Autor Wątek: Kona Smoke  (Przeczytany 8643 razy)

Offline Mężczyzna muzycom

• Miasto: Świeradów - Zdrój
  • Na forum od: 19.05.2009
Kona Smoke
« 28 Sie 2009, 16:00 »
Szukam drugiego rowerka. Mam już jeden mtb.

Chciałbym coś do turystyki i na miasto.  Marzy mi się cro-mo i sztywny widelec. Ciężko dostać taką ramę nową w rozsądnej cenie. W Orłowskiego, czy Surly nie chcę inwestować.

Znalazłem Kone Smoke:
http://sklep.rower.com/view.php?idp=1667

Ten rower naprawdę mi podpasował. Jest mega prosty, wygląda solidnie i jest tani. Osprzęt nie jest wystrzałowy, ale spokojnie wyższa grupę znajdę w szufladzie jak coś padnie.  

Proszę o wasze opinie. Dobry wybór, a może coś innego?

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Kona Smoke
« 28 Sie 2009, 17:43 »
Wygląda ciekawie jak na te pieniądze... Cały rower tańszy niż rama Surly, a też cromoly, nono... To może być bardzo fajny sprzęt :)

Nie wiem, jak te piasty się spiszą, a to jeden z ważniejszych poza ramą komponentów, bo wymiana jest najbardziej kłopotliwa i kosztowna.

A otwory pod bagażniki są? A pod bidon(y), skoro ma być do turystyki?

Mi się generalnie podoba! :)

Aaa, czekaj, a ile on ma biegów z tyłu? Niby to nie takie istotne, ale skoro chcesz go mieć do turystyki, to lepiej, jakby miał 8 (niż 7, bo oczywiście skoro Altus, to 9 nie ma) - będzie Ci łatwiej o części zamienne bez ruszania piasty.

PS. A na miasto, to właśnie góral jest najlepszym rozwiązaniem, moim zdaniem (no chyba ze masz nazbyt dobrego/ atrakcyjnego/ drogiego MTB i boisz się skrojenia)
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Kona Smoke
« 28 Sie 2009, 20:39 »
Kurdę, zakochałem się. Ładna kona- tylko palaczka. Bardzo spodobał mi się ten rower- może też o takim pomyślę, bo rzeczywiście prosty, co bardzo bym sobie cenił po moich przygodach z "technologią" :wink: Czy to jest 29er? Opony 700x47C- co to znaczy?
Tutaj jest taka Kona na 26" za 1000zł, śmiesznie wyglądają błotniki, ale co...
http://sklep.rower.com/view.php?idp=197
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Kona Smoke
« 29 Sie 2009, 10:58 »
"palaczka"? Co to "palaczka"? :shock:

Co do opon, to wyglądają na jakieś szerokie miejskie - przy turystyce raczej do wymiany. A ramy czy widelce 29er nie są chyba istotnie większe niż standardowe 28" w trekach, tylko ta rama ma możliwość założenia szerszych opon i prawdopodobnie stąd to określenie.

No a ten tańszy to na Ciebie, Maćku, będzie na 120% za mały. Zwróć uwagę na kolory (16" i 18") :lol:

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Kona Smoke
« 29 Sie 2009, 11:22 »
Heh, niezły jestem :lol:

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Kona Smoke
« 29 Sie 2009, 11:39 »
o kurde ... jaki fajny rower!
… why so serious ?

Kona Smoke
« 30 Sie 2009, 17:22 »
Do Surly to bym tej ramy nie porównywał. Dobre rurki cro-mo jednak kosztują :/
Jeśli chodzi o piasty, to dbam o rower, więc nie powinno być z nimi więcej problemów niż z tanimi shimano.

Otwory pod bagażnik, bidony są  :D Tegoroczny Altus to grupa 8 biegowa.

Mój rower MTB jest wychudzony i jak na moje możliwości finansowe dość drogi. Kłuje napisami i praktycznie go nie zostawiam bez opieki.

29 calowe koła, ma ten rower:

http://sklep.rower.com/view.php?idp=1592
Ja wole zdecydowanie standardowe, ze względu na dostępność części.

Jesli chodzi o palaczkę, to szybko ją oduczę.

Potwierdziliście moje pozytywne odczucia. Żona mówi, ze dostane go na 30 urodziny w listopadzie. Dzięki za opinie.  :twisted:

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
Kona Smoke
« 30 Sie 2009, 20:15 »
Cieszymy się Twoim szczęściem! ;)

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Re: Kona Smoke
« 30 Sie 2009, 22:15 »
Cytat: "muzycom"

Znalazłem Kone Smoke:
Proszę o wasze opinie. Dobry wybór, a może coś innego?

Oto moja opinia.
- osprzęt jest piekielnie niski przez co będzie generowało duże opory zarówno toczenia jak i zmiany biegów
- przedni widelec jest zbyt prosty. Brak jest wygięcia amortyzującego tak charakterystycznego dla widelców stalowych
- korba w konfiguracji 28-38-48 całkowicie jest nieprzydatna w turystyce. Na blacie 48 rzadko będzie używana zwłaszcza z tarczą 11 zębów natomiast 28 będzie niewystarczająca przy ciężkich podjazdach

Tak więc jest to rower do lekkiej, rekreacyjnej turystyki po dobrze utrzymanych drogach.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Kona Smoke
« 31 Sie 2009, 08:08 »
Cytat: "robertrobert1"
korba w konfiguracji 28-38-48 całkowicie jest nieprzydatna w turystyce. Na blacie 48 rzadko będzie używana zwłaszcza z tarczą 11 zębów natomiast 28 będzie niewystarczająca przy ciężkich podjazdach

Tak? Najlżejsze przełożenie ma taki sam współczynnik obrotu jak u mnie (30 przód / 34 tył) i można było na tym jeździć z dzieckiem w przyczepce po górach. Do zeszłego roku miałem jedynie 30 przód / 28 tył i dawałem sobie radę na Harpaganach, gdzie czasem jeżdzi się w trudnym terenie. O jak ciężkich podjazdach piszesz?

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Kona Smoke
« 31 Sie 2009, 20:13 »
korba w konfiguracji 28-38-48 całkowicie jest nieprzydatna w turystyce

Robert, zlituj się. Skąd u Ciebie ten mentorski i wszystkowiedzący ton? Czy nie lepiej jest napisać, że Tobie coś takiego nie odpowiada i tu podać jakieś argumenty?
Osobiście jeżdżę na takiej właśnie korbie i bardzo ją sobie chwalę. Objechałem Alpy, Chorwację i spory kawałek Polski. Dzisiaj na przykład przejechałem trasę z Nowego Sącza do Ostrowca Świętokrzyskiego (z ciężkimi sakwami) i najczęściej używanym przełożeniem było 48/18 i dość często też 48/15. Oczywiście piszę o płaskich częściach trasy, bo podjazdy i zjazdy to całkiem inna historia. Najbardziej stromy podjazd (10% momentami)
przejechałem na przełożeniu 38/28. A więc da się z powodzeniem stosować to w turystyce - zależy jednak co komu odpowiada. I może byś Robercie w jakimś takim tonie pisał swoje posty. Bardzo by to pomogło Tobie i reszcie forumowiczów

Offline Mężczyzna robertrobert1

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 19.04.2009
Kona Smoke
« 31 Sie 2009, 21:52 »
Cytat: "transatlantyk"

Robert, zlituj się. Skąd u Ciebie ten mentorski i wszystkowiedzący ton?

Człowiek pytał... ja odpowiadałem. Jeśli Ty masz inną opinię to masz do tego prawo. Właśnie po to jest forum aby wymieniać doświadczenia, opinie etc, nieprawdaż?
 A wracając do korby. Ja jeżdżę z 30 kg obciążeniem po bezdrożach o wysokich nachyleniach. Często owe podjazdy pokonywałem przez 2-3 a nawet 8 h mieląc 1:1. Na korbie 28-38-48 tego bym nie dokonał.  

Ale cóż... może kiepski jestem... :(

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
Kona Smoke
« 31 Sie 2009, 22:28 »
Robert - źle. Nie zamierzam Ci tu udowadniać, że jesteś kiepski. Nie uważam tak zresztą. Chodzi tylko i wyłącznie o ton Twoich wypowiedzi.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Kona Smoke
« 1 Wrz 2009, 08:01 »
Ale cóż... może kiepski jestem...

Ja tak nie twierdzę. Staraj się jednak unikać stwierdzeń o wydźwięku dogmatycznym, jak właśnie tu:

Bo jak wykazaliśmy z transatlantykiem, tak jednak nie jest :)

Kona Smoke
« 1 Wrz 2009, 09:43 »
Myślę, ze do tej korby da się przyzwyczaić.
Widzę po koledze, który po jednym sezonie wjeżdża na nasze górki na klasycznej korbie szosowej. (bez sakw) Diametralnie mu się też zmieniły przełożenia MTB. Jeśli się nie przyzwyczaję zmienię na standardową.

Jeśli chodzi o osprzęt, i opory toczenia myślę, że w rodzinnej turystyce nie ma to aż tak wielkiego znaczenia. Jeżdżę teraz na maszynowych łożyskach i myślę, ze różnica między nimi, a tanią sprawną piasta shimano jest pomijalna. Zainwestowałem w piasty głównie dlatego, że potrzebowałem lepszego uszczelnienia. Jeśli bym się czegoś obawiał to tylko ich awaryjności.

Zainteresował mnie ten widelec. Czy naprawdę ugięcie daje sporo jeśli chodzi o amortyzacje?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum