Autor Wątek: Gruzja, Armenia- maj 2016  (Przeczytany 689 razy)

Offline Mężczyzna massi

• bike massi ski i rakiety
  • Miasto: Ząbki/Warszawa
  • Na forum od: 24.09.2012
Gruzja, Armenia- maj 2016
« 15 Mar 2016, 14:06 »
Witam.

Planujemy (koleżanka + ja) w maju objazd Gruzji i jeśli się uda również trochę Armenii (3-4 dni)

Dokładniej trasę wyznaczam z dnia na dzień wg. Garmina (czynnikiem wpływającym na dokładne ustalenia jest prognozowana pogoda- jedziemy tam, gdzie ma być dobra, oczywiście w rejonach wysokogórskich nie liczę na upały)
Deszcz- ulewy raczej trzeba przeczekać chociaż, jak będzie ciepło....

Celem jest zwiedzenie najciekawszych rejonów Gruzji i niezbyt odległych od granicy (z Gruzją) terenów Armenii.
Możliwy również krótki trekking lub narty w górach Kaukazu (rejon Kazbeku) oczywiście nie obejdzie się bez "ładowania paneli solarnych" :-) nad Morzem Czarnym.

Spanie: głównie namiot
Jedzenie: kuchenka i tanie bary
Dystanse: +/- 100km. zależnie od terenu. (raczej płaskich odcinków nie będzie a wręcz przeciwnie:-)
Nawierzchnia- przyda się rower MTB lub mocny cross (sporo szutrów, kamienistych dróg, asfalty również będą ale te mniej uczęszczane przez auta)

Start 04-05  powrót 25-05.
Przelot Wizz Air:  Warszawa- Kutaisi i powrót również samolotem Kutaisi- Warszawa.
Bilety na chwilę obecną w obydwie strony to koszt około 700pln w tym bagaż sportowy (rowery i część bagażu planujemy przetransportować w kartonach rowerowych)

Moje doświadczenie: kilka wypraw min. Łotwa, Litwa, Czechy, Chorwacja, Czarnogóra, BiH. Rumunia, Albania, koleżanka również była na kilku dłuższych wyprawach.

Sądzę, że max. grupa to 4 osoby.

Mieszkam w okolicach Warszawy, mężczyzna, lat 36

Zainteresowanych proszę o kontakt.

Pozdrawiam
Massi
bike massi ski i rakiety

Offline Mężczyzna massi

Odp: Gruzja, Armenia- maj 2016
« 25 Mar 2016, 07:05 »
Oczywiście można dołączyć na część wyprawy, połączenia lotnicze Polska ~ Gruzja są częste (2,3 razy w tygodniu) i raczej nie będzie problemu ze ''złapaniem '' się na miejscu.

Massi
bike massi ski i rakiety

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 25 Mar 2016, 10:46 »
Witaj!

Też się zastanawiam nad Gruzją i okolicami w połowie maja, więc jeżeli rzeczywiście zdecydowałbym się pojechać, to może na moment bym się dołączył.

Czy masz jakieś wiadomości jak może wyglądać przejezdność wyżej położonych dróg? To w sumie w dużej mierze pytanie o to ile w tym roku napadało śniegu. Dopiero wpadł mi pomysł na Gruzję do głowy i niewiele zdążyłem się dowiedzieć, więc jeżeli miałbyś jakieś info czy namiar na stronę, gdzie można takie rzeczy sprawdzić, to byłbym wdzięczny.

O trekingu w okolicach Kazbeku też myślałem, ale w te rejony z tego co wiem, to może być problem dostać się rowerem w maju.

Pozdrawiam

Offline Mężczyzna massi

« 25 Mar 2016, 19:17 »
Witam.

Trochę ogólnych informacji zaczerpnąłem z poniższej strony
http://www.kaukaz.pl/gruzja/turystyka/aktualna_pogoda/aktualna_pogoda_i_prognozy.php

Raczej na 100 proc będzie przejezdna Droga Wojenna
Termin majowy był też wybierany pod kątem wyższych temp i większej dostępności górskich przełęczy.

Znajoma, która dużo czasu spędza w Gruzji twierdzi, że nie powinno być już większych problemów, oczywiście nie mówimy tu o bardzo lokalnych drogach w wyższych partiach.

Myślę, że ważną sprawą jest aby nie jechać w deszczu bo to max. odbiera przyjemność wycieczki.

Massi
bike massi ski i rakiety

Offline Mężczyzna massi

« 14 Kwi 2016, 12:30 »
W Gruzji już mocno wiosennie a i w wyższych partiach w maju problemu raczej z przejazdem nie będzie.
Aktualne fotki w linkach.

https://www.facebook.com/ktopodrozujetenzyjedwarazy/posts/994987927237472

https://www.facebook.com/ktopodrozujetenzyjedwarazy/posts/993301884072743

Massi.
bike massi ski i rakiety

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum