5 lat temu tak wjeżdżałem i nie wierzę że się pogorszyło.
Cytat: Borafu w 28 Mar 2016, 20:405 lat temu tak wjeżdżałem i nie wierzę że się pogorszyło.Wjeżdżałem kilka miesięcy temu. Nasz znajomy który zgubił dokumenty spędził 2 dni w konsulacie czekając na nowe papiery. Nie wiem czy to nie jest związane z napływającą falą i budową ogrodzenia na granicy. Lepiej się dowiedzieć zawczasu.
Cytat: Borafu 5 lat temu tak wjeżdżałem i nie wierzę że się pogorszyło.Wjeżdżałem kilka miesięcy temu. Nasz znajomy który zgubił dokumenty spędził 2 dni w konsulacie czekając na nowe papiery.
Przekraczając granicę Bułgarii, Chorwacji, Cypru, Irlandii, Rumunii lub Wielkiej Brytanii, nadal musisz okazać ważny dowód osobisty lub paszport. Kraje te, mimo że są częścią UE, nie należą do bezpaszportowej strefy Schengen. Przed wyjazdem ze swojego kraju sprawdź, jakie dokumenty musisz mieć przy sobie, aby wjechać do kraju spoza strefy Schengen, jeśli planujesz się tam udać.
"Dowód osobisty lub paszport" - czego tu można nie rozumieć i gdzie tu widzisz "i"? Dowolny z tych dokumentów upoważnia do przekroczenia granicy.
Zauważyłem, że jak ktoś nie zna Rumunii to "owczym pędem" wybiera Trasę Transfogaraską, Transalpinę i Wąwóz Bicaz. To trochę tak, jak cudzoziemcy trafiający do Polski "z folderu" trafiają pod Sukiennice, na Jasną Górę, pod Kolumnę Zygmunta i ewentualnie na gdański lub toruński rynek. Ci "ambitniejsi" i bardziej outdoorowi zahaczą pewnie o Zakopane.