Autor Wątek: Rumunia w lipcu  (Przeczytany 6070 razy)

Offline Mężczyzna mb40

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 24.07.2015
Odp: Rumunia w lipcu
« 9 Kwi 2016, 08:19 »
Polecam na wyjazd sierpień, jest mniej deszczowy.
Jak najbardziej zaliczcie Transfogaraską, Transalpinę, Bicaz i wiele innych znanych miejscówek, bo naprawdę warto to zobaczyć !
Do Rumunii zawsze jadę przez Ukrainę, przejscie piesze w Medyce.
Kieruję sie albo na Sołotwino/Syhot lub na Bukowine przez Czerniwce.
na ukrainie są tanie podmiejskie pociagi tzw elektryczki i nie ma problemu z zapakowaniem roweru a wrażenia   niezapomniane. Lokalny folklor jest najlepszy.

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 10 Kwi 2016, 00:39 »
@mb40 - wyżej napisaliśmy, że nie uśmiecha się nam w tym roku wyrabiać paszportów, jest to spory koszt. Wot, biedota  ;D

Offline Mężczyzna mb40

• Miasto: Lublin
  • Na forum od: 24.07.2015
« 10 Kwi 2016, 08:53 »
No tak , przepraszam. Ale info może sie komuś przydać.

Offline Kobieta Jelona

• Jakość to będzie blog
« 10 Kwi 2016, 22:47 »
Spoko :D

A był ktoś w górach Apuseni? Tak zobaczyłam, że to strasznie klimatyczny obszar, taki wręcz stworzony dla mnie ;D Czy jest jakaś zaufana, magiczna droga offroadowa w stronę Cluj Napoca? Czy te drogi co mi google maps pokazuje to wszystko co tam jest? :P

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 10 Kwi 2016, 23:29 »
Z powyższego nie wiem, jak chcesz przez te góry jechać, zasadniczo trasa Huedin-Albac jest świeżo wylana asfaltem, a znad jeziora Fantanele idzie 'główna', z tego co pamiętam szutrówka, w stronę Cluj. Poza tym pasmo można na kilka innych sposobów przeciąć szutrówkami i gruntówkami, ale tych już nie szukałbym przez google maps.

Sam obszar dość 'klasycznie' rumuński, bardzo ładny.

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
« 11 Kwi 2016, 16:34 »

A był ktoś w górach Apuseni? Tak zobaczyłam, że to strasznie klimatyczny obszar, taki wręcz stworzony dla mnie ;D
Kręciliśmy się trochę po Apusenii w drodze do Mołdawii:-). https://www.bikemap.net/pl/route/2760937-z-cieszyna-do-moldawii-cz-i/#/z8/46.57298,22.70975/terrain
Większość dróg poza głównymi może dostarczyć fajnych wrażeń.

Do Cluj Napoca nie jechaliśmy (jeśli chodzi o miasta w okolicy, to warto zerknąć do Alba Julia i Sibiu), ale polecam fragment naszej trasy z Tasnad przez Camar, Tusa do Apuseni... - Rachitele, Vladeasa, Padisz, La Graiduri - tu biwakowaliśmy https://picasaweb.google.com/113693578278909725603/LadakhOrCarpathiansZCzechDoRumuniiVII2014#6061641931078116114

W okolicy fajne formy krasowe - na pieszą wycieczkę https://picasaweb.google.com/113693578278909725603/LadakhOrCarpathiansZCzechDoRumuniiVII2014#6061262119256177026)
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Kobieta marg

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 01.01.2012
    • BIKE'OWO
« 11 Kwi 2016, 20:05 »
I jeszcze jedno - nie polecam trasy z Zuberca do Chochołowskiej przez Grzesia ;)
To konkretna górka tatrzańska i odcinek przez TPN, gdzie jest absolutny zakaz jazdy rowerem, sporo turystów na szlaku. Za to można z Zuberca asfaltem przejechać przez Orawice, za Orawicami w prawo (leśna droga) przez grzbiet i równoległą dolinką do Chochołowa..
bikeowo, czyli moje podróżowanie

Offline Kobieta Jelona

• Jakość to będzie blog
« 11 Kwi 2016, 20:33 »
@Iwo - z Transalpiny do Cluj Napoca, a w jaki sposób, to będzie zależało ile czasu nam zostanie. Czyli im mniej czasu tym bardziej asfaltowo ;) A istnieje jakaś mapa szutrówek, czy tylko kompas i wiara, że gdzieś ta droga zaprowadzi ? :D

@Marg - O ja, o jaa, na pewno widziałam Wasze zdjęcia, ale jakoś zapomniałam o nich - teraz do mnie trafiły i się rozmarzyłam. Już mam kilka miejsc "must have"! Super, że fotki mają przypisane miejsca, skorzystamy :D

Na razie wychodzi na to, że wyjeżdżamy z Piwnicznej, czerkaw ma najlepszy dojazd tam ;) Jakoś trasę mniej więcej przelotowo poprowadziłam do Satu Mare, z tamtąd leci pociąg z możliwością przewozu rowerów, do Cluj-Napoca. A potem zaraz przesiadka do Braszowa, to już główna linia i nie mamy gwarancji że nas wezmą z rowerami ;) Z Braszowa na Transfogaraską, potem na Transalpinę, no i dla mnie numer jeden programu to Apuseni :D No i koncept jest taki żeby z powrotem karnąć się pociągiem z Cluj-Napoca znów do Satu Mare i jakąś inną drogą wrócić do Polski. Na chwilę obecną wychodzi 130zł/os za same transporty zagraniczne. Mapkę wrzucę jak będę miała trochę czasu na poprawienie ;)

Już nie mogę się doczekać wyjazdu!
« Ostatnia zmiana: 11 Kwi 2016, 20:41 Jelona »

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
« 12 Kwi 2016, 22:06 »
A istnieje jakaś mapa szutrówek, czy tylko kompas i wiara, że gdzieś ta droga zaprowadzi

Na bikemap.net czy gpsies.com mapy wyglądają lepiej. Ogólnie okolica jest w miarę turystyczna, jest tam trochę tablic z mapami i atrakcjami typu wąwozy,  skałki czy jaskinie.

Poza tym, jeśli chcesz, to mam na dysku sztabówki rumuńskie w skali 1:100 000, mogę ci podesłać.

Offline Kobieta Jelona

• Jakość to będzie blog
« 12 Kwi 2016, 22:10 »
To poproszę Cię Iwo bardzo :P Dzięki :D

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
« 18 Maj 2016, 10:41 »
Hej, ostatnio pisałem do kolei węgierskich z zapytaniem czy mogę przewozić rower w pociągu, w których ich przewozić nie można i otrzymałem taką odpowiedź :
Dear Paweł Czerkawski,

Thank you for your inquiry.

We would like to inform you that bicycle transportation is not possible on the chosen train. If you want to travel with this train, then the bicycle must be disassembled, packed, and transported as luggage.

The other possibility would be the Hargita IC train, on which there is bicycle transportation possibility till the 26th of September. The schedule of this train is the following:
==========================================================================================
Budapest-Keleti                                              5:55                                       NIC 367 HARGITA ( - Brasov)
Brasov                                                                 21:57     
==========================================================================================

The bicycle transportation fee to Romania is 5 €. You can purchase the necessary tickets only at the international ticket offices personally (e.g. at Budapest-Keleti station).

Na zapytanie jak należy rozłożyć rower, by przewozić go jako bagaż napisali mi:
Dear Passenger,

The cars have luggage storage places, where you can place your luggage. If it is too big to fit in that space, still you can travel, but you must place your luggage in a way, with which you do not obstruct the passage in the car, and do not endanger other passengers.
Further, passengers can carry maximum 3 pieces of luggage.
You don’t need to pay for the luggage.

Best Regards,

Zsuzsanna Csima
customer service expert

Moje pytanie do was:
Jechał już ktoś tak ?? Wystarczy rower rozłożyć i opakować w worki jak np. w Polskim Busie ??

Offline Kobieta Jelona

• Jakość to będzie blog
« 12 Lip 2016, 19:22 »
Dzień wyjazdu zbliża się wielkimi krokami :P

Można będzie śledzić co tam u nas tutaj:

https://www.facebook.com/AmoglismySiedziecwDomu

Może za mało przekopałam forum, wiecie może jak to jest z darmową wodą w RO? Czytałam coś o studniach w miejscowościach ale trochę się boję z nich korzystać :P

« Ostatnia zmiana: 12 Lip 2016, 19:31 Jelona »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 12 Lip 2016, 19:37 »
Woda jest. Czasem ujęcia są nawet bardzo ozdobne. Przejechałem całą Rumunię wzdłuż i wody nie kupowałem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 12 Lip 2016, 19:49 »
Ustaliliście już chociaż czy potrzebne są paszporty? :P

Offline Kobieta Jelona

• Jakość to będzie blog