczywiście, tylko po tej sopockiej, rekreacyjnej części (tam nie wolno się rozpędzać powyżej 10 km/h).Dzięki. Chyba uratowałeś mi życie.
OSTRZEŻENIERowery wyposażone w rekreacyjne komponenty MTB lub komponenty komfortowe nie należy używać do trudnej jazdy terenowej. Komponenty ALIVIO, ACERA i ALTUS nie zostały zaprojektowane do zaawansowanej jazdy górskiej. Komponenty te wyraźnie różnią się w strefie zastosowania od komponentych MTB najlepszych grup takich jak DEORE i SAINT.Dla przykładu, kazda na rowerze wyposażonym w ALIVIO lub ACERA w agresywnym terenie może prowadzić do uszkodzenia komponentów i kontuzji użytkownika.Komponenty TOURNEY mają wygląd produktów z grupy MTB, ale są przeznaczone do zwykłej jazdy miejskiej po drogach i chodnikach.Będziemy wdzięczni za zapoznanie się z klasami produktów i zamierzonymi zastosowaniami dla każdej z grupy oraz za udzielenie użytkownikom porad dotycząch bezpiecznej jazdy.
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
A co ma oficjalny podręcznik Shimano do rzeczywistości...?
Całe szczęście, że nie napisałeś o tym kilka dni wcześniej, zwłaszcza że Turysta na tym rowerze, z jakimś najtańszym amortyzatorem bez blokady skoku w sobotę wygrał imprezę z cyklu Pucharu Polski w rajdach na orientację w podpoznańskich Koziegłowach. Gdyby wiedział jak się mają sprawy to może by nie dał rady Gorzej ze mną, bo na moim Hexagonie V4 sprzed 6 lat wiozłem ogony.
To, że albo robisz coś wg zaleceń producenta, albo robisz to źle i godzisz z konsekwencjami.
A co ma marketing producenta, do tego jak chce używać sprzętu? Wiadomo, że na najdroższym musi napisać że jest zawodniczy, a najtańszym że jest do niczego, bo inaczej by nie sprzedał tego droższego nikomu.
Jeżeli wyjedziesz w downhill na tourneyu i tam go zepsujesz, to shimano takiej reklamacji nie uwzględni.