Autor Wątek: Alpy - z sakwami i na lekko  (Przeczytany 679 razy)

Opis: lipiec/sierpień

Offline Mężczyzna Wismat

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 11.03.2014
Alpy - z sakwami i na lekko
« 8 Mar 2016, 22:31 »
Cześć!

Otóż wymarzyła mi się wycieczka po Alpach :)

Jeśli chodzi o główny zarys to chciałbym samolotem dolecieć do Bergamo (koło Mediolanu). Lata tam tanio WizzAir. Tam, po rozpakowaniu rowerów, pojedziemy zwiedzić Mediolan i następnie skierujemy się na północ, ku górom. Celem jest wysoko położona miejscowość Livigno w której po rozstawieniu namiotu na kempingu mielibyśmy parę dni na jazdę na lekko po tamtejszych górach. Co by sobie ułatwić, można by skorzystać z wyciągu, aby dłużej cieszyć się pięknymi widokami :) To są już jednak szczegóły.
Stąd blisko już do przełęczy Passo Dello Stelvio (najwyżej położonej w Alpach Wschodnich - świetny widok!). Dalej chciałbym zobaczyć Liechtenstein (po drodze mijamy Davos) i zakończyć górskie wojaże nad Jeziorem Bodeńskim.
Dalsza trasa będzie podyktowana opcją powrotu. Można dalej pojechać wzdłuż Renu, skierować się do Monachium lub wybrać inną miejscowość (a może jak dobrze pójdzie to i do Polski dojechać rowerem?).

Poglądowa trasa, gdyż są na niej jakieś odcinki niedostępne dla rowerów, ale to już do dopracowania: https://goo.gl/ADRlf2

Czas? Nie chciałbym się na pewno katować i odhaczać kolejnych przełęczy, bo nie o to chodzi. Realnie myślę o 12-14 dniach razem z "postojem" w Livigno.

Jeśli chodzi o termin to lipiec/sierpień 2016 w zależności od negocjacji uczestników :) Mam jednego kolegę, który jest zainteresowany. Jestem studentem (21 lat), doświadczenie w wyprawach już posiadam. Parokrotnie byłem na tygodniowych wyprawach po Polsce, raz już w Alpach i w Rumunii. Aczkolwiek najważniejsze jest dobre nastawienie i uśmiech na co dzień. Brak doświadczenia nie jest wielkim problemem.

Noclegi głównie w namiotach na dziko, czasem można sobie pozwolić na większy luksus :) Jedzenie przygotowane na palnikach z rzeczy zakupionych po drodze, ale knajpa od czasu do czasu jak najbardziej!

Zapraszam do kontaktu: wisniewski.mateusz@outlook.com

Pozdrawiam,
Mateusz
« Ostatnia zmiana: 8 Mar 2016, 22:47 Wismat »

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Odp: Alpy - z sakwami i na lekko
« 8 Mar 2016, 22:34 »
Jeśli chodzi o termin to lipiec/sierpień 2015
Trochę późno zabrałeś się za szukanie kompana na ten termin ;) Większość z nas tą datę ma już za sobą.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 8 Mar 2016, 22:48 »
Ale za to nie ma wątpliwości co do pogody

Offline Mężczyzna Wismat

« 8 Mar 2016, 23:34 »
Oj tam oj tam. Poprawione :)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Wismat

« 9 Mar 2016, 20:28 »
Wiem, ale niestety Google Maps usilnie twierdzi, że przez Passo Dello Stelvio nie można poprowadzić trasy. Pojedziemy na pewno przez Bormio.

Offline Mężczyzna zb567

• Miasto:
  • Na forum od: 27.01.2015
« 11 Mar 2016, 09:00 »
Cześć,

Fajna trasa - sporą jej cześć przejechalem w zeszłym roku. W tym planuje przejechać alpy ze wschodu na Zachód - od Passau (DE) to Bazylei (CH).

Planujac pprzejazd przez Szwajcarię, sprawdz koniecznie www.veloland.ch. No i zamiast namiotu polecam schroniska mlodzieżowe !

Pozdrawiam,
zbyszek

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 11 Mar 2016, 09:14 »
Wiem, ale niestety Google Maps usilnie twierdzi, że przez Passo Dello Stelvio nie można poprowadzić trasy.
Planuj na serwisach typu RideWithGPS - tam można puszczać trasę dowolnie. Jeśli mapa uważa, że gdzieś się nie da, to zawsze możesz sobie "dorysować" ten fragment.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna zb567

• Miasto:
  • Na forum od: 27.01.2015
« 11 Mar 2016, 15:27 »
Miejsce w schronisku kosztuje okolo 30 CHF (ze sniadaniem), porownywalnie do kampingu;

RDK

• Gość
« 11 Mar 2016, 15:27 »
Wiem, ale niestety Google Maps usilnie twierdzi, że przez Passo Dello Stelvio nie można poprowadzić trasy.
Planuj na serwisach typu RideWithGPS - tam można puszczać trasę dowolnie. Jeśli mapa uważa, że gdzieś się nie da, to zawsze możesz sobie "dorysować" ten fragment.

A jeśli wolisz lżejszy odpowiednik do szybkiego rysowania tras to tu > http://brouter.de/brouter-web/ Dużo szybsze i przyjemniejsze niż to co zrobili z google, które teraz moim zdaniem nadaje się jedynie by oglądać zdjęcia ze street view.

Offline Mężczyzna Wismat

« 11 Mar 2016, 15:29 »
Zgłosiła się do mnie jedna osoba i ustaliliśmy, że trochę przedłużymy trasę, tak do około 3-4 tygodni. Plan jest taki, żeby po jeziorze Bodeńskim zrobić jeszcze pętlę po Szwajcarii, następnie kierować się na północ wzdłuż Renu i jak starczy czasu - do Berlina, skąd jedzie pociąg do Polski.

Także gdyby ktoś był chętny na całość lub część, śmiało piszcie :)

A za rady dziękuję! Chociaż noclegi za 100zł to jednak sporo ;)

Offline Mężczyzna robertcb

• Na forum od: 23.12.2012
« 12 Mar 2016, 17:33 »
Tak z ciekawości - jaki jest koszt przewiezienia Wizzair-em roweru + 35 kg bagażu do Mediolanu?
Jak to wygląda w porównaniu z dojazdem pociągiem (pociągi lokalne i przejazd przez granice rowerem)

Przykładowo z Warszawy:

Warszawa - Katowice (Pendolino, TLK lub IC)
Katowice - Chałupki (REGIO)
Bohumin - Brno CD
Z Brna rowerem do Wiednia
Zwiedzanie Wiednia, a potem pociągiem
Wiedeń - Innsbruck

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum