Autor Wątek: Wygodny drop bar/dirt drop  (Przeczytany 5850 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Wygodny drop bar/dirt drop
« 27 Lut 2016, 22:47 »
Jak dla mnie baranek i brak klamkomanetek to totalne nieporozumienie, i brak jego podstawowej ergonomicznej funkcji.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
« 27 Lut 2016, 23:02 »
Bar-endy do tego?

Jeszcze większe rowerowo-garażowe druciarstwo  ;D

Ale całość konwersji kosztowała mnie 120zł (klamki) + koszt kierownicy/mostaka i owijki.
Alternatywą było 350 zł (klamkomanetki) + 500 zł (tarcze) i jeszcze nowe piasty ew. 100-150zł za mini v lub candi (ale wtedy mam słabsze hamulce)
Ale teraz przynajmniej jestem pewien że mi baranek odpowiada.

Jak dla mnie baranek i brak klamkomanetek to totalne nieporozumienie, i brak jego podstawowej ergonomicznej funkcji.

Ja tam nie żałuje (w sensie mimo wszystko jest fajniej niż na prostej) a do braku klamkomanetek trzeba się przyzwyczaić i przewidywać zmianę biegów. Kwestia odruchu, ale wciąż przesiadając się z normalnej szosy szukam łopatek do zmiany biegów tam gdzie ich nie ma   :-[ 

A jak tylko skompletuję budżetowo wszystkie części to przechodzę na klamkomanetki.

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 27 Lut 2016, 23:13 »

Jeszcze większe rowerowo-garażowe druciarstwo  ;D
Aaa kojarzę tą twoją maszynę. Szczerze mówiąc to nie wiem czy nawet nie lepsze od bar-endów, które seryjnie są montowane w rowerach normalnie będących w sprzedaży.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 28 Lut 2016, 00:09 »
Bar-endy na szosie są bardzo wygodne, o ile lubi się dolny chwyt. W terenie na dirt drop z krótkim dolnym chwytem też się dobrze sprawdzają, bo jest do nich blisko.

Jeśli typowy baranek nie wystarcza, a główka nie jest zbyt wysoka, to dobrym rozwiązaniem zdaje się być kierownica typu Mustache.

Jest to właściwie baranek z zerowym dropem. Rozwiązuje to problem braku pewnego chwytu / wysokości dolnego, a jednocześnie jest bardziej komfortowa od dirt drop (brak rozgięcia / nie mam tu własnego doświadczenia, ale internet nie kłamie).
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 28 Lut 2016, 00:24 »
Zerowy drop oraz ułożenie dłoni pokazane na schemacie ... skłaniają do postawienia pytania 'po co?' takie kombinacje skoro efekt jest identyczny jak w prostej kierownicy. Ta kierownica nie daje chociażby namiastki wygody którą oferuje szosowy baranek, za co właśnie jest doceniany.
« Ostatnia zmiana: 28 Lut 2016, 00:38 A|ex »
#Steel is Real

Offline Mężczyzna Młody

« 28 Lut 2016, 00:33 »
Dzięki za info że takie coś istnieje, ale póki co zostanę przy baranku; jak kiedyś stwierdzę że potrzebuję kolejnego roweru- typowego mtb to rozważę to (wzór n+1 :P)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 28 Lut 2016, 00:40 »
Workowe teorie.... I wygoda bar-endów... Wygodne może i są, ale równie dobrze, to można mieć zmianę biegów na ramie ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Młody

« 28 Lut 2016, 00:55 »
Workowe teorie.... I wygoda bar-endów... Wygodne może i są, ale równie dobrze, to można mieć zmianę biegów na ramie ;)
albo lemondce  ;D

« 28 Lut 2016, 01:50 »
Zerowy drop oraz ułożenie dłoni pokazane na schemacie ... skłaniają do postawienia pytania 'po co?' takie kombinacje skoro efekt jest identyczny jak w prostej kierownicy. Ta kierownica nie daje chociażby namiastki wygody którą oferuje szosowy baranek, za co właśnie jest doceniany.
Na schemacie rzeczywiście ustawienie wydaje się być średnie, ja bym klamki przykręcił jak na zdjęciu.
Niektórzy mocują na ramie po to żeby rozruszać plecy. Podczas jazdy na długim dystansie szybkość zmiany biegów nie ma takiego znaczenia. Jeśli człowiek nie ma co ze sobą zrobić, to i nieindeksowane manetki potrafią dać odrobinę rozrywki ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 28 Lut 2016, 08:56 »
Workowe teorie.... I wygoda bar-endów... Wygodne może i są, ale równie dobrze, to można mieć zmianę biegów na ramie

Dokłądnie uważam tak jak Waxmund;) Bar endy w sumie w główne mierze zaprojektowano do mocowania na końcach lemondek, a że można gdzie indziej to zamntowano właśnie tam... no i wiadomo "się da się"... tylko po co

A może zamontujmy bar endy na końcach klasycznej prostej kierownicy po jej lewej i prawej stronie;P WIęcej miejsca na kierze, bo tylko klamki a po bokach roweru byśmy mieli takie czułki jak w szreku:P

Worek zadanie dla Ciebie zbudowanie MTB za 200zł z bar endami i prostą kierą;P
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

blondas

• Gość
« 28 Lut 2016, 09:04 »
5. Żaden baranek nie sprawdzi się w terenie, gdy główka będzie za niska. Problem OTB nie będzie występował, gdy doly chwyt będzie na tej samej wysokości co prosta kierownica w analogicznym rowerze (no dobra, trzeba jeszcze uwzględnić szerokość kierownicy i odległość do niej). Dłonie mają być w tym samym miejscu, tylko na innej kierownicy.
Czy chcesz nam powiedzieć, że przy prostej kierownicy OTB nie występuje? Jako osoba która kilka razy przeleciała przez kierownicę pragnę Cię uświadomić że na większości rowerów możliwość otb istnieje i kierownica nie ma tu żadnego znaczenia.

« 28 Lut 2016, 11:22 »
Worek zadanie dla Ciebie zbudowanie MTB za 200zł z bar endami i prostą kierą;P
Niestety używane bar-endy przekraczają budżet.

Czy chcesz nam powiedzieć, że przy prostej kierownicy OTB nie występuje? Jako osoba która kilka razy przeleciała przez kierownicę pragnę Cię uświadomić że na większości rowerów możliwość otb istnieje i kierownica nie ma tu żadnego znaczenia.
Nie tak dosłownie ;) Chodziło mi o ryzyko OTB przy zjeżdżalniu z krawężnika, czy przy innymi nieco bardziej nachylobym zjeździe - kto próbował jadę szosówką w terenie (zwłaszcza w dolnym chwycie) ten zrozumie.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 28 Lut 2016, 13:41 »
Otb z kraweznika? To się już trzebaby było ostro starać. Jakoś za wiele Otb nie widać w przełaju, a tam się zjeżdża z różnych ostrych hopek, a do tego wielu zawodników atakuje je właśnie w dropach, dla stabilności.Wystarczy pamiętać o przesunięciu odwłoka w tył przy zjazdach, i można naprawdę poszaleć z barankiem.
« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2016, 19:56 Turysta »

« 28 Lut 2016, 18:34 »
Na krawężniku jeszcze otb nie zaliczyłem ;) Za to jechałem z On-One Midge po górach (Beskid Mały) i przy niektórych zjazdach musiałem rower sprowadzać. Jechać by się dało, ale zablokowanie koła na kamieniu, mogłoby się skończyć wyciąganiem innego z twarzy W przełaju jeździ się wiele okrążeń na tej samej trasie, więc można ją poznać i jechać odważnej.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 29 Lut 2016, 20:03 »
Jeśli typowy baranek nie wystarcza, a główka nie jest zbyt wysoka, to dobrym rozwiązaniem zdaje się być kierownica typu Mustache.

Wspaniała rzeźba  ;) Widzę że nie spoczywasz na laurach i uważnie śledzisz nowinki w kolarstwie alternatywnym.
Ta kierownica odzwierciedla sobą chyba wszystkie możliwe wady wszystkich rodzajów kierownic... :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum