Autor Wątek: "Kargul, ty konusie"  (Przeczytany 4580 razy)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
"Kargul, ty konusie"
« 25 Sie 2009, 16:58 »
Konusy można dostać na zamówienie, ale cena ok. 85 zł w zestawie z nakrętkami i to bodajże za jedną sztukę. Z dopasowaniem innych będzie problem.

Jednak zwykłe łożyska kulkowe (maszynowe) są nie do pobicia. Takie, które mam w swoich piastach przednich (Novatec D041) i tylnych (Novatec D042) (6001) kosztują już nawet od 2,80 zł. Z dopasowaniem nie ma żadnych problemów - każde łożysko wielkości 6001 będzie pasowało :mrgreen:
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
"Kargul, ty konusie"
« 26 Sie 2009, 11:52 »
Cytat: "aard"
Skolioza, proszę Cię, nie odkopuj pogrzebanej hydry dyskusji zwolenników masznówek z protagonistami kulek, dobra? ;)

Sory nie to miałem na celu
Ale nie zaprzeczysz ze bezobsługowość, dostępność zamienników i ich koszty przemawiają w rowerze wyprawowym in plus....

Danielu co kto lubi - nie chcę kolejnej hydry wykopywać  :wink: Ale zjedź z tarczówkami w błoto piaski gdzie na tarczy masz zawsze pełno syfu z opony Klocki znikają jak zloto.... Ja na 8km objeździe jednostki wojskowej plażą (tuż przy lini wody - tylko tam twardo było i dało się jechać) zjechałem klocki do blachy (sporo ich było jeszcze) nie używając hamulca chyba ani razu...  :shock:

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
"Kargul, ty konusie"
« 26 Sie 2009, 18:05 »
to właśnie jest hydra której odgrzebywania nie chciał Aard - każdy ma swoje doświadczenia i swoje zdanie Gdyby wszyscy myśleli tak samo forum nie pełniłoby żadnej funkcji  :P
Nie ma rozwiązania idealnego w żadnej dziedzinie -  także w przypadku piast... wiele zależy od sytuacji Ten komu się maszyny zapiekły i nie miał ich jak na wyprawie wybić (choć pierwszy raz słyszę o takim przypadku) będzie psy wieszał na tym rozwiązaniu plując sobie w brodę że nie wybrał opcji klasycznej Ten zaś który po całym kraju szuka konusów lub przeczesał pół pylistej drogi wraz z okolicznymi trawami w poszukiwaniu zaginionej kulki będzie czuł zupełnie odwrotnie
W odniesieniu do tematu - czyli problemu Maćkowego konusa - zaproponowałem rozwiązanie przy którym z konusami mieć problemu nie będzie  :wink:

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
"Kargul, ty konusie"
« 27 Sie 2009, 10:06 »
Na bikeforums.net czytałem kiedyś, że wymieniają standardowe łożyska maszynowe montowane przez producenta piasty, na takie PORZĄDNE - dość drogie to było, bo chyba kosztowało prawie tyle co piasty (20-30USD).
Zachwycali się uszczelnieniami i tym, że kulki są bardziej okrągłe :-)
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
"Kargul, ty konusie"
« 30 Sie 2009, 22:54 »
Myślę, że raczej warto rozważyć tą kwestię pod tym kątem: http://img200.imageshack.us/i/1030079rozdzielczopulpi.jpg/
btw Napisali, że nie ma problemu- żeby przywieźć koło do Goerlitz :)
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum