Cześć!
Otóż wymarzyła mi się wycieczka po Alpach
Jeśli chodzi o główny zarys to chciałbym samolotem dolecieć do Bergamo (koło Mediolanu). Lata tam tanio WizzAir. Tam, po rozpakowaniu rowerów, pojedziemy zwiedzić Mediolan i następnie skierujemy się na północ, ku górom. Celem jest wysoko położona miejscowość Livigno w której po rozstawieniu namiotu na kempingu mielibyśmy parę dni na jazdę na lekko po tamtejszych górach. Co by sobie ułatwić, można by skorzystać z wyciągu, aby dłużej cieszyć się pięknymi widokami
To są już jednak szczegóły.
Stąd blisko już do przełęczy Passo Dello Stelvio (najwyżej położonej w Alpach Wschodnich - świetny widok!). Dalej chciałbym zobaczyć Liechtenstein (po drodze mijamy Davos) i zakończyć górskie wojaże nad Jeziorem Bodeńskim.
Dalsza trasa będzie podyktowana opcją powrotu. Można dalej pojechać wzdłuż Renu, skierować się do Monachium lub wybrać inną miejscowość (a może jak dobrze pójdzie to i do Polski dojechać rowerem?).
Poglądowa trasa, gdyż są na niej jakieś odcinki niedostępne dla rowerów, ale to już do dopracowania:
https://goo.gl/ADRlf2Czas? Nie chciałbym się na pewno katować i odhaczać kolejnych przełęczy, bo nie o to chodzi. Realnie myślę o 12-14 dniach razem z "postojem" w Livigno.
Jeśli chodzi o termin to lipiec/sierpień 2016 w zależności od negocjacji uczestników
Mam jednego kolegę, który jest zainteresowany. Jestem studentem (21 lat), doświadczenie w wyprawach już posiadam. Parokrotnie byłem na tygodniowych wyprawach po Polsce, raz już w Alpach i w Rumunii. Aczkolwiek najważniejsze jest dobre nastawienie i uśmiech na co dzień. Brak doświadczenia nie jest wielkim problemem.
Noclegi głównie w namiotach na dziko, czasem można sobie pozwolić na większy luksus
Jedzenie przygotowane na palnikach z rzeczy zakupionych po drodze, ale knajpa od czasu do czasu jak najbardziej!
Zapraszam do kontaktu: wisniewski.mateusz@outlook.com
Pozdrawiam,
Mateusz