Autor Wątek: Fjord Nansen Muwang 1 czy Vango Zenith 100?  (Przeczytany 1603 razy)

Offline Mężczyzna bertomw

• Miasto: Racibórz
  • Na forum od: 01.11.2015
Muszę kupić jakiś namiot jednoosobowy. Wcześniej miałem jakiś tam namiot, ale nic już z niego raczej nie będzie. Nie chcę też inwestować jakiejś większej kwoty na namiot, który na pewno jest świetny, typu MSR Hubba lub coś podobnego, ale jest to już zbyt drogie rozwiązanie jak dla mnie (wiem, wiem, jakość kosztuje..., ale szukam jakiegoś rozsądnego kompromisu).
Rozglądam się po sieci i znalazłem w zakresie kwoty, którą mogę na to przeznaczyć, takie pozycje:
1. Fjord Nansen Muwang 1 (http://www.szumgum.com/namiot-fjord-nansen-muwang-i.html – 509 zł);
2. Vango Zenith 100 (https://off-sklep.eu/794,namiot-jednoosobowy-vango-zenith.html – 619 zł).
Muwang jest trochę tańszy, ale spakowany zajmuje też trochę więcej miejsca, jest też dość obszerny – wydaje mi się – jak na namiot jednoosobowy, firma ma dobre opinie;
Zenith 100 ma zdecydowanie ciekawsze wymiary po złożeniu.
Poza tym parametry co do nieprzemakalności są podobne, waga jest praktycznie taka sama. kolory są odpowiednie.
Może ktoś jest w stanie mi doradzić???
Ja skłaniam się ku Vango, ale może FN jest jakościowo lepszy???
Jeszcze odrobinę zastanawiam się nad Vango Blade 100 (http://www.hiker.pl/vango-blade-100-lekki-namiot-jednoosobowy-1-72-kg-p-514.html – 579 zł), ale wydaje mi się, że może być mniej stabilny przy trochę silniejszym wietrze. Tutaj długość po spakowaniu = 50 cm i wolałbym też parę cm mniej, ale jest to jeszcze dla mnie do przejścia.
Będę wdzięczny za ewentualne rady/podpowiedzi; może też jest jeszcze jakiś inny podobny namiot?

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
A czemu nie Tordis? Jedyneczka jest teraz za 600 pln na allegro.

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
Bo ten sterczący pręt pośrodku woła: "Połam mnie, połam.".

Tordis jest mniej przestronny niż Muwang, odrobinę cięższy i droższy. Wydaje mi się, że Muwang jest tutaj bardziej korzystnym wyborem.

Offline Mężczyzna menel

Na ngt.pl jest recenzja Muwanga.

Offline tater

• Miasto: Jura Krakowsko - Częstochowska
  • Na forum od: 13.09.2009
Używam namiotu podobnego i o podobnych parametrach choć innej firmy do tego  (http://www.szumgum.com/namiot-fjord-nansen-muwang-i.html i szczerze Ci go polecam. Bardzo wygodny w rozstawianiu natomiast w przedsionku zmieścisz wygodnie 3 sakwy.
Marek

Dzięki za wskazówki/podpowiedzi.
Ta recenzja na ngt.pl jest dość stara (z 2007 r.); podana waga = 2050 g; wegług szumgum.com waga Muwanga = 1800 g (może mamy teraz nowszą wersję namiotu niż ta recenzowana w 2007 r.).

Muwang jako jedynka ma dłuższą sypialnię niż Vango i jest to plus, ma dość dobre opinie, jest trochę tańszy, ale jest większy po złożeniu.
Nie wiem już sam. Na razie nie jestem w stanie podjąć decyzji.
Vango spakowany jest mniejszy (35 x Ø 15 cm) i wolałbym te wymiary; Muwang po złożeniu = 40 x Ø 20.
Namiot zamierzam wozić na bagażniku i z jakichś tam względów chciałbym, aby nie był wyższy niż 15 cm.

Offline Mężczyzna menel

Muwang po złożeniu = 40 x Ø 20.

A dokładnie 43x15.

Muwang po złożeniu = 40 x Ø 20.

A dokładnie 43x15.

Men! Jesteś absolutnie pewien, że spakowany Muwang = 45 x Ø 15???
(Ty chyba używasz/posiadasz Muwanga, albo?)

Wszystkie opisy podają, łącznie z szumgum.com, że
>>> Wymiary po spakowaniu (dł x średnica):   40 x 20 cm.

Jeśli jest tak (43 x 15 cm), to będzie mi to pasować.

Offline Mężczyzna menel

Men! Jesteś absolutnie pewien, że spakowany Muwang = 45 x Ø 15???

Nie. 43x15

Men, dzięki.
Muwang w środku ma też długość 245 cm, ja mam 180 cm wzrostu, więc zmieszczę w nim więcej niż w Vango Zenith.
W dalszym ciągu jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji, ale wiem już trochę więcej.

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
Skoro Hubba odpada za względu na cenę a chcesz wydać aż 600 zł to może poszukaj namiotu na alixpress, za ok 100$ sporo fajnych. Zobacz wątek na forum http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=13657.0

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
Spędziłem trochę nocy w Muwangu. Jak dla mnie jest przede wszystkim za niski i ma za mały przedsionek. Nie ma problemu jak jest dobra pogoda, wszystko zrobimy na zewnątrz, wskakujemy do śpiwora i do spania. Jak pada, to ciężko cokolwiek zrobić w środku - przebrać się, przygotować posiłek. Ja już wolałbym cięższy, ale przestronniejszy namiot, niestety na razie nie mogę zakupić innego modelu.

Spędziłem trochę nocy w Muwangu. [...]

Wygląda na to, że ja też w nim spędzę trochę czasu/nocy.
Dzięki wszystkim za wy-/podpowiedzi.
Sporo czytałem ostatnio w necie o różnych namiotach. Przeglądałem/czytałem wszystko to, co można było znaleźć na ten temat. Tym razem padło u mnie na FJ Muwang 1.
Zobaczymy, przetestujemy, będziemy używać.
Postaram się coś napisać w przyszłości o nim.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum