Autor Wątek: Rama przełajowa carbon pod tarcze  (Przeczytany 1236 razy)

Offline Mężczyzna Ricardo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.05.2011
Rama przełajowa carbon pod tarcze
« 29 Mar 2016, 14:39 »
Hej
Szukam ramy przełajowej lub kompletny frameset, najchętniej z karbonu ale może być również aluminium, pod hamulce tarczowe, rozmiar 53 lub 54. Tarcze to główny warunek, ramę pod canti mam teraz. Obecnie jeżdżę na Konie Jake the snake i taka geometria mi odpowiada (dość długa górna rura jak na przełaja). Szukam już jakiś czas ale nic ciekawego w dobrej cenie nie trafiłem, a oferty typu 1000 Euro za ramę trochę przekraczają budżet. Jeśli ktoś widział gdzieś jakieś ramy z poprzedniego sezonu na wyprzedaży to proszę o linka.
Pozdro
Ricardo

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Odp: Rama przełajowa carbon pod tarcze
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Pedro

• Miasto:
  • Na forum od: 19.01.2014
« 29 Mar 2016, 21:59 »
Wcześniejsza wersja była z mocowaniem canti i tarcze :) Na szosa.org są tematy o budowaniu przełajówki na tej ramie.
« Ostatnia zmiana: 29 Mar 2016, 22:31 Pedro »

Offline Mężczyzna outsider

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 13.07.2015
« 30 Mar 2016, 07:59 »
Ciężko zejść poniżej 3 tys. z carbonową ramę do przełaja - sam szukałem i raczej lipa jest, bo ogólnie u nas nie są to popularne zabawki. Ale można poszukać coś za granicą, może na e-bayu. Jakbys namierzył coś fajnego daj znać, może bym się kusił a za dwie ramy można by jakiś upust dostać.

Offline Mężczyzna Adrian S.

• Na forum od: 15.03.2016
« 30 Mar 2016, 09:27 »
Aż z ciekawości wszedłem na stronę On-One i mają coś, co może zainteresować: tutaj.
Adrian Socho.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 30 Mar 2016, 10:16 »
Nie wiem do czego konkretnie chcesz używać tego roweru, ale rzucę pomysł. Od razu piszę, że może być to trudne ze względu na dostępność - ja odpowiedniego rozmiaru nie znalazłem. Jeśli nie musi być to typowy przełaj mógłbyś rozważyć ramę od 29era Cube Aim/Attention/Acid 2015 lub 2016. Ma dłuższe o ~2,5 cm tylne widełki i nieco górną rurę, zyskujesz za to możliwość założenie szerokich opon. Do tego można dołożyć widelec carbonowy Flyxii.

Rozmiar 17" jest ciekawy
http://www.cube.eu/produkte/hardtail/acid/cube-acid-greynflashorange-2016/

Ewentualnie za ~400 dolarów powinieneś być też w stanie dostać carbonowy frameset na ebay lub aliexpress.
« Ostatnia zmiana: 30 Mar 2016, 11:41 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Pedro

• Miasto:

Offline Mężczyzna Lupus

• Na forum od: 01.09.2011
« 30 Mar 2016, 11:19 »
Accent robi fajną ramę przełajową, wielu szosowców tego używa w rowerach na sezon jesienno-zimowy. Wcześniej była w wersji na canti, ale chyba od tego sezonu jest też na tarcze, tylko nie wiem jak z dostępnością:
http://velo.pl/czesci/ramy/accent/cx-one-pro-disc
Jestem szczęśliwym posiadaczem takiego: http://velo.pl/rowery/przelajowe/accent/cx-one-2016, ma mocowanie pod tarcze.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

« 30 Mar 2016, 12:21 »
Cło może być rzeczywiście przykre, powoduje wzrost kosztu nawet o 60%. Można by spróbować przesyłać przez UK. Jeśli do Polski, to lepiej kupić osobno ramę i osobno widelec. Z tego co pamiętam cło antydumpingowe nie dotyczy widelców, poza tym paczka mniejsza, więc większa szansa, że się prześlizgnie.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

« 30 Mar 2016, 13:12 »
A co to ma zmienić? Z tego co wiem UK dotyczą te same opłaty co w Polsce. Samo cło jest niewielkie, ale dochodzi VAT i wprowadzone przez UE dla całej wspólnoty specjalne cło antydumpingowe na wiele części rowerowych z Chin, bodajże aż 50%. Już się parę osób w Polsce na tym zdrowo załatwiło.
Prawo to samo, ale praktyka inna i żadnego cła nie nakładają. Nakładanie cła lub nie zależy też od konkretnego urzędu, ponoć w okolicach Wałbrzycha i Poznania ryzyko największe. Wiadomo sprawa, że podatki należy wliczyć w cenę i trzeba mieć te pieniądze w gotowości.

To już tak czy siak duże ryzyko, z wszystkimi opłatami to się cenowo nie opłaci. A jak dochodzi problematyczność reklamacji - to tym bardziej. Chiny to są dobre przy kupowaniu drobnicy, przy ramie czy całym rowerze to IMO już ryzykowna sprawa.
Z opłatami to już mniej ciekawa opcja, ale tylko jakiś procent cło dostaje, więc średnio cena nie wychodzi wysoka.

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
« 30 Mar 2016, 13:40 »
Są fajne ramy carbonowe na aliexpress za ok 600 $ ale ostatnio jak czytałem na innych forach ryzyko doliczenia opłat celnych jest spore bo i taka paczka z ramą to mała nie jest, a celnik nie jest idiotą i nie uwierzy że wielkie pudło rowerowe ma wartość 150 $ (bo chyba do okolic tej kwoty przesyłki są zwolnione z vat, bo samo cło to mały pikuś) podczas gdy sama wysyłka paczki tej wielkości to pewnie ze 100$. Więc jeśli masz pecha i rama zostanie obciążona wszystkimi opłatami to będzie to w przybliżeniu 4% cło, 48% cło antydumpingowe i 23% vat. Nalicza się je po kolei, tj 1,23*1,48*1,04 razem niemal dwukrotność kwoty z faktury. No i wtedy ta chińska rama już tak bardzo fajnie nie wypada.

Offline Mężczyzna Pedro

• Miasto:
« 30 Mar 2016, 17:19 »
http://www.planetx.co.uk/i/q/FRPXLONROD/planet-x-london-road-frameset

Tanie, dobre, ale alu :)
Autor wątku dopuszcza też alu. Ale należy zauważyć,że nie wszystkie kolory są w tej najniższej cenie...

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum