Autor Wątek: W murowanej piwnicy ...  (Przeczytany 5271 razy)

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
W murowanej piwnicy ...
« 22 Mar 2016, 09:55 »
... stoją trzej zawodnicy.
Na razie pierwszy z nich.

1. FUJI SAGRES

Stara miłość nie rdzewieje ... zwłaszcza gdy jest z aluminium.
Rower kupiłem w 2004/05 roku. Szukając niskiej ramy i z braku konkurencji zdecydowałem się na ostatnią w Polsce sztukę ze skrzywdzoną ramą  ( tak mocno zarysowaną, że aż miała żłobienia w aluminium ) hybrydę od Fuji.

http://www.bikepedia.com/QuickBike/BikeSpecs.aspx?Year=2004&Brand=Fuji&Model=Sagres&Type=bike
Pojeździłem nim około roku i przesiadłem się na mtb. Rower dostał brat, który wykorzystywał go do jazdy na uczelnię oraz zrobił nim jedną wyprawkę w północno-wschodniej Polsce, po czym rower został znowu porzucony.

Przestał w piwnicy około roku. W marcu ubiegłego roku pierwszy raz zobaczyłem Authora Ronina ... no i zaczęło się. Zacząłem kombinować co zrobić żeby go mieć. Zaistniała też jednak obawa jak ja sobie poradzę z szosą ponieważ nigdy nie jeździłem w takiej pozycji i na klamkomanetkach i  ..., i ..., itd., itp.. Wtedy przypomniałem sobie o Fuji Sagres, a że już trochę gratów miałem to dokupiłem resztę i w zimie miałem co robić. Podpatrując rozwiązania i stosując się do podpowiedzi dobrych ludzi z forum złożyłem taką o to turystyczną szosę na "wszelkie rodzaje dróg". Jeżdżę już tym rowerem około miesiąca i jakieś 350 km, a moje wrażenia są bardzo pozytywne do tego stopnia, że zastanawiam się czy nie zabrać go na zlot w trudny teren Beskidu Niskiego żeby sprawdzić jak sobie poradzi.

sposób rozpiski specyfikacji zapożyczyłem od Pabla (i to bez pytania - myślę, że się nie obrazi)

Fuji Sagres "15" - 2004 specyfikacja:   

rama oryg. - altair 2 7000 series aluminium
widelec sztywny oryg.- Fuji aluminium
kierownica - itm 46 cm - BONTRAGER RACE VR-C rozm. 42
owijka - Bontrager Gel Cork
mostek -  shimano Pro LT 80 mm
stery oryg. - nie wiem (takie jakie były)
sztyca - - boplight sport 27,2 mm 350 mm
siodło - Velo Plush ( jakiś stary model - akurat taki miałem w domu ) - Brooks B17 dzięki Borafu        suport oryg.- nie wiem (taki jaki był)                            

koła ( docelowo do wymiany )

koło tył:
- obręcz Vuelta Rodi Free Vay 36h ERTRO 622-19
- piasta - Parallax RM-FH 60
- szprychy - nie wiem
- zacisk - nie wiem
- dętka - nie wiem
- opona - Continenntal Cyclocross Speed 700x35

koło przód:
- obręcz Gipiemme Mount 36h ERTRO 622-19,5
- piasta oryg. Shimano HB-ST30 36h
- szprychy - nie wiem
- oś
- dętka - nie wiem
- opona - Continenntal Cyclocross Speed 700x35

napęd kombinowany:
- korba trekingowa- Shimano Dual-Sis Hyperdrive - Altus FC-M311 48T
- przerzutka tylna mtb - Deore RD-M591 SGS 9s (długi wózek)
- przerzutka przednia szosa - Shimano Ultegra 6603                                                                               -    - kaseta - Shimano Alivio CS-HG50 11-32 + łańcuch CN-HG53 9 rz.
- klamkomanetki - Shimano 105 Flight Deck ST-5510 2/3x9                                        -                              - klamki hamulcowe przełajowe - Tektro                                                  -                                                  - hamulce przód/tył - mini v-brake Accent Lite-CX
- pedały VP-196 9/16''/BLACK VP COMPONENTS z odblaskami Cataye

wszystkie pancerze/linki jagwire

akcesoria:
-bagażnik tylny - Author ACR-25 ( akurat taki był w domu )
- lampa tylna - Longus ( akurat taka była w domu )
- lampa przednia - Sigma Lightster
-koszyka na bidon - no name                                                                     -                                                 - błotniki pełne ( wersja jesienno-wiosenna ) - SKS Routing 42 mm - sposób mocowania alternatywny

A tak obecnie wygląda

edit: nie umiem sobie poradzić z układem strony od podpunktu specyfikacji "napęd kombinowany" prosiłbym kogoś władnego o pomoc :-D
« Ostatnia zmiana: 25 Kwi 2016, 09:43 R_och »
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna vuki

• Miasto: Rawicz
  • Na forum od: 16.04.2014
Odp: W murowanej piwnicy ...
« 22 Mar 2016, 10:13 »
Dobra robota, będzie Pan zadowolony!
MiRowerDajePower

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 22 Mar 2016, 10:14 »
Wygodnie ci sie jezdzi w dolnym chwycie? Wiekszosc barankow jest projektowana tak, zeby konce rogow byly w pozycji mniej wiecej horyzontalnej.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
« 22 Mar 2016, 10:23 »
Wygodnie ci sie jezdzi w dolnym chwycie? Wiekszosc barankow jest projektowana tak, zeby konce rogow byly w pozycji mniej wiecej horyzontalnej.
:D nie niewygodnie, ustawienia kiery i klamek muszę jeszcze dopieścić. Z tym, że ja w ogóle mam problem z dłuższą jazdą w dolnym chwycie bo mój kręgosłup protestuje ( wycięta przepuklina dysku ls4 ), ale proszę jeszcze o uwagi wszystkie są cenne 
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu.
- Gandhi

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 22 Mar 2016, 10:31 »
Powodzenia z ustawianiem :)

Ogolnie powinno byc mniej wiecej tak, ale kazdy ma nieco inna geometrie roweru i ciala, wiec trzeba bedzie pokombinowac :)

Ja bym sprobowal ustawic kierownice tak, zeby w dolnym chwycie bylo wygodnie, potem dopiero pracowal nad ustawieniem klamkomanetek.

Jak cie kregoslup meczy przy jezdzie w dolnym, moze by tak podwyzszyc mocowanie mostka, odwrocic go albo wymienic kiere na "plytsza"?

[edit] chociaz nie, i tak masz kierownice bardzo wysoko jak na szose.  Cos czuje ze rama jest po prostu niestety za dluga na ta kierownice, jako ze baranka lapie sie daleko dalej w porownaniu z prosta...

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 22 Mar 2016, 16:14 »
Rower się "wydłuża" przez to, że dolny chwyt nie jest poziomy. Przy normalnym ustawieniu koniec dolnego chwytu znajduje się znacznie bliżej.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 22 Mar 2016, 20:49 »
Przejeżdżałeś może w sobotę ulicą Mickiewicza w Rzeszowie? :)

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
« 22 Mar 2016, 21:52 »
Przejeżdżałeś może w sobotę ulicą Mickiewicza w Rzeszowie? :)
Bardzo możliwe. W tych okolicach jestem prawie codziennie, bo pracuje przy ul. Kościuszki. Czyżbym Cię widział i nie wiedział o tym ?
- Gandhi

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 24 Mar 2016, 16:01 »
Nie mogłeś mnie widzieć, bo byłem w budynku i patrzyłem przez okno i rozpoznałem ten rower, wcześniej już umieściłeś jego zdjęcie na forum. Jak kiedyś ktoś krzyknie za Tobą "Ej Roch!" to będę ja :)

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
« 25 Mar 2016, 09:59 »
dobrze jest mieć samemu dyżur w pracy :D, gdy jest to nikomu nie potrzebne
a tak serio dziękuje Ci Alek za sugestie. Kierownica zmieniona na BONTRAGER RACE VR-C rozm. 42 - ma dużo wygodniejsze dla mnie gięcie
Powodzenia z ustawianiem :)

Ogolnie powinno byc mniej wiecej tak, ale kazdy ma nieco inna geometrie roweru i ciala, wiec trzeba bedzie pokombinowac :)

Ja bym sprobowal ustawic kierownice tak, zeby w dolnym chwycie bylo wygodnie, potem dopiero pracowal nad ustawieniem klamkomanetek.
teraz wygląda to tak

- Gandhi

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 25 Mar 2016, 10:20 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 27 Sty 2017, 10:30 PABLO »

« 25 Mar 2016, 11:12 »
Ja bym zaczął od tego, że nie każdego baranka da się sensownie ustawić.

W skrócie tak jak pisał Alek, należy zacząć od dolnego chwytu. Powinien być mniej więcej poziomo, kąt powinien wynosi około 5 stopni (im kierownica wyżej, tym kąt większy) - są aplikacje na Androida. Nadgarstki powinny być proste.

Klamki powinny być ustawione tak  żeby było wygodnie (kryterium prostych nadgarstków) i żeby był do nich dostęp. Jeśli klamki będą zbyt nisko, to ucierpi też jakość hamowania w chwycie na nich (palce będą nacisnąć wyżej, przez co dźwignia ulegnie skróceniu).

Należy pamiętać, że nawet 1 stopień w ustawieniu kierownicy sporo zmienia. Dotyczy to przede wszystkim dolnego chwytu. Klamki można chwycić w różny sposób i w ten sposób tego regulować ten kąt.
« Ostatnia zmiana: 25 Mar 2016, 11:20 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 25 Mar 2016, 11:17 »
Schemat od Alka jest bardzo dobry. W przypadku klasycznej kierownicy idealne ustawienie będzie wyglądało tak.

Offline PABLO

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2011
    • http://www.klub-karpacki.org
« 25 Mar 2016, 11:25 »
post usunięty
« Ostatnia zmiana: 27 Sty 2017, 10:30 PABLO »

« 25 Mar 2016, 11:41 »
Tylko, że we wspomnianym fragmencie zignorowano jaką pozycję będą przyjmowały nadgarstki w dolnym chwycie. Rys. 4 przedstawia poprawnie ustawione klamki, ale dolny chwyt powinien być raczej ustawiony pomiędzy tym co przedstawiają oba rysunki.

Zamieszanie wynika chyba z tego, że dawniej jeździło się głównie / wyłącznie w dolnym chwycie. Klamki były mniejsze, a kierownice miały większy reach. Teraz używa się głównie chwytu na klamkach, więc te "urosły". Żeby zachować tę samą długość roweru reach skrócono. Wpłynęło to jednak na łuk kierownicy, teraz odcinek do mocowania klamek zrobił się bardziej strony. Z tego powodu poprawne ustawienie klamek przy jednoczesnym poziomym ustawieniu dolnego chwytu zrobiło się trudne lub niemożliwe.
« Ostatnia zmiana: 25 Mar 2016, 11:47 worek_foliowy »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum