... stoją trzej zawodnicy.
Na razie pierwszy z nich.
1.
FUJI SAGRESStara miłość nie rdzewieje ... zwłaszcza gdy jest z aluminium.
Rower kupiłem w 2004/05 roku. Szukając niskiej ramy i z braku konkurencji zdecydowałem się na ostatnią w Polsce sztukę ze skrzywdzoną ramą ( tak mocno zarysowaną, że aż miała żłobienia w aluminium ) hybrydę od Fuji.
http://www.bikepedia.com/QuickBike/BikeSpecs.aspx?Year=2004&Brand=Fuji&Model=Sagres&Type=bikePojeździłem nim około roku i przesiadłem się na mtb. Rower dostał brat, który wykorzystywał go do jazdy na uczelnię oraz zrobił nim jedną wyprawkę w północno-wschodniej Polsce, po czym rower został znowu porzucony.
Przestał w piwnicy około roku. W marcu ubiegłego roku pierwszy raz zobaczyłem Authora Ronina ... no i zaczęło się. Zacząłem kombinować co zrobić żeby go mieć. Zaistniała też jednak obawa jak ja sobie poradzę z szosą ponieważ nigdy nie jeździłem w takiej pozycji i na klamkomanetkach i ..., i ..., itd., itp.. Wtedy przypomniałem sobie o Fuji Sagres, a że już trochę gratów miałem to dokupiłem resztę i w zimie miałem co robić. Podpatrując rozwiązania i stosując się do podpowiedzi dobrych ludzi z forum złożyłem taką o to turystyczną szosę na "wszelkie rodzaje dróg". Jeżdżę już tym rowerem około miesiąca i jakieś 350 km, a moje wrażenia są bardzo pozytywne do tego stopnia, że zastanawiam się czy nie zabrać go na zlot w trudny teren Beskidu Niskiego żeby sprawdzić jak sobie poradzi.
sposób rozpiski specyfikacji zapożyczyłem od Pabla (i to bez pytania - myślę, że się nie obrazi)
Fuji Sagres "15" - 2004 specyfikacja:
rama oryg. - altair 2 7000 series aluminium
widelec sztywny oryg.- Fuji aluminium
kierownica -
itm 46 cm - BONTRAGER RACE VR-C rozm. 42
owijka - Bontrager Gel Cork
mostek - shimano Pro LT 80 mm
stery oryg. - nie wiem (takie jakie były)
sztyca - - boplight sport 27,2 mm 350 mm
siodło -
Velo Plush ( jakiś stary model - akurat taki miałem w domu ) - Brooks B17 dzięki Borafu suport oryg.- nie wiem (taki jaki był)
koła ( docelowo do wymiany )
koło tył:
- obręcz Vuelta Rodi Free Vay 36h ERTRO 622-19
- piasta - Parallax RM-FH 60
- szprychy - nie wiem
- zacisk - nie wiem
- dętka - nie wiem
- opona - Continenntal Cyclocross Speed 700x35
koło przód:
- obręcz Gipiemme Mount 36h ERTRO 622-19,5
- piasta oryg. Shimano HB-ST30 36h
- szprychy - nie wiem
- oś
- dętka - nie wiem
- opona - Continenntal Cyclocross Speed 700x35
napęd kombinowany:
- korba trekingowa- Shimano Dual-Sis Hyperdrive - Altus FC-M311 48T
- przerzutka tylna mtb - Deore RD-M591 SGS 9s (długi wózek)
- przerzutka przednia szosa - Shimano Ultegra 6603 - - kaseta - Shimano Alivio CS-HG50 11-32 + łańcuch CN-HG53 9 rz.
- klamkomanetki - Shimano 105 Flight Deck ST-5510 2/3x9 - - klamki hamulcowe przełajowe - Tektro - - hamulce przód/tył - mini v-brake Accent Lite-CX
- pedały VP-196 9/16''/BLACK VP COMPONENTS z odblaskami Cataye
wszystkie pancerze/linki jagwire
akcesoria:
-bagażnik tylny - Author ACR-25 ( akurat taki był w domu )
- lampa tylna - Longus ( akurat taka była w domu )
- lampa przednia - Sigma Lightster
-koszyka na bidon - no name - - błotniki pełne ( wersja jesienno-wiosenna ) - SKS Routing 42 mm - sposób mocowania alternatywny
A tak obecnie wygląda
edit: nie umiem sobie poradzić z układem strony od podpunktu specyfikacji "napęd kombinowany" prosiłbym kogoś władnego o pomoc :-D