Autor Wątek: (nie)poradnik rowerzysty MIEJSKIEGO  (Przeczytany 5146 razy)

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
  • Miasto: Lubin
  • Na forum od: 23.02.2013
Nigdy nie zrozumiem wożenia się w obcisłych szmatkach poza zawodami. Nawet na szosie najlepiej czuję się w luźnych spodenkach i koszulce z wentylacją  :) Kaski też są obrzydliwie niewygodne, okulary przeszkadzają. Buty spd również za ciasne, więc jakieś dłuższe trasy zdarza mi się robić w klapkach. Efekt jest taki, że na czysto sportowym rowerze sprawiam wrażenie jakbym dopiero co go zajumał i szukał kupca. Polecam.
A jaki widzisz sens wożenia się w obcisłym na zawodach? Czym zawody różnią się od treningu?
Też jestem przeciwnikiem kasków ale od kiedy miałem zakaz uśmiechania się przez tydzień nabrałem pokory i już praktycznie zawsze jeżdżę w kasku. Sporadycznie bez.
A co do dłuższych tras to zapraszamy na maratony. Z tymi klapkami dopełnisz obrazu obok sandalarzy :D

Ilona Ty machasz wszystkim na mieście?  :o

W sobotę z Oszejem i Emesem widzieliśmy jedną rowerzystkę miejską na wsi. Była w obcisłym i to był błąd ale kadencja 25,5 sprawiała, że rower miał odchyły podczas pedałowania do około 20-22 stopni :D Ehh to był wytop łydy :D
"Wąski. My nie możemy jechać tam bez rowerów. Jak zwierzęta. :)"
"Kolarsko jesteś taki sobie, [...]" yurek55

Offline Mężczyzna Veysenhof

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2016
A jaki widzisz sens wożenia się w obcisłym na zawodach? Czym zawody różnią się od treningu?

Na zawodach - inna aerodynamika, no i jednak nie zahaczysz luźnym strojem o zawodnika obok. O szosowych oczywiście mówię. A tak to pfff - ma być wygodnie, nie estetycznie :P

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
A tak to pfff - ma być wygodnie, nie estetycznie :P

No nie wiem, mi akurat w obcisłym na rowerze jest po prostu wygodnie, zaś jeśli chodzi o estetykę, to lepiej się czuję w normalnych ciuchach, gdzie nie wzbudzam zainteresowania innych, paradowanie w obcisłych legginsach bywa dla faceta czasem krępujące.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Mi też w obcisłym jest wygodniej, ale z tym krępowaniem to pojechałeś, Olo.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Ja na szczęście nie mam prześwitującej lycry, więc się nie krępuję.:-)

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
Fajnie to wygląda, to tak jak się szpilki zakłada, to się teraz wdziewa rower (nawet i szpilki). Faceci na to lecą, zwłaszcza jak wszystko faluje, jest kobieco i w ogóle (i nie mówcie, że nie - na internetach dużo modelek z mieszczuchami, i mają "wzięcie").

Ja tam wolę obcisłe spodenki kolarskie  :P

Widać to po paniach w romantycznej odzieży, w pełnym makijażu (jeśli nie wiecie co to pełny makijaż: oprócz pomalowanych oczu i/lub ust jest też "fluid"- takie coś co się smaruje całą twarz i część szyi w kolorze skóry, puder, jak się człowiek w tym spoci to wszystko spływa i się klei, bez sensu to zmyć, tylko z tego co słyszałam, to się zapudrowuje).

Dla mnie jazda na rowerze tak żeby się ani trochę nie spocić była by chyba trudniejsza niż ultra. (a w obcisłych spodenkach jeżdżę tylko dlatego bo tylko takie mają wkładkę bez której boli mnie tyłek  ::) )

Jazda na rowerze w kucki obcierając piętami o brodę (styl preferowany przez większość "miejskich rowerzystów") powoduje u mnie takie same odczucia natury estetycznej co mówienie włonczyć lub poszłem dla polonisty, zakładanie białych skarpetek do sandałów dla blogerki modowej czy nazwanie płyty kasetą dla informatyka (serio, moja babcia tak mówi).
Pomijam fakt że jazda w takiej pozycji to najprostsza droga do rozwalenia sobie kolan i kręgosłupa (jadąc idealnie pionowo każdy wstrząs od krawężnika leci prosto w kręgosłup)

A wsiadania się przyczepiłem  bo sam tak nie umiem  :icon_neutral: (kiedyś chciałem spróbować w spd to o mało co gleby nie zaliczyłem)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
ale z tym krępowaniem to pojechałeś, Olo.

No nie wiem, ja się czasem zwyczajnie głupio czuję. Nie chodzi bynajmniej o sam moment jazdy na rowerze, ale są takie sytuacje gdzie nie zawsze czuję się komfortowo będąc ubranym w obcisłe: np. sklep, pociąg, kościół, muzeum.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
A wsiadania się przyczepiłem  bo sam tak nie umiem  :icon_neutral: (kiedyś chciałem spróbować w spd to o mało co gleby nie zaliczyłem)
Ale nogę przekładałeś przed sobą czy za sobą?

Ja tak często startuję i za każdym razem przypomina mi się dzieciństwo gdy startowało się tak na przeróżnych Ukrainach tudzież Uralach :D Niektórych ten mój start nawet mocno śmieszy :D 

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
próbowałem przed sobą (tak jak "tru" miejscy rowerzyści) ale się nie udało (kurde, nawet moja babcia umie)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Poćwicz, a w wieku babci też już będziesz umiał  :D

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
Poćwicz, a w wieku babci też już będziesz umiał  :D
Ja mam takie coś przed sobą co mi to uniemożliwia i nie jest to ten tak zwany powód do dumy więc z roku na rok może być tylko gorzej. :P
Zarzucam więc nogę od tyłu i też jest dobrze :D

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
@Wilk co to jest koszulka z wentylacją? Chodzi Ci o przewiewne materiały?

Bo ja np. preferuję bawełnę na gorące dni bo długo trzyma wilgoć i jest chłodzenie :D W okresie wiosenno-jesienno-zimowym koszulki tylko i wyłącznie sportowe z poliestru, bo szybko tą wilgoć wypuszczają i jest milej.

Offline Mężczyzna skaut

• Miasto: Józefów - Emilianów
  • Na forum od: 30.11.2014
Ale nogę przekładałeś przed sobą czy za sobą?

Ja tak często startuję i za każdym razem przypomina mi się dzieciństwo gdy startowało się tak na przeróżnych Ukrainach tudzież Uralach :D Niektórych ten mój start nawet mocno śmieszy :D
Wąski, ależ to pełen profesjonalizm.
A co niby w tym śmiesznego? Ja też tak wsiadam na rower. Całe życie tak robiłem. Mój tata tak robił i dziadek. I syna tak nauczyłem.
Tak jest dobrze. Wystarczy popatrzeć na zawodników w przełajach (cyclocrossie), którzy kilka lub nawet kilkanaście razy na jednej rundzie zsiadają z roweru i nań wsiadają. Którędy niby mają "wolną" nogę przekładać, jak nie tyłem?

Offline Mężczyzna Waski

• Kapituła MP
Wąski, ależ to pełen profesjonalizm.
Uradowałeś mnie przy poniedziałku - chociaż raz jestem PRO :D

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat