Autor Wątek: Karta rowerowa dla dorosłych  (Przeczytany 3758 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Karta rowerowa dla dorosłych
« 6 Kwi 2016, 09:59 »
http://www.tvp.info/24777059/bez-uprawnien-nie-pojedziesz-rowerzystow-czekaja-zmiany

Abstrahując od tego, czy to wprowadzą, czy też nie: czy uważacie, że to dobry pomysł?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006
Odp: Karta rowerowa dla dorosłych
« 6 Kwi 2016, 10:02 »
Obecnie kartę rowerową muszą mieć dzieci i młodzież do lat 18 – o ile poruszają się po drogach publicznych

Czy ten przepis jest egzekwowany? Serio nastolatki jeżdżące na rowerach wożą ze sobą karty rowerowe?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 6 Kwi 2016, 10:03 »
A widziałeś kiedyś straż miejską lub policję zatrzymującą za brak wymaganego oświetlenia przy rowerze?

Jedyne, gdzie może to mieć znaczenie, to przy ewentualnej kolizji, gdy trzeba ustalić, czy ktoś miał uprawnienia do jazdy.

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 6 Kwi 2016, 10:10 »
Ludzie rzucający tego pomysły są raczej oderwani od rzeczywistości. Rzucają ot tak pomysły nie zastanawiając się w ogóle nad tym, na ile one są możliwe do wprowadzenia, do egzekwowania i na ile dadzą jakiekolwiek efekty. Babcie na wsi nie pójdą robić karty rowerowej tylko dalej będą jeździć na cmentarz i do sklepu tak jak do tej pory. Pijaki dalej będą jeździć od lewa do prawa. Nadal pełno idiotów będzie jeździć nocą bez oświetlenia. Nic się nie zmieni, za to przybędzie kolejny martwy przepis, powstaną dodatkowe obowiązki dla urzędników i policjantów, ktoś poniesie koszty, będzie mniej czasu na poważniejsze sprawy.
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 6 Kwi 2016, 10:13 »
A widziałeś kiedyś straż miejską lub policję zatrzymującą za brak wymaganego oświetlenia przy rowerze?

ja widziałam, nawet wlepiali za to mandat akurat.:)
Tzn. zatrzymali kolesia wieczorem i za brak światła tylnego dali mandat.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 6 Kwi 2016, 10:17 »
Można by było mieć nadzieję, że przynajmniej niektórzy, którzy obecnie nie znają przepisów, pójdą na kurs i się czegoś nauczą, co poskutkuje zwiększeniem bezpieczeństwa (na DDR) i większą świadomością. Ale przecież jeśli komuś do tej pory nie przeszkadzała jazda z kompletną nieznajomością przepisów, to nawet po kursie nie będzie się nimi przejmował, bo niby po co?

Do tego w miastach większość tych, którzy nie znają przepisów, zasiedla chodniki i DDR, nie wyjeżdżają raczej na jezdnie (poza krótkimi fragmentami). A poza miastami to dzieje się i będzie się działa wolna amerykanka.

Ciekawe jest, czy ktoś wie, jak wyglądają statystyki wyrabiania kart rowerowych w szkołach. Kiedyś to było nawet popularne: czy teraz się to nadal robi?

ja widziałam, nawet wlepiali za to mandat akurat.:)
Tzn. zatrzymali kolesia wieczorem i za brak światła tylnego dali mandat.
Ale to pewnie ci sami, którzy trzymali ostatnio Podjazdy.
Nie zliczę, ile razy widziałem radiowóz olewający batmana jadącego jezdnią...

Offline Mężczyzna Lupus

• Na forum od: 01.09.2011
« 6 Kwi 2016, 10:19 »
http://www.tvp.info/24777059/bez-uprawnien-nie-pojedziesz-rowerzystow-czekaja-zmiany

Abstrahując od tego, czy to wprowadzą, czy też nie: czy uważacie, że to dobry pomysł?
Moim zdaniem pomysł kompletnie bez sensu. Za to wprowadziłbym obowiązkowe zajęcia dla dzieci w szkole, obejmujące naukę bezpiecznego poruszania się po drodze pieszo i na rowerze.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 6 Kwi 2016, 10:20 »
Ale to pewnie ci sami, którzy trzymali ostatnio Podjazdy.

Do Michała doczepili się zupełnie bezsensownie, natomiast w tym przypadku jednak doczepili się zasadnie.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 6 Kwi 2016, 10:21 »
Do Michała doczepili się zupełnie bezsensownie, natomiast w tym przypadku jednak doczepili się zasadnie.
Tak, pytanie tylko, czy zrobili to, bo to dobry pomysł, czy dlatego, że normę trzeba było wyrobić.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 6 Kwi 2016, 10:29 »

Moim zdaniem pomysł kompletnie bez sensu. Za to wprowadziłbym obowiązkowe zajęcia dla dzieci w szkole, obejmujące naukę bezpiecznego poruszania się po drodze pieszo i na rowerze.
Całą czwartą klasę wałkują temat.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 6 Kwi 2016, 10:35 »
bez sensu. Martwy przepis- kto będzie tracił godziny a może i pieniądze by dostać uprawnienie do jazdy rowerem?

Offline nie.dzielny

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 01.04.2009
« 6 Kwi 2016, 10:42 »
Jestem za. Jeżeli kierowcy muszą posiadać prawo jazdy (które przynajmniej teoretycznie świadczy o znajomości przepisów drogowych) aby móc poruszać się po drogach publicznych - dlaczego nie wymagać tego od pozostałych uczestników ruchu? W jakimś stopniu zwiększy to znajomość przepisów i  tym samym bezpieczeństwo na drogach. Z tym że ograniczyłbym ten wymóg do terenu zabudowanego. Na drogach typu piątej kolejności odśnieżania - nie ma to sensu. Za to w miejscowościach gdzie ruch jest duży - jak najbardziej.
Wszystkie zawarte tutaj opinie są moimi subiektywnymi odczuciami z którymi w pełni się zgadzam

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 6 Kwi 2016, 10:44 »
Jest gdzieś na świecie podobny dokument?

PS: Od obowiązku uprawnień już tylko jeden krok do OC.

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 6 Kwi 2016, 10:45 »
Rząd woli ograniczyć dostęp do roweru niż budować bezpieczną infrastrukturę rowerową.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 6 Kwi 2016, 10:53 »
Jestem za. Jeżeli kierowcy muszą posiadać prawo jazdy (które przynajmniej teoretycznie świadczy o znajomości przepisów drogowych) aby móc poruszać się po drogach publicznych - dlaczego nie wymagać tego od pozostałych uczestników ruchu? W jakimś stopniu zwiększy to znajomość przepisów i  tym samym bezpieczeństwo na drogach. Z tym że ograniczyłbym ten wymóg do terenu zabudowanego. Na drogach typu piątej kolejności odśnieżania - nie ma to sensu. Za to w miejscowościach gdzie ruch jest duży - jak najbardziej.

Czy piesi jako uczestnicy ruchu też będą zobligowani do uzyskania karty pieszego? W końcu też uczestniczą w ruchu, bywają sprawcami kolizji i wypadków, popełniają masę wykroczeń.

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum