Cytat: Żubr w 14 Kwi 2016, 21:22Chyba nie rozumiem o czym piszesz? Półbiegi?Tak, półbiegi. Zgadza się, dopiero w trakcie zakupu mojej pierwszej szosy dowiedziałem się o czymś takim
Chyba nie rozumiem o czym piszesz? Półbiegi?
Odp: Jak wyregulować Shimano Ultegra? 2010-02-24 19:43 Tak, jest jedna - lecz BARDZO ważna wskazówka:Tych przełożeń nie używamy!!!Jest to właściwie niszczenie napędu. Przy tak skrajnym ułożeniu łańcucha (i nie tylko: 3:2 i 3:3, czy 1:8 i 1:7 też należy unikać) jest on "przekoszony" - jedno że się dużo szybciej zużywa (rozciąga), drugie że występują ogromne siły rozrywające łańcuch na boki (no tak, zależy jak pedałujesz), trzecie - że jak sam zauważyłeś biegi kiepsko wchodzą, a nawet czwarte - tak skośnie ułożony łańcuch ciągnie wózek przerzutki w bok (choć nie wiem czy ma to aż taki zły wpływ...).Aha, a do "zabronionych" kombinacji biegów myślę że można dodać też 2:1 oraz 2:9. Generalnie łańcuchowi jest najprzyjemniej, gdy jest ułożony równolegle do płaszczyzny przednich/tylnych zębatek.Jeśli inne (bardziej "środkowe") przełożenia chodzą gładko, to nie masz się czym martwić Przerzutka działa prawidłowo.Co do poniższego postu Aresa:Temat nie jest żałosny, kolega po prostu nie spędzał godzin na forach i o tej "drobnostce" ( ) nie wiedział. Ty od zawsze jeździłeś prawidłowo? Łańcuch można urwać, ale nie zawsze. Jeśli nie jest mocno skrócony ("prawidłowo" - jak wolisz), to przeżyje.[Modyfikowane: 2010-02-24 19:49]
Odp: Jak wyregulować Shimano Ultegra? 2010-02-24 19:43 Generalnie łańcuchowi jest najprzyjemniej, gdy jest ułożony równolegle do płaszczyzny przednich/tylnych zębatek.
łańcuchowi będzie najprzyjemniej. Prawie jak w pudełku przed założeniem.
A czy SRAM i jego napęd 1x12 o tym wie?