Autor Wątek: Karta rowerowa dla dorosłych  (Przeczytany 3759 razy)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Odp: Karta rowerowa dla dorosłych
« 6 Kwi 2016, 21:50 »
Czy możemy zrezygnować z tematu pt. "Czy warto jeździć w kasku?"?

Było to już wałkowane, nie ma po co wznawiać dyskusji.

to osoby pełnoletnie uprawnienia zatrzymają ma zasadzie praw nabytych (tak jak w przypadku linkowanego artykułu o motorowerach)
Niekoniecznie muszą zatrzymać uprawnienia.

Poniższe linkuję tylko jako przykład, że z orzecznictwa TK wynika, że prawa mogą być odebrane. Czy i którym z punktów mógłby ustawodawca uzasadnić odebranie uprawnień, każdy sobie może zgadnąć. Chyba też nie ma potrzeby rozpętywać nad tym dyskusji, bo jak ustawodawca będzie chciał, to uzasadni.

Link: http://www.ozzl.org.pl/images/ochrona_praw_nabytych_op_pr_000078.pdf
"Zasada ochrony praw nabytych nie ma bezwzględnego charakteru i w pewnych sytuacjach
ustawodawca może od niej odstąpić, co prowadzi do zniesienia lub ograniczenia wcześniej
uzyskanych uprawnień. Możliwości odstępstw od tej zasady zdefiniowane są w orzecznictwie Trybunału Konstytucyjnego, mają one szczególny charakter i mogą mieć zastosowanie tylko w nadzwyczajnych sytuacjach. Możliwe jest zatem odstąpienie od klauzuli ochrony praw nabytych w nader wyjątkowych, wymienionych poniżej przypadkach:
1) gdy prawa zostały nabyte niesłusznie lub z naruszeniem przepisów,
2) gdy prawa nabyte zostały ustanowione w sposób niesprawiedliwy,
3) w razie wycofania się przez ustawodawcę z błędnych unormowań,
4) w wypadku gdy wymaga tego ważny interes społeczny, gospodarczy  lub  ekonomiczny
państwa,
5)  w  przypadku  kolizji klauzuli  ochrony  praw  nabytych  z  inną  konstytucyjną  zasadą  lub
wartością, która ma bardziej doniosłe znaczenie,
6) w przypadku potrzeby zachowania równowagi budżetowej,
7)  w  przypadku  transformacji  ustrojowej i wynikającej z niej zmiany aksjologii i hierarchii
wartości państwa, praw i ustroju.".
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

blondas

• Gość
« 6 Kwi 2016, 22:44 »
Mógł być w mylnym błędzie bo prawdopodobnie dostał zakaz prowadzanie pojazdów w ruchu lądowym a to oznacza szlaban na wszystko łącznie z rowerem i pociągiem.
Możliwe, że był. Ale czy taki zakaz to przypadkiem nie jest wydawany przez sąd?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 6 Kwi 2016, 22:47 »
Ale czy taki zakaz to przypadkiem nie jest wydawany przez sąd?
Jest.

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 6 Kwi 2016, 22:59 »
Zawsze mnie zadziwia argumentacja, że kask w terenie - tak, a na szosie - bez sensu (bo jak cię tir przejedzie, to kask nie pomoże). Ja myślę kompletnie inaczej - w lesie, gdy zaliczę glebę, uderzę głową o ziemię, czy w drzewo. Za to w mieście czy na szosie pierdyknę łbem o asfalt, a może o krawężnik.

Ja pisałem o jeździe w mieście, a nie o jeździe na szosie w ogóle. Jeżdżąc po Amsterdamie bez kasku będziesz bardziej bezpieczny niż jeżdżąc po Tbilisi w kasku.  I tyle.

Natomiast rzeczywiście dyskusji o kaskach nie zamierzam rozkręcać bo to już było wałkowane. Każdy sobie musi skalkulować ryzyko i podjąć decyzję. Dziękuję. ;)

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 7 Kwi 2016, 07:09 »
Nie istnieją żadne badania i dowody spełniające rygor naukowy, że kaski poprawiają bezpieczeństwo lub realnie ograniczają urazy w wypadkach drogowych.
Tak z ciekawości: czy ktoś takie badania chociaż próbował zrobić? Bo to, że nie istnieją, nie implikuje tego, że nie mogą zaistnieć.

Czytałem kiedyś badania bodajże z Wielkiej Brytanii. Puszczali rowerzystów drogą i nagrywali w jakiej odległości mijają ich kierowcy. Kierowcy mijali rowerzystów z kaskami w mniejszej odległości niż rowerzystów bez kasków.
Oczywiście pewnie takie badanie "nie spełnia rygoru naukowego" bo jaki związek ma odległość z jakiej mija Cię samochód z twoim bezpieczeństwem.
:-)

Pewnie  rowerzyści z kaskami giną częściej bo więcej i bardziej odważnie jeżdżą niż osoby bez kasków które jeżdżą jedynie po osiedlu i ścieżkach rowerowych.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
« 7 Kwi 2016, 09:07 »
Wypowiedzi wracające do tematu "czy trzeba, warto, można, powinno się nosić kask" będą lądowały w tym wątku.

Jeśli ktoś chce ożywić dyskusję o kaskach i jeszcze się poprzepychać, to jest proszony o wycieczkę tamże.

Ów wątek prowadzi w dziale "Odzież o obuwie rowerowe" pod kątem wiadomości i wyświetleń (z 308 wiadomościami i prawie dwudziestką tysięcy wyświetleń). Może więc warto jeszcze podyskutować?

Offline Kobieta mrr

• czarny mustang
  • Miasto:
  • Na forum od: 05.03.2015
« 7 Kwi 2016, 12:17 »
w radiowej trojce trwa właśnie audycja na temat.

tutaj można posłuchać online.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum