Znowu mostyDwa tygodnie temu sprawdzałem co jest z mostem w Solcu nad Wisłą.. Pomyślałem sobie wtedy, że nie tak dawno uruchomiony został Most na Wiśle pod Połańcem, więc można sprawdzić co tam w trawie piszczy. Dzień wstał piękny, słoneczny, wiosenny – tylko wsiadać na rower i jechać.
Że most, to trochę mało powiedziane. Zobaczyłem ciąg komunikacyjny składający się z trzynastu kilometrów nowej, dobrej drogi pomiędzy Połańcem a Tuszowem Narodowym (woj. Podkarpackie). Jest to odcinek drogi wojewódzkiej 764 łączącej Mielec z Kielcami. W ciągu tym dwa nowe mosty, Jeden na Wiśle, drugi na Wisłoce, która tam niedaleko wpada do Wisły. Budowane w trudnym terenie, pełnym jakichś rzeczek, bagien, stąd oba długie, dużo dłuższe niż by to wynikało z szerokości rzek.
Całość robi dobre wrażenie. Przyjemnie popatrzyć na taką Polskę w ruinie.
Niewątpliwie jedna z wielu przepraw mostowych, których brakowało i których nadal ciągle mało.
Most – ten na Wiśle – jest łudząco podobny do tego sprzed dwóch tygodni, więc nie chcę jakichś dłużyzn tutaj montować, zdjęcia w galerii na dole relacji. Zaciekawiły mnie jednak kamery umieszczone pod mostem, po obu jego stronach. Nie sadzę, żeby to był typowy monitoring wymierzony w chuliganów i złodziei. „Coś” mi mówi, że to monitoring typowo techniczny, do rejestracji stanu technicznego, np. tak zwanej „strzałki ugięcia”. Ktoś się na tym zna, może potwierdzić, zaprzeczyć, wyjaśnić?
Po sesji zdjęciowej, kiedy byłem już „po robocie” i podstawowe zadanie dnia było wykonane
Ustąpił stres, a dał znać o sobie głód. Na taką okoliczność miałem przewidziany zestaw ratunkowy.
Proszę się nie sugerować napisami. Pudełeczko zawiera dwie saszetki ugotowanego ryżu poprzekładanego dżemem truskawkowym w ilości pół słoika. W bidonie woda z miodem i cytryną. Miodzio!
W trakcie uczty dało się zauważyć, że most jest jak najbardziej przydatny.
Pozostał już tylko powrót do domu. Z wiatrem, szybko i sprawnie, ale z jedną krótką przerwą na łyk kultury w Baranowie Sandomierskim.
Oto link do kilku zdjęć więcej
https://picasaweb.google.com/113408461134809910453/PoAniec?authkey=Gv1sRgCKvg782amNuNqAEoraz do trasy
https://ridewithgps.com/routes/12788869