Autor Wątek: Wyprawa na Białoruś  (Przeczytany 4643 razy)

Offline pawelg

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 24.04.2009
Wyprawa na Białoruś
« 3 Wrz 2009, 08:40 »
Jak wpuścili Cię na Białoruś bez ubezpieczenia tego nie wiem, ale miałaś naprawdę duże szczęście! Według mojego doświadczenia to ubezpieczenie na granicy (lub gdziekolwiek indziej np. przy załatwianiu meldunku) jest tak samo ważne na Białorusi jak sama wiza, więc jak Ci się udało w ogóle wjechać bez ubezpieczenia i wyjechać bez niego bez żadnych konsekwencji mandatowych to ja szczerze gratuluję. Ale takiego rozwiązania dla nikogo jadącego na Białoruś nie polecam!

Zdaje się, że zaszło nieporozumienie. To nie chodziło o nieposiadanie ubezpieczenia w ogóle (co jest niemożliwe, bo tylko z ubezpieczeniem można dostać wizę) tylko o zapomnienie go z domu. Zadziałała psychologia tłumu  :wink: . A przy wyjeździe z Białorusi nikt tego nie sprawdzał, bardziej zajęci byli awarią systemu (całkiem mozliwe, że własnego systemu obrony przed alkoholem) i przeprowadzaniem przez zaoraną ziemię. A w dodoatku, zawsze w razie czego istnieją kary niestaryfikowane i bezrachunkowe  :wink:

Co do reszty to się zgadzam, dodam tylko, że jak ktoś lubi ciastka i cukierki to na Białorusi nie zginie

A skoro już piszę coś na ten temat, to się własną galerią pochwalę: http://picasaweb.google.pl/na.rower/RoweroweLatoRUS39LTBY#
(uwaga! ciągle jeszcze )

Offline Mężczyzna odek

• Miasto: Piła
  • Na forum od: 17.08.2009
Wyprawa na Białoruś
« 3 Wrz 2009, 11:21 »
Witam..podróżnicy po Białorusi.. ciekawi mnie jeszcze jakich mapy używaliście..tzn..gdzie można je dostac bo u mnie w Pile nieuświadczysz...i jak wygladają drogi te główniejsze...bo że na bocznych jest szuter to wiem z własnego przejazdu przez Ukrainę oraz Litwe,..i może coś o atrakcyjnych miejscach w tym kraju..oprócz klimatu postradzieckiego..pozdrawiam

Offline cwietek3

• Miasto: Parczew
  • Na forum od: 03.04.2009
    • http://www.rowerowyparczew.site50.net/
Wyprawa na Białoruś
« 3 Wrz 2009, 14:38 »
Cytat: "odek"
...ciekawi mnie jeszcze jakich mapy używaliście..tzn..gdzie można je dostac bo u mnie w Pile nieuświadczysz...i jak wygladają drogi te główniejsze...bo że na bocznych jest szuter to wiem z własnego przejazdu przez Ukrainę oraz Litwe,..i może coś o atrakcyjnych miejscach w tym kraju..oprócz klimatu postradzieckiego..pozdrawiam

Korzystaliśmy z białoruskich atlasów w skali 1:200 000 wydawnictwa Belkartografja. Jedyna ich wada była taka, że nie było zaznaczonych odległości pomiędzy miejscowościami i kilometraż trzeba było zgadywać... Atlasy te dostępne są na allegro, tylko jedna mała uwaga... Na allegro atlas jednego obwodu kosztuje 29,90 zł, w Grodnie zaś za ten sam atlas zapłaciłem 3900 rubli (3,90 zł), czyli prawie 10 razy mniej...
Co do dróg to stan głównych, asfaltowych dróg na Białorusi jest bardzo dobry. Jeśli chodzi o atrakcyjne miejsca to już zależy co kogo interesuje... Z czystym sercem mogę polecić Brasławszczyznę, które biją nasze komercyjne Mazury po wielokroć. Atrakcji turystycznych może tam nie za wiele, ale tak jak pisałem, zależy kto co lubi i czego szuka...

Offline Mężczyzna odek

• Miasto: Piła
  • Na forum od: 17.08.2009
Wyprawa na Białoruś
« 22 Wrz 2009, 20:46 »
Witam potrzebowałbym jeszcze jednej rady-wizy do Białorusi w konsulatach a także w biurach podróży rozumiem,,ale na niektórych forach czytam że przy wypełnianiu wniosku o wize trzeba wpisac cel przybycia,jeśli biore wizę turystyczną to musze miec voucher itp..a ponoc można napisac że jade w odwiedziny<<podac jakiś zmyślony adress>>>cwietek jak to wyglądało we wnioskach wizowych u was?pozdrawiam

Offline cwietek3

• Miasto: Parczew
  • Na forum od: 03.04.2009
    • http://www.rowerowyparczew.site50.net/
Wyprawa na Białoruś
« 27 Wrz 2009, 15:49 »
Cytat: "odek"
Witam potrzebowałbym jeszcze jednej rady-wizy do Białorusi w konsulatach a także w biurach podróży rozumiem,,ale na niektórych forach czytam że przy wypełnianiu wniosku o wize trzeba wpisac cel przybycia,jeśli biore wizę turystyczną to musze miec voucher itp..a ponoc można napisac że jade w odwiedziny<<podac jakiś zmyślony adress>>>cwietek jak to wyglądało we wnioskach wizowych u was?pozdrawiam

Jest coś takiego jak wiza pobytowa. Rzeczywiście we wniosku wizowym aby wizę pobytową otrzymać należy wpisać do kogo się jedzie, ale nie ma to żadnego znaczenia. My wpisaliśmy dane mojego kumpla z Brześcia, a podróżowaliśmy po zupełnie innym terenie Białorusi. Wpisanie tej osoby to więc taka proforma, aby wypełnić jedną z rubryk we wniosku wizowym...

Tagi: białoruś 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum