Autor Wątek: Kona Smoke  (Przeczytany 8644 razy)

Offline Mężczyzna muzycom

• Miasto: Świeradów - Zdrój
  • Na forum od: 19.05.2009
Kona Smoke
« 1 Wrz 2009, 21:06 »
Cytat: "MaciekPaciek91"
Koniec tego offtopu :!: Przeszukałem 2/3 googli i dalej nie wiem, jako że na najprostsze pytania najtrudniej znaleźć odpowiedź, więc pytam: Czy te koła w rowerze Kona Smoke mają 29"? Co oznacza, że rower jest 29er'em? Czy ta kona ma tylko przedni widelec 29er?

Już piszę do czego doszedłem, drogą dedukcji :P ;)

Ten rower ma 29 calowe koła. To jest Kona smoke 2-9.
http://sklep.rower.com/view.php?idp=1592

Ostatni Smoke 2-9 wypuścili najwyraźniej w 2008 roku.

Zobacz ich ofertę na 2009
http://bikes.konaworld.com/09/09_coilairsupreme_pl.cfm#

Wszystkie modele 29` są opatrzone symbolem 2-9, ale w tym roku już nie wypuścili modelu smoke w takiej odmianie.  Archiwum starszych rowerów na stronie nie posiadają :(

Zakładam więc że model 2009 jest 28 calowy.

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Kona Smoke
« 1 Wrz 2009, 21:11 »
Cytat: "robertrobert1"
A pewnie! Bo ile w Polsce jest rowerowych rodzin? Większość to samotni młodzi wycinaki, albo stacjonarni wycieczkowicze. Dopiero Remigiusz przeciera szlaki rowerowych rodzin chociaż i tak daleko jest w tyle
Nie no, ja mam już tego dość :!: Co to ma być :?:  :!: To jest jakaś kpina :!: Staram się nie udzielać w takich dyskusjach, ale idź do hydeparku, albo lepiej- do śmietnika i tam debatuj kto jest lepszy :x Tuataj rozmawiamy o KONA SMOKE
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
Kona Smoke
« 1 Wrz 2009, 22:58 »
silencio ........ panowie .. silencio ...

ps. załóżcie sobie topik oddzielny o przełożeniach plz
… why so serious ?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Kona Smoke
« 1 Wrz 2009, 23:58 »
ale napinanie łydy tutaj widzę :!:

myślałem jednak, że więcej w was życzliwości jest, ale widze ze ostatnio tutaj na forum najlepiej wychodzi dogryzanie i anonsowanie swoich antypatii, szkoda... :roll:

A ta kona podoba mi się nawet, chociaż myślę, że za takie pieniążki można dorwać coś lepszego (chociaż już zapewne na alu a nie cr-mo)

Offline Mężczyzna muzycom

• Miasto: Świeradów - Zdrój
  • Na forum od: 19.05.2009
Kona Smoke
« 2 Wrz 2009, 00:09 »
W tym rowerze piękna jest rama: cro-mo z 1 1/8 rurą sterową , mocowaniem pod v-braki, otworami na bagażnik bidony itd. Ceny takich ram są sporo wyższe niż całej tej Kony :) (trochę się takiej ramy naszukałem) Patrząc na osprzęt, to rzeczywiście nie jest żadna rewelacja. Znajdzie się sporo lepszych propozycji. Szczególnie w używkach na allegro w tej cenie można wyrwać konkretny rower.

Offline MaciekPaciek91

Kona Smoke
« 25 Sty 2010, 20:57 »
Witam chłopaki i dziewczęta :wink: Powróciła do mnie wizja SMOKE'a, bo znalazłem takowego w wersji 29'er, w rozmiarze 20" za 1299zł. Powiedzcie mi, jak dokładnie zinterpretować definicję cromoly butted tube? Oczywiście chodzi mi o środkowy wyraz. Znalazłem na ten temat na stronie Pana Sheldona Browna, ale znów na innej wręcz przeciwną. Czy rury są zwężane na końcach, czy wręcz przeciwnie- zwężenie jest pomiędzy końcami o grubszych przekrojach? Nie jest to chyba równoznaczne z cieniowaniem? Tego bym nie chciał. (znalazłem gdzieś na jakimś forum info, że rama waży coś ok. 3 kg, także chyba cieniowana to ona nie jest)... Jak sprawują się takie rury (butted tube) pod względem technicznym/wytrzymałościowym? Pozdrawiam
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Kona Smoke
« 25 Sty 2010, 20:59 »
Butted na moje to "cieniowana".
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Kona Smoke
« 25 Sty 2010, 21:27 »
http://www.forumrowerowe.org/topic/9868-rurki-crmo-kona-cromoly-butteddouble-butted-cromoly/page__st__20 tutaj piszą, że może ona nawet być z różnych rodzajów rurek pospawana, bo tendencja jakości stopów wykorzystywanych w ramach Kony idzie w dół...

Offline MaciekPaciek91

Kona Smoke
« 25 Sty 2010, 21:38 »
no ja to min. właśnie czytałem i nie sądzę, że to są wiarygodne dane... Wątpię, żeby Kona bawiła się w spawanie ramy z mieszanki rur hi-ten i cromo, nawet wydaje mi się, że te dwie stale spawa się różnymi metodami... Ale na spawaniu się nie znam

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Kona Smoke
« 25 Sty 2010, 21:46 »
Butted to na pewno oznacza cieniowanie. W przypadku Kony bym się nie przejmował tym bo Kona robi "pancerne" ramy. Na wyjazdy używam aluminiowej Kony która jest z cieniowanego aluminium a wcale lekka nie jest ale za to bardzo sztywna.

Offline MaciekPaciek91

Kona Smoke
« 25 Sty 2010, 22:24 »
atlochowski, mówisz? Jakiej dokładnie kony używasz? Nie dopatrzyłem się na zdjęciach. Napisz coś więcej tj. jaki już nabiłeś przebieg, waga roweru etc. Czy ktoś jeszcze jest szczęśliwym, bądź nieszczęśliwym userem kony?

Offline Mężczyzna atlochowski

• Andrzej
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 22.04.2009
Kona Smoke
« 25 Sty 2010, 23:28 »
Używam Kony Fire Mountain Deluxe. Dokładnie taką http://www.katalogrowerowy.pl/produkt.php?id_produktu=426 . Jak do tej pory ma 12000 na liczniku, małe zderzenie z głazem z prędkością 45km/h i jest cała i prosta. Po tym zderzeniu przejechałem na niej 8000km i jest wszystko ok.
Wagi ci nie podam bo nie ważyłem jej, to jest mój rower pod sakwy i w tym wypadku waga się dla mnie nie liczy. Jedno co mogę powiedzieć to porównując do mojej podwójnie cieniowanej Meridy jest ciężka.
Kona nie robi super odchudzanych rowerów, robi ciężkie porządne ramy.
Jeśli chodzi o geometrię ramy to zdecydowanie nie jest sportowa, pozycja na rowerze jest bardzo lekko pochylona.
Oczywiście musisz sobie zdawać sprawę, że rower o którym myślisz to zupełnie inny typ roweru, więc moja opinia może do niego nie pasować.

Każda ocena Kony smoke w wadach ma wpisane że jest ciężka, tu masz parę opinii:
http://www.buzzillions.com/reviews/men-kona-smoke-reviews
http://www.bikeforums.net/archive/index.php/t-203603.html
http://www.bikecommuters.com/2008/03/17/kona-smoke-2-9-review/

Offline tundrik

• Miasto: Beskid Niski
  • Na forum od: 17.11.2009
    • http://www.nowakgallery.pl
Kona Smoke
« 31 Sty 2010, 00:21 »
Ja nabyłem kone smoke w wersji 29er jakiś miesiąc temu. Zresztą innych niż 29er teraz nie robią. Waga jak piszą poprzednicy nie jest mała, chociaż brak amortyzatora sprawia wrażenie, ze przód jest bardzo lekki (jak porównuje do Kellysa neos). Osprzęt w tym rowerze jest kiepski ale ja kupowałem go z taką świadomością i z założeniem, ze od razu dołożę trochę kasy i powymieniam. Obręcze kół niekapslowane za to po 36 szprych (ja wymieniłem cale koła na mavic + DT Swiss + novatec). Jak zdjąłem korby to oś suportu  trudno obrócić w palcach (wymeniam). Suport jest jeszcze na kwadrat. Problemem jest założenie bagażnika crosso. Dwa pałąki łączące bagażnik z tylnim widelcem przebiegają dokładnie na wysokości linki łączącej ramiona hamulca. Ja problem rozwiązałem wymieniając hamulce z innego roweru (inna długość ramion hamulca). Trudno mi powiedzieć coś więcej o użytkowaniu bo kupiłem go wraz z nastaniem śniegów. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów mam wrażenie, że rower jest bardzo wygodny (jak dla minie oczywiście). Kierownica jest bardzo szeroka, trochę wygięta i mam wrażenie, że dobrze amortyzuje dziury. Stalowa rama sprawia wrażenie solidnej. Są bardzo szerokie i długie wachlarze przykrywające 2 calową oponę. Niestety konieczna jest przeróbka mocowania w tylnim wachlarzu bo lata luźno. Dla mnie największą zaletą tego roweru jest możliwość założenia szerokich opon na obręcze 700c (założyłem z wielkim luzem Schwalbe marathon XR 2,0”). Mój rowerek jest wciąż w trakcie przeróbek, a przygotowuje go na wyprawę do Mongolii. Jak skończę wrzucę trochę fotek.

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
Kona Smoke
« 31 Sty 2010, 13:34 »
Wrzuć już teraz, jestem strasznie ciekawy jak się prezentuje na prawdę, a nie na katalogowych zdjęciach ;)

Offline tundrik

• Miasto: Beskid Niski
  • Na forum od: 17.11.2009
    • http://www.nowakgallery.pl
Kona Smoke
« 1 Lut 2010, 08:12 »
Jak w tygodniu poskładam całośc do kupy to wrzuce foty

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: