Autor Wątek: Rumunia w lipcu  (Przeczytany 6066 razy)

Offline Mężczyzna lempi

• Łukasz
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 08.06.2009
Odp: Rumunia w lipcu
« 29 Mar 2016, 08:10 »
Tak jak piszą Borafu i czerkaw dowód wystarczy. Nie wymyślajcie głupot co niektórzy.

Z drugiej strony czasem się dziwię, dlaczego ludzie nie mają paszportów. W obecnych czasach, gdzie pełno fantastycznych promocji lotniczych, aż żal byłoby coś przegapić przez brak takiego dokumentu.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 29 Mar 2016, 08:14 »
Zwykle wjeżdżałem "na paszport", w ubiegłym roku pokazałem dowód i też wjechałem.

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
« 29 Mar 2016, 08:25 »
Tak jak piszą Borafu i czerkaw dowód wystarczy. Nie wymyślajcie głupot co niektórzy.

Z drugiej strony czasem się dziwię, dlaczego ludzie nie mają paszportów. W obecnych czasach, gdzie pełno fantastycznych promocji lotniczych, aż żal byłoby coś przegapić przez brak takiego dokumentu.

Nie mamy paszportów, bo na chwile obecną planujemy jeździć tylko w okolicy (Europa) ;)
Ale oczywiście, kiedyś wyrobimy :)

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 29 Mar 2016, 09:19 »
Do byłej Jugosławii i Albanii też można na dowód.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 29 Mar 2016, 09:42 »
Rumunia nie należy do Shengen, konieczny jest paszport. Przekraczaliśmy granicę rumuńsko-węgierską (z rowerami, ale pociagiem) 5 lat temu, jeśli coś się w tej kwestii zmieniło to chęntie zaktualizuję swoją wiedzę, wtedy jednak czekaliśmy ze dwie godziny na granicy, zeby celnicy mieli czas przyczepic się do każdego pasażera
Kontrola graniczna nie jest równoznaczna z koniecznością posiadania paszportu. Dowód też umożliwia wjazd. Byłem w tym kraju trzy lata temu i wjeżdżałem na dowód.
« Ostatnia zmiana: 29 Mar 2016, 10:35 Karol »

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 29 Mar 2016, 09:53 »
I wszystko jasne - korzystamy z ruchu bezpaszportowego ponieważ jesteśmy zrzeszeni w EOG :) Tak samo jak WĘGRY i RUMUNIA.

Mapka krajów EOG:

Trzymam stronę Borafu :)

Żartujesz prawda? Co ma EOG do zasad poruszania się po Europie??

Państwa EOG, że tak pozwolę sobie sprostować ... to te zaznaczone na zielono!!!
W kontekście tematu wjazdu do Rumunii proponuję zapomnieć o EOG - koniec!

W zeszłym roku wjeżdżałem z Węgier do Rumunii na dowód osobisty - nawet nie musiałem go wręczać na granicy, po prostu wyjąłem z kieszeni a pogranicznik machnął ręką : "jechać"

Koniec tematu.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 29 Mar 2016, 10:32 »
Mapka jest dodatkowo myląca dlatego, że Szwajcaria jest w Schengen :)

Offline Mężczyzna lepiotrek

• Więcej uczy cudza głupota niż własny rozsądek
  • Miasto: Sochaczew
  • Na forum od: 23.04.2014
« 29 Mar 2016, 10:46 »
W zeszłym roku wjeżdżałem z Węgier do Rumunii na dowód osobisty - nawet nie musiałem go wręczać na granicy, po prostu wyjąłem z kieszeni a pogranicznik machnął ręką : "jechać"

Koniec tematu.
[/quote]

Nie wiem od czego to zależy, w zeszłym roku z aurumcantus-em granice Węgry/Rumunia przejeżdżaliśmy za Oradeą (chyba w Bors) i wszystkim sprawdzali dokumenty. Samochody na granicy stały w 3 km kolejce..

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
« 29 Mar 2016, 10:56 »
I wszystko jasne - korzystamy z ruchu bezpaszportowego ponieważ jesteśmy zrzeszeni w EOG :) Tak samo jak WĘGRY i RUMUNIA.

Mapka krajów EOG:

Trzymam stronę Borafu :)

Żartujesz prawda? Co ma EOG do zasad poruszania się po Europie??

Państwa EOG, że tak pozwolę sobie sprostować ... to te zaznaczone na zielono!!!
W kontekście tematu wjazdu do Rumunii proponuję zapomnieć o EOG - koniec!

Koniec tematu.

Wstawiłem mapkę bo na MSZ było napisane, że " Od 1 maja 2004 r. obywatele Rzeczypospolitej Polskiej korzystają z prawa do swobodnego przepływu osób w ramach Unii Europejskiej/Europejskiego Obszaru Gospodarczego (UE/EOG)."
Mapka nie pokazuje wszystkich krajów z Schengen.

Na zielono są zaznaczone kraje EFTA ( Bez Szwajcarii ), Niebieskie to kraje Unii, i zaznaczone na mapie niebieskie+zielone to EOG (EEA - European Economic Area)

EOG opiera się na czterech fundamentalnych wolnościach: swobodzie przepływu ludzi, kapitału, towarów i usług. Czyli też coś ma do przepływu ludzi.

Jeżeli się mylę to poproszę jeszcze raz mnie poprawić :)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 29 Mar 2016, 12:00 »
Ok, sprostuję sam siebie, bo widzę, że mylnie odczytałem Twój wpis, a w zasadzie mapę ;-)

Niebieski - EOG
Zielony - EFTA

Do wszystkich tych krajów wiedziemy na sam dowód (do Szwajcarii również).

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
« 29 Mar 2016, 12:55 »
Rumunia nie należy do Shengen, konieczny jest paszport.

Irlandia też nie należy. I co? Jakoś paszport nie był mi potrzebny aby dostać się na wyspę.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 29 Mar 2016, 13:02 »
Rumunia nie należy do Shengen, konieczny jest paszport.

Irlandia też nie należy. I co? Jakoś paszport nie był mi potrzebny aby dostać się na wyspę.
Opanuj się, co hindiana może wiedzieć o Irlandii?  ;D

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 29 Mar 2016, 16:56 »
Rumunia nie należy do Shengen, konieczny jest paszport. Przekraczaliśmy granicę rumuńsko-węgierską (z rowerami, ale pociagiem) 5 lat temu, jeśli coś się w tej kwestii zmieniło to chęntie zaktualizuję swoją wiedzę

W takim razie Pani Moderator może sobie zaktualizować więdzę ;) Dodatkowo pozytywne jest to, że nie ma problemu z przekroczeniem przejść samochodowych na rowerze na granicy węgiersko-rumuńskiej.

Offline Mężczyzna Susiedka

• Miasto: Stuttgart
  • Na forum od: 03.09.2010
« 29 Mar 2016, 21:30 »
Dodatkowo pozytywne jest to, że nie ma problemu z przekroczeniem przejść samochodowych na rowerze na granicy węgiersko-rumuńskiej.

Nie pamiętam czasów, żeby jakieś problemy z tym były. Nawet granicę między Ukrainą a Rumunią bardzo pięknie się przekraczało, najczęściej poza kolejnością, przed autami. Z tych kierunków, to zdecydowanie najgorsza była granica polsko-ukraińska, łapownictwo  na porządku dziennym, gonienie przemytników, stale jakieś gierki i pokazywanie, kto jest najważniejszy.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 29 Mar 2016, 21:34 »
Najlepiej zawsze sprawdzać tu, a nie opierać się tylko na wspomnieniach.
Np. w 2005 roku jechałem autokarem do Chorwacji i na granicy słoweńsko-chorwackiej nie mieliśmy żadnej kontroli, choć powinna być i wtedy i dziś. Ale widocznie pogranicznikom się nie chciało i przepuścili cały autokar bez mrugnięcia okiem. A w drodze powrotnej skrupulatnie sprawdzali wszystkie paszporty i zaglądali prosto w oczy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum