Autor Wątek: Sumy przewyższeń a poszczególne portale  (Przeczytany 7229 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007

Faktycznie dziwna sprawa, lajki też się nie zgadzają...

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
Kolejne zestawienie ... dla cyferkowych fetyszystów ;-)

1. Kraków - Tymbark - Przehyba

BikeComputer Pro - 2627 m
Strava - 2503 m

2. Przehyba - Knurowska - Wierch Młynne - Kudłacze - Kraków

BikeComputer Pro - 2371 m
Strava - 2343 m

BC "skalibrowany na góry", jazda bez czujnika barometrycznego.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek

Faktycznie dziwna sprawa, lajki też się nie zgadzają...

Przeciwnie, jestem bardziej lubiany. A, no i mam władzę, więc mogę wymusić kudosy. Lajki, boszzz..
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Wszystkie te dane z portali są guzik warte, bo każdy ma inny algorytm liczenia przy tym samym pliku .gpx. Zwłaszcza na nizinach różnice są duże, bo tam nie ma górek a tylko hopki, które niektóre algorytmy uznają a inne nie. Moim zdaniem najbardziej wiarygodny jest odczyt bezpośrednio z urządzenia z wysokościomerzem, dane z mojego licznika VDO 2.0 i Garmina Etrex 30 niemal się nie różnią, lecz gdy plik z tego Garmina wrzucę na różne portale to i wyniki są różne jak i ich rozpiętość.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Swietne te wyniki jak na brak czujki baro. Moj Edge 800 potrafi miec wiekszy rozrzut kiedy sie pogoda zmienia :)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
To prawda, jak jest bardzo wietrzna pogoda to czujki potrafią pokazać 10% podjazdu na płaskiej drodze  ;D
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna maper

• Miasto: Straszyn
  • Na forum od: 15.02.2016
Bardzo różnie jest z tymi czujnikami. Kiedy miałem etrexa vistę hcx wystarczyło podczas jazdy rowerem osłonić go dłonią od przodu, by wskazywana wysokość zmieniła się o kilka metrów. W etrexie 30 takiego zjawiska nie obserwuję, ale też nie znaczy to, że jest dobrze. Czasami wskazania zaraz po włączeniu są w miarę poprawne, a czasami musi popracować nawet 1-2 godz, by się skalibrować.

W ostatni piątek włączyłem go wieczorem W Gdańsku, na al. Grunwaldzkiej w okolicach hali Olivii. Wskazania wysokościomierza w tym miejscu to więcej niż sto metrów npm, czyli więcej, niż ma wzgórze Pachołek w Oliwie. Podczas gdy rzeczywista wysokość w miejscu, w którym byłem, to jakieś 20-30 m npm.
https://ridewithgps.com/trips/14586382
Następnie, kiedy jechałem Grunwaldzką w kierunku centrum wskazania wysokościomierza szybko zaczęły spadać, ale godzina jazdy to było jeszcze zbyt mało, by czujnik wrócił do poprawnych wskazań, bo kiedy dojeżdżałem do Straszyna, to wskazania garmina były jeszcze o jakieś 20 metrów przesadzone.
Następnego dnia, kiedy włączyłem go przed południem, wskazania wysokości od razu były poprawne z dokładnością do kilku metrów.

Offline Mężczyzna Alois Lerche

• Miasto: Orzesze
  • Na forum od: 25.11.2015
Ja mam na rowerze garmin Oregon 600 i na niego sobie patrzę jak jadę, a na ręce mam Garmina FENIX 3 i ten mi się łączy sam z odpowiednimi plikacjami typu garmin connect i strava i endomondo. Oglądając potem w komputerze wyniki widzę ca 30% mniej przewyższeń niż na display Oregona. Nie wiem niestety jak mam ustawione czy na góry czy na doliny jeżdżę po prostu i już...
Ale gdybym miał to przestawiać na cokolwiek to jak na mnie to już za skomplikowana operacja.
Wiem że ten Oregon nie działa najlepiej bo niekiedy wysokość maleje jak jadę pod górę by po chwili szybko nadrabiać straty...
Mam nadzieję jedynie że ewentualne przekłamania mają jakąś stałą wartość bo właściwie często się tym ekscytuję jak jakieś konkretne liczby się pojawiają... Byłoby mi przykro jakbym wiedział że to w drodze losowania machiny na kierownicy mam wartości wyższe lub niższe...
I chyba, żeby nie mieć zbyt złego samopoczucia z tego tytułu nie będę już tu wchodził do tego wątku...

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Mnie ostatnio Endomondo silnie motywuje: 1700 m w górę, 1600 w dół na niespełna 40 km. dystansie po lasach wokół Szczytna. A tak ostrożnie planowałem lipcową wyprawę do Czarnogóry (z RwGPS); nie dopuszczałem, żeby się dwójka z przodu dziennie pokazała a wiem, że i z jedynką mogą być kłopoty:)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Z ciekawosci: Edge 800, 10x lokalna górka, wiatr jak jasna cholera:

Calkiem dokladnie, co?

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Tak przy okazji tego wątku...

Jechałem wczoraj z sąsiadem. Mieszka 3 domy obok, włączał stravę u mnie pod domem. Całą trasę obok siebie praktycznie. Widzicie różnicę w pomiarze wysokości? Oba pomiary dokonywane przez takie same ajfony. Zabawne...

sąsiad ma amortyzowaną sztycę?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum