Autor Wątek: Przełajówka do wszystkiego  (Przeczytany 1097 razy)

Offline Mężczyzna Leszek57pyrka

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 14.09.2015
Przełajówka do wszystkiego
« 20 Mar 2016, 13:15 »
Cześć, chce się pochwalić rowerkiem, który ostatnio udało mi się poskładać.
Rower służy mi do dojazdów do pracy, na treningi i w niedalekiej przyszłości do długich wycieczek.
Z ciekawszych rzeczy, to myślę, że na uwagę zasługuje wydrukowane na drukarce 3D mocowanie manetki zmiany biegów.
W planach mam wymianę napędu na 1x9, bo aktualnie 1x7 to troche mało, aczkolwiek bardzo nie narzekam. W przyszłości myślałbym również o mocowaniu bagażnika i sakw z przodu, choć nie wiem jakby się to miało to karbonowego widelca.
https://drive.google.com/folderview?id=0B8rd62m025zDNzU4VXpmTW5IZ1E&usp=sharing

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Odp: Przełajówka do wszystkiego
« 20 Mar 2016, 13:35 »
Fajny :) A nie prowadzi sie troche nerwowo z takim krotkim mostkiem?

I jak sie zmienia biegi tym wynalazkiem? Widzialem takie gotowce robione z mysla o przelaju, ale nie mialem okazji sprobowac.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 20 Mar 2016, 14:26 »
Skoro miała to być przełajówka do "wszystkiego" to czy nie lepiej sprawdził by się dobry powietrzny amortyzator z blokadą na kierownicy?  8)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Mar 2016, 14:31 »
Skoro miała to być przełajówka do "wszystkiego" to czy nie lepiej sprawdził by się dobry powietrzny amortyzator z blokadą na kierownicy?
Po pierwsze,  tyś widział "dobry" amortyzator pod 28"?
Po drugie, niewiarygodnie pokaszaniło by to geometrię.

My home is where my bike is.

« 20 Mar 2016, 21:02 »
@Alek No jest trochę nerwowy. Zapomniałem dopisać, że jak mój studencki budżet pozwoli to wymienię mostek na ok.60-80mm - za długiego nie chce, żeby pozycja nie zrobiła się za bardzo pochylona i kierownicę, na jakąś z mniejszym dropem.
Co do wynalazku, to mam porównanie do klamkomanetek szosowych i manetek mocowanych do dolnej rury. Wiadomo, że klamkomanetki są trochę bardziej ergonomiczne, noi umożliwiają zmianę biegu w dolnym chwycie, ale w porównaniu do tych manetek na ramie (i pewnie manetek w barendach) to rozwiązanie jest o niebo wygodniejsze, przy zachowaniu prostoty, łatwości w naprawie i taniości.

Co do amora to zupełnie by nie pasował i nie byłby potrzebny. Jako młodziak nie dbam za bardzo o komfort i wygodę i nawet w rowerze, którym jeżdżę maratony MTB  myślę o przejściu na sztywniaka (może warto dodać, że po płaskim Mazowszu :))
Pozdro :)

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 20 Mar 2016, 21:30 »
Zauważyłem że większość ram przelajowych w rozmiarze L zaczyna się prowadzić przyzwoicie od 80mm mostka - zależy jeszcze ile "reach" ma kierownica. Na uniwersalny rower zalozylbym osobiscie coś w okolicach 110. Rozumiem że rama nieco przyduza na ciebie?

Takie przerzutki to rzeczywiście dobra alternatywa barendow tam gdzie ma być naprawdę niezawodnie albo latwonaprawialnie :-)
« Ostatnia zmiana: 16 Paź 2016, 17:18 Turysta »

« 21 Mar 2016, 21:27 »
No niestety, mogła być trochę krótsza. W ogóle, oryginalnie to rower na tej ramie miał prostą kierę i myślę, że wtedy mógłbym założyć mostek 110, bo baranek jednak trochę "wydłuża" pozycję :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum