Autor Wątek: Rumunia w lipcu  (Przeczytany 6069 razy)

Offline Mężczyzna aurumcantus

• Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 22.10.2011
Odp: Rumunia w lipcu
« 28 Mar 2016, 20:35 »
Paszporty i tak musicie wyrobić. Nie da rady przekroczyć granicy Węgiersko-Rumuńskiej bez.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 28 Mar 2016, 20:40 »
A co ma Schengen do paszportów?

Rumunia nie jest w Schengen i dlatego nie możecie z Węgier wjechać przez polem, albo lasem, tylko tradycyjnie przez przejście graniczne.
Paszport oczywiście może być, ale równie dobrze możecie wjechać na dowód osobisty.
5 lat temu tak wjeżdżałem i nie wierzę że się pogorszyło.

A tu macie info ze strony MSZ: https://polakzagranica.msz.gov.pl/Rumunia,ROU.html

Offline Mężczyzna aurumcantus

• Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 22.10.2011
« 28 Mar 2016, 21:27 »
Wjeżdżałem kilka miesięcy temu. Nasz znajomy który zgubił dokumenty spędził 2 dni w konsulacie  czekając na nowe papiery. Nie wiem czy to nie jest związane z napływającą falą i budową ogrodzenia na granicy. Lepiej się dowiedzieć zawczasu.

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
« 28 Mar 2016, 22:18 »
Wjeżdżałem kilka miesięcy temu. Nasz znajomy który zgubił dokumenty spędził 2 dni w konsulacie  czekając na nowe papiery. Nie wiem czy to nie jest związane z napływającą falą i budową ogrodzenia na granicy. Lepiej się dowiedzieć zawczasu.
Informacje na ten temat najlepiej z MSZ wyciagnac ?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 28 Mar 2016, 22:24 »
Cytat: Borafu

Wjeżdżałem kilka miesięcy temu. Nasz znajomy który zgubił dokumenty spędził 2 dni w konsulacie  czekając na nowe papiery.
Ale jak to się ma do tego co napisałem?
Przecież nie sugerowałem, że można przekraczać granicę Rumunii bez dokumentów.
Twierdzę tylko, i strona MSZ to potwierdza, że nie potrzebny jest do tego paszport, wystarczy dowód osobisty.

Offline Mężczyzna mkorsak

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.08.2013
    • RowerowePodroze
« 28 Mar 2016, 22:32 »
Hej, odnośnie pociągów i rowerów,  moje doświadczenia są takie:
1. Da się nawet jeśli nie jest to oficjalnie legalne - mi udało się 3 razy w tym w pociągu relacji braszow Satu-mare.
2. Lokalne pociągi zupełnie bez problemów
3. Raz musiałem uiścić opłatę poza cennikiem ;)

Odnośnie dyskusji co warto, a czego nie warto w Rumunii - warto po prostu ją zobaczyć, jest cudowna :)

Drum bun!

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 28 Mar 2016, 22:38 »
Sprawdzić warto, natomiast w 2014 z Węgier wjeżdżało się na dowód osobisty, nie było problemu.

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 29 Mar 2016, 00:06 »
Przekraczając granicę Bułgarii, Chorwacji, Cypru, Irlandii, Rumunii lub Wielkiej Brytanii, nadal musisz okazać ważny dowód osobisty lub paszport. Kraje te, mimo że są częścią UE, nie należą do bezpaszportowej strefy Schengen. Przed wyjazdem ze swojego kraju sprawdź, jakie dokumenty musisz mieć przy sobie, aby wjechać do kraju spoza strefy Schengen, jeśli planujesz się tam udać.
/europa.eu

to lub czy i ?  :o nie rozumiem nic z tego... chyba najlepiej to zamailować/zadzwonić.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 29 Mar 2016, 00:26 »
"Dowód osobisty lub paszport" - czego tu można nie rozumieć i gdzie tu widzisz "i"?
Dowolny z tych dokumentów upoważnia do przekroczenia granicy.

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 29 Mar 2016, 00:50 »
Przecież ja to widzę. Czego nie rozumiem to tłuste zdanie, który mówi, że nie są to bezpaszportowe, czyli, w moim rozumieniu, zawsze musi być paszport. Więc skupiłam się na zdaniu tłustym i pod jego kątem spojrzałam na pierwsze.

Powyżej napisane posty piętrzą wątpliwości.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 29 Mar 2016, 01:13 »
To są jakieś twory własne autora,  który wydumał sobie "bezpaszportowość" jako cechę szczególną strefy Schengen.
Oczywiście w jej granicach wystarczy ci DO, ale w wielu miejscach poza strefą też paszport nie jest niezbędny.

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 29 Mar 2016, 01:20 »
"Dowód osobisty lub paszport" - czego tu można nie rozumieć i gdzie tu widzisz "i"?
Dowolny z tych dokumentów upoważnia do przekroczenia granicy.

Rumunia nie należy do Shengen, konieczny jest paszport. Przekraczaliśmy granicę rumuńsko-węgierską (z rowerami, ale pociagiem) 5 lat temu, jeśli coś się w tej kwestii zmieniło to chęntie zaktualizuję swoją wiedzę, wtedy jednak czekaliśmy ze dwie godziny na granicy, zeby celnicy mieli czas przyczepic się do każdego pasażera. Od nas rumuński konduktor wziął łapówkę za rowery, bo w mieście Deva nie istniało takie cudo jak bilet na rowery, trzeba się było "dogadać" z konduktorem. Ten sam pociag po przekroczeniu granicy węgierskiej zamieniał się nagle w praworządny skład, w którym nie akceptuje się takich dzikich zwyczajów i dostalismy mandat za brak biletu na rowery. Przygoda życia  ::)

[/quote]
Zauważyłem, że jak ktoś nie zna Rumunii to "owczym pędem" wybiera Trasę Transfogaraską, Transalpinę i Wąwóz Bicaz. To trochę tak, jak cudzoziemcy trafiający do Polski "z folderu" trafiają pod Sukiennice, na Jasną Górę, pod Kolumnę Zygmunta i ewentualnie na gdański lub toruński rynek. Ci "ambitniejsi" i bardziej outdoorowi zahaczą pewnie o Zakopane.
Jeśli ktos jedzie do jakiegoś kraju po raz pierwszy to oczywiście chce zobaczyć to, co najbardziej znane. Must see. Nie ma w tym nic złego. Człowiek, jeżdżący od 20 lat w to samo miejsce zna je na wylot i moze sobie pozwolić na wyszukiwanie niszowych miejsc wypoczynku, ale nie ma nic hańbiącego w Transfogarskiej! Piękny wybór, Jelona i Czerkaw, gratuluję i trzymam za Was kciuki. My przekraczaliśmy góry niedaleko Transfogarskiej, z siedmioletnią córką. W życiu sie tak nie zmęczyłam :P Ale była to nasza pierwsza wyprawa sakwiarska z dzieckiem, niezapomniane przeżycia. Obiecaliśmy sobie wtedy, że kiedyś wrócimy na Transfogarską właśnie i mam nadzieję, że już wkrótce uda nam się spełnic tę obietnicę.
Transfogarska a Krupówki, naprawdę...
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 29 Mar 2016, 01:26 »
Jechałem bez paszportu, MSZ twierdzi że wystarczy dowód a ta swoje.
I jeszcze miesza do tego Schengen. Rezygnuję. Nie da się Was przekonać.

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
« 29 Mar 2016, 06:27 »
I wszystko jasne - korzystamy z ruchu bezpaszportowego ponieważ jesteśmy zrzeszeni w EOG :) Tak samo jak WĘGRY i RUMUNIA.

Mapka krajów EOG:

Trzymam stronę Borafu :)
« Ostatnia zmiana: 29 Mar 2016, 07:35 czerkaw »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum