Mojemu rowerowi nic nie dolega - jest to solidny Gary Fisher.
1. Różnica w prędkości co się przełoży na zasięg chyba jest po stronie cross'a ?
Na góralu jeżdżę średnio dłuższe trasy (asfalt) 22-25 km/h a na crossie słyszałem , że i do 35 km/h jeździ się bez zbytniej zadyszki - a to się przełoży na zasięgi dzienne: 130 km na góralu a na crossie powinno być analogicznie 210 km.
2. Bardziej wyprostowana pozycja będzie lepsza dla mojego kręgosłupa na cross'ie ?
3. Góral jest "maszyną" bardziej wytrzymałą - mniej gum na trasie, to argument za rowerem mtb.
5. Nie kupując crossa mam ok 2 tys. w kieszeni a to jest argument za pozostaniem przy góralu :-)
bouli napisał/a:Na góralu jeżdżę średnio dłuższe trasy (asfalt) 22-25 km/h a na crossie słyszałem , że i do 35 km/h jeździ się bez zbytniej zadyszki - a to się przełoży na zasięgi dzienne: 130 km na góralu a na crossie powinno być analogicznie 210 km.To jakaś bzdura jest. Twoje osiągi (prędkość i przebiegi) w znikomym stopniu zależą od rodzaju roweru (tzn. przebiegi mogą zależeć, o ile rower który masz jest dla Ciebie niewygodny). Zależą one od Twoich naturalnych predyspozycji, a przede wszystkim od wytrenowania. Zmieniając rower nie osiągniesz jakiejś cudownej przemiany, która Ci nagle pozwoli jeździć o połowę szybciej i dalej. Wybij to sobie z głowy Wsiadaj na rower i jedź, a nie się łudź, że wystarczy kupić nowy, a już będziesz Armstrongiem
Dudi jechał sobie za mną spokojnie rowerem 28'' raz pedałując, raz odpoczywając, a ja bez przerwy, za przeproszeniem, zapieprzałam jak dziki kefir i trochę mnie to wkurzało
No bo jednak rowerek 26'' jest wolniejszy- trzeba się bardziej nakręcić i namęczyć.
Dudi jechał sobie za mną spojoknie rowerem 28'' raz pedałując, raz odpoczywając, a ja bez przerwy, za przeproszeniem, zapieprzałam jak dziki kefir i trochę mnie to wkurzało
A Ty nie odpowiedziałaś na najwazniejsze pytanie: czy jak Ty jechałaś z tyłu, to właśnie Dudi "zapieprzał", a Ty odpoczywałaś? (oczywiście o ile siedziałaś mu blisko na kole)