Tak jak piszą Borafu i czerkaw dowód wystarczy. Nie wymyślajcie głupot co niektórzy. Z drugiej strony czasem się dziwię, dlaczego ludzie nie mają paszportów. W obecnych czasach, gdzie pełno fantastycznych promocji lotniczych, aż żal byłoby coś przegapić przez brak takiego dokumentu.
Rumunia nie należy do Shengen, konieczny jest paszport. Przekraczaliśmy granicę rumuńsko-węgierską (z rowerami, ale pociagiem) 5 lat temu, jeśli coś się w tej kwestii zmieniło to chęntie zaktualizuję swoją wiedzę, wtedy jednak czekaliśmy ze dwie godziny na granicy, zeby celnicy mieli czas przyczepic się do każdego pasażera
I wszystko jasne - korzystamy z ruchu bezpaszportowego ponieważ jesteśmy zrzeszeni w EOG Tak samo jak WĘGRY i RUMUNIA.Mapka krajów EOG:Trzymam stronę Borafu
Cytat: czerkaw w 29 Mar 2016, 06:27I wszystko jasne - korzystamy z ruchu bezpaszportowego ponieważ jesteśmy zrzeszeni w EOG Tak samo jak WĘGRY i RUMUNIA.Mapka krajów EOG:Trzymam stronę Borafu Żartujesz prawda? Co ma EOG do zasad poruszania się po Europie??Państwa EOG, że tak pozwolę sobie sprostować ... to te zaznaczone na zielono!!! W kontekście tematu wjazdu do Rumunii proponuję zapomnieć o EOG - koniec!W zeszłym roku wjeżdżałem z Węgier do Rumunii na dowód osobisty - nawet nie musiałem go wręczać na granicy, po prostu wyjąłem z kieszeni a pogranicznik machnął ręką : "jechać"Koniec tematu.
Rumunia nie należy do Shengen, konieczny jest paszport.
Cytat: hindiana w 29 Mar 2016, 00:20Rumunia nie należy do Shengen, konieczny jest paszport.Irlandia też nie należy. I co? Jakoś paszport nie był mi potrzebny aby dostać się na wyspę.
Rumunia nie należy do Shengen, konieczny jest paszport. Przekraczaliśmy granicę rumuńsko-węgierską (z rowerami, ale pociagiem) 5 lat temu, jeśli coś się w tej kwestii zmieniło to chęntie zaktualizuję swoją wiedzę
Dodatkowo pozytywne jest to, że nie ma problemu z przekroczeniem przejść samochodowych na rowerze na granicy węgiersko-rumuńskiej.