Autor Wątek: Sumy przewyższeń a poszczególne portale  (Przeczytany 7230 razy)

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
A zresztą, co mi szkodzi. Otworzę temat :)

Pytanie, jakie zadałem na szyderboxie:

Który z serwisów internetowych pokazuje właściwe (ewentualnie - najbardziej prawdopodobne) wartości przewyższeń.

Przykład:

Wytyczyłem sobie trasę wczoraj na ridewithgps - zgodnie ze wskazaniami wyszło 262 m.

Przejechałem się tamtędy - wyszło 393 m. (!!!) (link)

Strava natomiast pokazała jeszcze inne (niższe wartości) - 170 m. (link)

Endomondo nawet nie sprawdzam, ale pewnie jeszcze inaczej. Więc jak to z tym jest?
« Ostatnia zmiana: 9 Mar 2016, 11:01 Hipek »
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Odp: Przewyższenia
« 9 Mar 2016, 11:00 »
Z wyników widać jak na dłoni że zdecydowanie najlepsze jest ridewithgps. 170m to nawet jechać nie warto

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
http://brouter.de/brouter-web/ pokazuje mi najmniej - 110 m.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
110 metrów na dystansie 75 km to jest sytuacja skrajna, bardzo trudna do osiągnięcia. Nawet biorąc na logikę, to patrząc na wykres trasy widać, że Elizium miał tam dwa podjazdy, każdy po ok. 30 metrów. Do tego zawsze jest jakiś wiadukt, rzeka, skarpa, jezioro, nie ma wiele dróg idealnie płaskich, zawsze jest jakieś falowanie. Portale mają trudności w zliczaniu metrów gdy mamy do czynienia z podjazdami, które mają po kilka metrów, a takie na każdej trasie się zdarzają.

Generalnie bazując na praktyce porównań licznika VDO z różnymi portalami to ridewithgps generalnie jest najbliżej prawdy. Różnica między wynikiem w 'route' oraz 'trip' wynika z faktu, że 'trip' bierze dane po przejechaniu. Jak zrobisz replace evaluation data to przeliczy i wynik będzie zbliżony do piwrotnego. Strava zachowuje się dziwnie - czasami pokazuje wartości idealne z licznikiem, czasami drastycznie zaniża.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

• Użytkownik forum
dla porównania jeszcze Kaszuby z ub.roku:

Ślad zrobiony przez Turystę: https://ridewithgps.com/routes/7511115

Zapis ze stravy: https://www.strava.com/activities/293220067

endo (choć nie wiem, czy będzie dla wszystkich widoczne): https://www.endomondo.com/users/11398202/workouts/509786013

Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Trasa Kraków - Cianowice, 26.4 km

Strava - 353 m
Endomondo - 316 m

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Na Kaszubach licznik mi zliczył 2629 metrów. Akurat w tym przypadku różnica między Stravą a Ridewithgps nie jest duża - 300 metrów różnicy na dystansie 330 km jest do przełknięcia.

Wracając do wycieczki w okolicach Dobrzynia nad Wisłą to generalnie trudno też oczekiwać dokładnych pomiarów na tak niskich wartościach. Bo czy na tym dystansie 75 km będzie 100, 200 czy 300 metrów przewyższenia, to jest to wartość bardzo niska, a trasa po prostu płaska.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna tomek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
The elevation numbers taken from your GPS unit are not perfectly accurate.  For example, if you took a completely flat 100 mile ride, your GPS unit might record your elevation at one point to be 10 meters, another point to be 11 meters, then another point 9 meters and so on.  If we used these raw numbers to calculate gain/loss, we would get a greatly over-inflated value, maybe even as much as 1000 meters of gain, when in reality the ride was perfectly flat.  To avoid this, we use some math to smooth out these inaccuracies before we calculate gain and loss.  The problem is, every device and piece of software uses a different method of smoothing, which means that every device/software/service gets a different estimation.

Our goal is to be within 10% of the value reported on a Garmin GPS unit that contains a barometric pressure based altimeter.  These are the most accurate (and common) devices used on the site which makes it a good baseline to target.  Often, we achieve within 5%, depending on the particular GPS unit.

https://ridewithgps.zendesk.com/entries/21703537-Why-does-my-GPS-unit-s-elevation-gain-loss-differ-from-ridewithgps-

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Teoria fajna, ale nawet jeżdżąc po krajówkach różnice wynosiły mi prawie 50%.

Offline Mężczyzna menel

• Na forum od: 25.03.2012
W 2014 na Żuławach Endomondo pokazywał mi wysokość między 55-35 mnpm a w 2015 25-38. Telefon ten sam, pora roku i pogoda podobne.
W Wawie wysokość max ponad 200, podjazdów między 200 a 400 na tej samej trasie ~40km.

Za to w górach pokazuje przyzwoicie chociaż np nad przełomem Dunajca trochę zgłupiał ale tam wąsko.

• Użytkownik forum
No, ale wychodzi z tego, że raczej jesteśmy bliżej ridewithgps, niż wartości stravy? Olo, a Ty masz licznik z altimetrem?
Absurdalny Eli

Offline Mężczyzna 4gotten

• Miasto: Stargard
  • Na forum od: 26.08.2012
Mi Strava ujmuje ok. 20 do 30% i to od tego co wcześniej wychodziło przy planowaniu trasy na tym portalu. Może zależy to też od ustawień zapisu trasy na GPS?
dalej przed siebie... najlepiej po asfalcie ;-)

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014
@Eli
a czym to było nagrywane ?
Garmin (jaki) czy telefon (jaki) ?

• Użytkownik forum
Ajfon, niestety nie mam garmina :(
Absurdalny Eli

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum