Autor Wątek: MTB czy cross  (Przeczytany 10657 razy)

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
MTB czy cross
« 30 Sie 2009, 14:18 »
Juz było wielokrotnie o tym pisane. Poszukaj na forum.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
MTB czy cross
« 11 Wrz 2009, 15:22 »
ja jeżdżę na wyprawy na 26", na co dzień na szosówce 28"..... bo akurat taką szosówkę okazyjnie kupiłem :P (zresztą, chyba nie ma szos 26" ?)

mniejsze koła są mocniejsze, masz niżej środek ciężkości przez co jesteś bardziej zwrotny (zjazdy, miasto...).
większe koła mają mniejsze opory toczenia na piaście przez to że mniej razy się okręcą na danym odcinku niż ich 26" odpowiedniki (opory na piaście i tak mają niewielki wpływ na osiągane prędkości... myślę że ten czynnik można pominąć), troche dłużej też pożyje opona.... (o jakieś ~10%)

na 26" wyciągnąłem 65km/h na prostej, 84km/h na zjeździe (z przyczepką i to i to), więc na prędkości nie narzekam.....  :P

może i teoretycznie 28" jest szybsze, ale nie zauważam tego przesiadając się na szosę... zdecydowanie większą różnicę odgrywa tu bardziej aerodynamiczna sylwetka.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna TatOR

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 08.09.2009
MTB czy cross
« 11 Wrz 2009, 15:48 »
Waxmund
Sorki za off topic, ale dlaczego Twoją witrynę programy antywirusowe zgłaszają jako 'dokonującą ataków'?

A wracając do dyskusji o kołach 26 czy 28 to jak napisał - zdaje się Michał Wolff na swojej stronce - to jest nie do rozstrzygnięcia i zawsze każdy będzie bronił swojej racji. Niech każdy jeździ na tym co jemu pasuje chociaż argumentów posłuchać zawsze można.
Np jeszcze kilka lat temu mój kolega jeździł dziennie ponad 150 km na PRL-woskim JUBILACIE, a jak jemu wspomniałem, że przecież jest tyle fajnych rowerów i z taaakimi przełożeniemi to on zawsze mówił: Po co? Żeby było śmiesznie to zawsze udawał się z Wrocławia w stronę Karkonoszy...  :D
Pozdrawiam
TatOR

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
MTB czy cross
« 11 Wrz 2009, 17:25 »
Cytat: "Michał Wolff"
Heinz Stucke - od 1962 roku cały czas na trasie, niemal całość na 3-biegowym rowerku :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Heinz_St%C3%BCcke

Nie mam pytań :wink:
Ja za to miałem okazję zobaczyć na żywo tego Pana w Niemczech na targach turystyki:
http://new.tilmann.com/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
MTB czy cross
« 14 Wrz 2009, 20:50 »
Jak już naprawdę Ciebie naleci na crosa to może kup sobie używane koła 28" i taki adapter
http://www.harfa-harryson.com.pl/fnc/gooddisplay.php5?id=770&pos=3 jeżeli posiadasz
v-breaki i jak pojeździsz to się zdecydujesz co dla Ciebie jest lepsze?A bym zapomniał koszt
adaptera 128zł :(
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
MTB czy cross
« 14 Wrz 2009, 22:17 »
Dużo napisaliście o różnicy w prędkości między kołami 26 cali i 28 cali. Moim zdaniem nie ma ona w warunkach wyprawowych (przy średnich 17-20km/h) żadnego znaczenia. Zresztą jeździmy chyba w większości na wakacje, a nie ścigać się ? ;)

Moi znajomi z którymi jeździłem w przeciągu ostatnich 3 lat (w sumie 4 osoby), wszyscy mają trekingi na kołach 28 cali. Kupowali rowery specjalnie na wyprawy i takie wybrali. Ja jako jedyny zacząłem jeździć dopiero po kupnie roweru, więc zostałem z góralem który przystosowuję do wypraw zmieniając opony, hamulce na v-ki i zdejmując amortyzator.

Z trzyletnich obserwacji i porównań (zamienialiśmy się rowerami żeby porównać wrażenia z jazdy) stwierdzam co następuje:

1. Nie jeździłem ani wolniej, ani szybciej od kolegów.
2. Mój rower (mniejszy) jest sztywniejszy (nie tylko w mojej opinii).
3. Miałem mniej wygodną pozycję, co doceniłem dopiero po przejechaniu się na rowerach kolegów. Na moim rowerze jechało mi się dobrze, ale jak wsiadłem na trekinga to pomyślałem sobie "O kurcze, pozycja jak w fotelu". Oczywiście jest to kwestia mostka, kierownicy i geometrii ramy i na każdym rowerze pozycja była inna, ale generalnie trekingi były wygodniejsze. Z tego też powodu w tym roku założyłem na wyprawe giętą kierownice.
4. MTB jest mniejsze, więc łatwiejsze w transporcie. W pociągu TGV mój rower z odkręconym przednim kołem na styk zmieścił się na półce na bagaż, trekingi zmieścić się nie chciały.
5. Wydaje mi się, że na odludziu, w razie awarii łatwiej będzie kupić oponę/obręcz/szprychy przeznaczone dla kół w rozmiarze 26 cali.
6. Kolega jadąc mi na kole korzystał z mojego tunelu aero, ale przy mojej 'wyścigowej' sylwetce był na tyle wyżej, że widział dziury przed nami. Ja wręcz odwrotnie ;] Nic nie widziałem do przodu więc musiałem się co chwile wychylać.

Więcej różnic nie przychodzi mi na razie do głowy. Uważam, że różnice są na tyle mało istotne, że mając górala nie opłaca się kupować trekinga specjalnie na wyprawy (lub odwrotnie). Jeżeli natomiast kupuje się rower to warto rozważyć wszystkie za i przeciw, ale ja nie jestem w stanie wskazać faworyta. Najważniejsze, żeby był wygodny i sie nie psuł ;)

Offline Gagarek

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 27.05.2009
MTB czy cross
« 15 Wrz 2009, 13:59 »
Do skasowania
"Podróż pociągiem skraca czas przejazdu koleją"

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
MTB czy cross
« 15 Wrz 2009, 14:24 »
Powinieneś założyć nowy temat,ponieważ ten dotyczył kogoś innego  :idea:
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum