Autor Wątek: Rower szosowy na długie jazdy, również po górach.  (Przeczytany 8896 razy)

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
Witajcie :)
Od dłuższego czasu rozmyślam sobie o kupnie roweru szosowego, którym wygodnie mógłbym pokonywać znaczne odległości - jak w temacie. Ceną maksymalną jaką mógłbym przeznaczyć na takowy zakup to 4000 zł.
Trochę się rozglądałem i jak dotąd zaciekawił mnie Decathlonowy jednoślad:

ULTRA 700 AF

Lata on sobie na shimano 105 ( pozagrupowa korba ) kaseta 11-28, także pewno będzie wymagało mocniejszej nogi na podjazdach niż moje 11-34 w Kellys'ie.
Drugim jednośladem, nad którym dłużej siedziałem ( internetowo ) był
Canyon Endurance AL 5.0

komplet TIAGRA z kasetą 11-32.

Chciałbym usłyszeć, głównie od długodystansowców na co powinno się zwrócić uwagę przy wyborze roweru "ULTRA" :)
A może macie /znacie jakieś rowery do 4000 zł pozwalające na komfortową jazdę na dystansach dłuższych ?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Chciałbym usłyszeć, głównie od długodystansowców na co powinno się zwrócić uwagę przy wyborze roweru "ULTRA"
Wygodna pozycja i dobre siodełko. Masz na tym rowerze spędzić dużo czasu, więc lepiej żeby nie bolało bardziej niż musi.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

• We are infinite
    • Awesome Nomad
Chciałbym usłyszeć, głównie od długodystansowców na co powinno się zwrócić uwagę przy wyborze roweru "ULTRA"
Wygodna pozycja i dobre siodełko. Masz na tym rowerze spędzić dużo czasu, więc lepiej żeby nie bolało bardziej niż musi.

Tak, to pierwsze na co bym zwracał uwagę. Ew. jakby pasowało to bym z Kellys'a przekładał siodełko, bo tam tyłek przyzwyczajony siedzieć :)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Jeszcze jeśli chodzi o pozycję, to warto zastanowić się nad mniej agresywną pozycją mając na uwadze właśnie komfort. Przy wielogodzinnej jeździe zyski (jeśli jakieś będą) z czysto sportowej pozycji mogą zostać zrównoważone przez wolniejszą jazdę lub częstsze przystanki właśnie ze względu na plecy.

Poza tym sportową geometrię można sobie (przynajmniej częściowo) zrównoważyć lemondką.

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

• We are infinite
    • Awesome Nomad
Jeszcze jeśli chodzi o pozycję, to warto zastanowić się nad mniej agresywną pozycją mając na uwadze właśnie komfort. Przy wielogodzinnej jeździe zyski (jeśli jakieś będą) z czysto sportowej pozycji mogą zostać zrównoważone przez wolniejszą jazdę lub częstsze przystanki właśnie ze względu na plecy.

Poza tym sportową geometrię można sobie (przynajmniej częściowo) zrównoważyć lemondką.

Właśnie... które długości ramy są odpowiedzialne za sportową sylwetkę ?
Czy tak po długościach się nie zobaczy i trzeba przymierzać ?

Offline Mężczyzna Ricardo

• Na forum od: 25.05.2011
Ja bym proponował coś na tarczach, nowej szosówki w zakładanym budżecie raczej nie znajdziesz, ale niewiele używanego przełaja bez problemu. Na długich trasach po szosie w górach czeka cię częsta wymiana klocków hamulca, poza tym bardzo rozgrzewa się obręcz na zjazdach z dużą ilością serpentyn. Na stronie http://rower.com.pl/rowery-przelajowe-2811   znajdziesz kilka fajnych rowerów z ceną minimalnie przekraczającą budżet, ale jak zwykle coś pewnie można jeszcze urwać.

Offline Mężczyzna tomek

• Na forum od: 01.06.2014
Dołóż 600 PLN i weź Endurace AL6.0
Dla lepszych kół, 11 rzędów i kasety 32.

Offline Mężczyzna Ricardo

Właśnie... które długości ramy są odpowiedzialne za sportową sylwetkę ?
Długa górna rura wymusza sportową sylwetkę, więc jeśli chcesz bardziej leżeć na rowerze to bierz ramę odpowiedniej wielkości do twoich wymiarów ale tą z najdłuższą górną rurą.
Z moich doświadczeń jednak wynika że przy dystansach ultra (powyżej 500 km) nie ma już tak wysokich średnich prędkości by pozycja bardzie pochylona/ aero coś wnosiła, lepiej będzie ci się jechało trochę bardziej pionowo ale wygodniej. W ubiegłym tygodniu przykręciłem sobie w ramach przygotowań do TCR lemondkę do szosy, pozycja bardzo aero, ale już po kilkunastu km musiałem się rozprostować z powodu bolących pleców; nie wyobrażam sobie jazdy w takiej pozycji przez np. 100km.

Offline Mężczyzna faja

• Na forum od: 06.01.2013
Może popatrz na taki: ROSE PRO SL-1000.
Jeżdziłem na takim(wypożyczonym)po górach w Hiszpanii. Całkiem fajnie mi się na nim jeżdziło.
Jest całkiem lekki, choć tak nie wygląda.
strona:www.rosebikes.pl

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013

http://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/14454/test_b_twin_ultra_700_af

Czy mi się wydaje, że Decathlon daje nieco lepszy osprzęt w cenowo porównywalnych rowerach?

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Rado

• Miasto: Lublin
Może popatrz na taki: ROSE PRO SL-1000.
Faktycznie, rower wart uwagi: https://www.rosebikes.pl/bike/rose-pro-sl-1000-bike-now-852768/aid:852770
rama: 7005 T6 Ultralight Aluminium, triple-butted, from approx. 1.280 g

Na podjazdach się męczę, na zjazdach odpoczywam, a na płaskim po prostu pedałuję :)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Ogólnie to trochę późno się obudziłeś, bo noworoczne promocje się skończyły. Dwa lata temu właśnie za taką kwotę kupiłem Treka Madone 2.0.

Offline Mężczyzna faja

• Na forum od: 06.01.2013
http://road.cc/content/review/156193-btwin-triban-520
A tu masz recenzję Btwin triban (Decathlon). Bardzo go chwalą.

Offline Mężczyzna pff

• Miasto:
  • Na forum od: 10.01.2013
Triban 520: rower powyżej 11 kg w góry? Hmm, dużo.
Rose: lekka rama, ale dosyć podejrzane że na średnich komponentach doszli do wagi 8,2 kg.

« Ostatnia zmiana: 6 Kwi 2016, 15:36 CRL »

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
Z doswiadczenia znajomych, do wagi rowerow z Rose dorzuc jakies 500-600g....

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum