Autor Wątek: Przewóz rowerów wynajętym Busem 9 osobowym  (Przeczytany 3009 razy)

Offline Mężczyzna Robert_W

• Miasto: Gliwice
  • Na forum od: 11.03.2016
Witam, czy ktoś ma doświadczenie w tego typu przewozie?
Chodzi mi o to że jakby wymontować ostatni rząd siedzeń to byłoby miejsce na 5 rowerów i 5 osób jadących razem busem.
Moje pytanie to Jak zabezpieczyć takie rowery wewnątrz w kwestii bezpieczeństwa (Volkswagen T5 lub Caravelle)
Następnie czy w europie jest dozwolony taki transport rowerów? W Polsce wiem że można ale czy w czechach/slowacji węgrzech austrii slowenii ? Podzielicie się ze mną doświadczeniem? :)

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
Jeżeli masz smykałkę do rzeźbienia w drewnie to możesz sobie ramę zrobić, co by uniemożliwiała uszkodzenia powłok lakierniczych czy też innych uszkodzeń :)
Będziesz rowery przewoził zapewne rozmontowane - tylko odkręcone koła ?

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Można wziąć pudła po rowerach ze sklepu i do nich spakować.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
A może lepiej wrzucić rowery na przyczepkę?

Heh nie mam smykałki ani ochoty na rzeźbienie w drewnie :D Chodzi o to że bus będzie wypożyczony i nie bardzo orientuję się w tych ogólnych zasadach przewozu rowerów wewnątrz kabiny.
Zakładam , że zmieszczą się w aucie po sciągnięciu przednich kół to mogę je tak przewozić czy narażam się na mandat?. w pudło żeby zapakować 5 rowerów a potem złożyć to już się trochę trzeba napracować, a dla osoby która tego wcześniej nie robiła to może być problem? :) Przyczepka to sam nie wiem skoro jest miejsce w busie to warto byloby z niego skorzystać. Możecie polecić ewentualnie jakieś wypożyczalnie przyczep rowerowych na śląsku? :)

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
jeśli bus ma hak, to mysle , ze warto zorganizowac bagażnik rowerowy montowany na hak. 3 rowery na nim zmieścisz, może nawet więcej ( w zaleznosci od modelu bagażnika). Pozostałe rowery do kabiny i na pewno im sie nic nie stanie jak opatulisz je starą kołdrą i poduchami. Nie slyszalem nic o jakichkolwiek zakazach przewożenia rowerów w kabinie, sam tak kiedyś przewoziłem rowery.

Dzięki za podpowiedź, ten bagażnik na hak jest dobrym pomysłem rzeczywiście 2 rowery w kabinie to nie 5 ;D

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
a można wiedzieć gdzie się wybieracie?

Szczerze mówiąc jeszcze nie mam żadnego konkretnego planu ;) Wymyśliłem sobie, że chciałbym się wybrać na wiosnę gdzieś gdzie można miło spędzić czas na rowerze a ten cały manewr z busem to w kwestii finansowej jest fajna opcja. Biorąc kilku znajomych czy ludzi chętnych z forum można znacznie obniżyć koszty podróży. 8 dni wypożyczenia busa to koszt 1000zł benzyna przy przejechaniu nawet 2tyś km to max 800zł dzielone na 5 osób = 350zł :)
Myślałem o jakiś górach typu Alpy Julijskie (Słowenia) Karpaty (Rumunia), Góry Przeklęte (Albania)
Ale pogoda w górach na wiosnę jest słaba wiec może się skończy na IstriI czy Balatonie :D ale to już temat na osobny dział :)

Offline Mężczyzna kosola

• Kosma
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 05.01.2016
w maju 2014 bylem w Alpach Julijskich na trekkingu i widzialem osoby na szosach. Btw. to sa swietne tereny na rower, zarówno mtb jak i na szose. Swietna infrastruktura, piekne widoki, wszsytko ladnie zadbane. W maju nie ma tam tłoków. Pogoda nas tam wprawdze nie rozpieszczała ale na rower było dobrze. W tamtejszej informacji turystycznej dowiesz gdzie gdzie co i jak ;)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Dokładnie w taki sposób jak planujesz, podróżowaliśmy z rowerami wracając z naszej wyprawy po Rumunii:
http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=6972.0
Trzy ostatnie zdjęcia w galerii Zbyszka:
https://picasaweb.google.com/117211602787549968653/RumuniaUkrainaISerbia2012?authkey=Gv1sRgCKWA0O_8mdDEZA#
 pokazują jak to wyglądało :)
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Skoro 5 rowerów, to pionowo obok siebie,  kierownice w bok o 90 stopni, a drugi i czwarty rower owinąć kocem. Jak się je jeszcze przywali bambetlami to nawet nie będą podskakiwać na dziurach.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
Robert_W możesz sprecyzować czas i miejsce? Czy potrzebujesz podpowiedzi dokąd i kiedy... :D

Dzięki za podpowiedzi chłopaki na pewno je wykorzystam.
Narazie nie mam sprecyzowanego terminu dlatego ciężko wybrać kierunek. Generalnie nie ma u mnie problemu z urlopem ale jak mam jeździć teraz przy 5 stopniach i deszczu to wole poczekać z miesiąc czy dwa na taką wyprawę. Transfogaraska i Transalpina w Rumunii kusi ale ją otwierają dopiero gdzieś na przełomie czerwca/lipca. Mógłbym tam pojechać za drugim razem a teraz wyczarować coś na kwiecień/maj :) EASYRIDER77 jak coś możemy wymienić kontakt spostrzeżenia i oczekiwania na pw i zobaczyć czy da się coś razem zorganizować :)

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
Przejezdność Trasnsalpiny jest prawdopodobnie utrzymywana przez cały rok, dojeżdża się nią do ośrodka narciarskiego.
Transfogaraska, jeśli nadal zamykają tunel na przełęczy, powinna być otwarta już na początku czerwca.
Chyba że w tym okresie nastąpi jakieś załamanie pogody z obfitymi opadami śniegu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum