Autor Wątek: Ile trzeba zjeść na rowerze?  (Przeczytany 14256 razy)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Ile trzeba zjeść na rowerze?
« 18 Cze 2011, 10:44 »
Z tym spalaniem mięśni to chyba trochę przesadziłeś :wink: wątpię żeby ktokolwiek jeżdżąc turystycznie dochodził do takich obciążeń. To chyba tłuszcz raczej spaliłeś....

Ja zawsze żre bardzo dużo (4kkcal to ja na co dzień niewyprawowy jem  :P) na wyprawach, a i tak zawsze schudnę....   :roll:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
« 18 Cze 2011, 10:57 »
Cytat: "Waxmund"
(4kcal to ja na co dzień niewyprawowy jem  )

2 tic-taki? Mocny jesteś :D
A nie wierze, że masz takie zapasy :)

majchers, mam podobnie, ale mnie się wydaje że w czasie wysiłku żołądek mi się ściska i przez to dużo zjeść nie mogę.
let's make it big :)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 18 Cze 2011, 11:01 »
:P
Forumowy Aard na początku wypraw nic prawie nie je... ale jak się rozkręci to nieźle wcina  :wink:
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 18 Cze 2011, 11:15 »
majchers, ja też zaobserwowałem coś ciekawego. Po powrocie z miesięcznej wycieczki (~4000 km) podczas której byłem w zasadzie przez cały czas głodny, myślałem że okropnie schudłem. Ale waga pokazała mi coś około 63 kg, trochę więcej niż przed wyjazdem. Myślę, że pomimo że wypaliłem cały tłuszcz, to tak mi poszło w łydy, że w ostatecznym rozrachunku wyszedłem na plus.
Poza tym mój żołądek był mocno skurczony, mogłem najeść się połową porcji którą wtryniam teraz. Dodam, że w trasie około 1/2 mojego pożywienia stanowił makaron, reszta to ser, słodycze i puszki z kukurydzą albo owocami, okazjonalnie konserwa mięsna lub rybna.

Offline majchers

• Miasto: Kanada
  • Na forum od: 16.10.2008
« 20 Cze 2011, 07:10 »
Cytat: "podjazdy"
Ja kiedyś policzyłem, że jeden solidny dzień...Dlatego nawet na wyścigach stosuje się dni na regenerację, np. na TdF.
Ja bym nie przesadzał z tym wszystkim. Rowerowy touring, nawet długodystansowy, to jednak nie TdF. Wydatek kaloryczny na dzień może być podobny, ale współczynnik czasu jest inny. Oni tam to robią w parę godzin, a my dziubdziamy sobie do wieczora pomaluśku. Zniszczenie mięśni typu, o którym piszesz mało prawdopodobne. Najlepiej 'słuchać' swego organizmu. Jeżeli masz ochotę na parówę z grilla - wsuwaj! Jeśli marchew z plantacji przy drodze - niech i tak będzie.
No, chyba, że chodzi i wyczyn. Zgadzam, się, że to zupełnie inna sprawa...

Cytat: "memorek"
Cytat: "majchers"
Stoi do dziś. W tym samym miejscu. :?
Jedyny wyjście to ucieczka. Na rowerze.
To też właśnie to robię! I uciekam to tu, to tam... ;-)

Cytat: "Waxmund"
a i tak zawsze schudnę....   :roll:
No właśnie! Spędzając wiele godzin na żelazie gospodarka kaloryczna i w ogóle energetyczna jest zupełnie inna. Im dłużej, tym bardziej to widać.

Cytat: "Iwo"
majchers...waga pokazała mi coś około 63 kg, trochę więcej niż przed wyjazdem.
Sądzę, że to normalne, że u każdego tak diametralna zmiana trybu życia (jak wielotygodniowa jazda) powoduje różne efekty. Po prostu organizm zbalansowuje się sam. Dodaje-odejmuje, poprawia tu, tam...

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 20 Cze 2011, 10:00 »
Iwo Toja teoria jest prawdopodobna.
Mięśnia są cięższe od tłuszczu, tłuszcz spala się przed mięśniami, więc przy dużym wysiłku a nie morderczym, mogłeś spalić tłuszcz,a mięśni przybyło.

Ostatecznie na objętości pewnie straciłeś, ale kg ci przybyło ;)

Mój organizm jest dość nietypowy, jestem bardzo ciężki co w jeździe rowerem nie pomaga (ok 88kg przy szczupłej budowie), podczas wyprawy stosuję metodę majchersa: jem to co mi przyjdzie do głowy, na Bałkanach waliłem prawie same węglowodany i choć siły miałem mnóstwo to ubytek masy był dosyć spory. Od tego czasu staram się wieczorem wrzucać trochę białka  na noc ;)

Offline Bartek_hc

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 12.06.2011
« 20 Cze 2011, 20:01 »
W trakcie jazdy można do wody dodać carbo, przed energetyka, a po jakieś BCAA (ewentualnie odżywkę białkową).
Firmy nie będę polecał, żeby nie robić reklamy 8)

Dla mnie zawsze było problemem, co zjeść "obiadowego" - bo to co serwuje się w polskich miastach i miasteczkach dużego wyboru (niestety) nie daje, a ja lubię zjeść dużo (dużo za dużo :wink: ). Pod dostatkiem oczywiście jest różnego rodzaju pizzerii i śmieciowego żarcia.
JUŻ PO SCHODACH PŁYNIE SOBIE
CIEPŁA LUDZKA KREW
KARZEŁ CIĄGNIE ZWŁOKI KOBIET
LUBI DAMSKĄ PŁEĆ
MATKO MOJA SPÓJRZ PRZEZ OKNO
WSZĘDZIE ŚMIERĆ I KREW
IDZIE WOJNA IDZIE WOJNA
IDZIE KRWAWA RZEŹ

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 20 Cze 2011, 21:27 »
Cytat: "Bartek_hc"

Dla mnie zawsze było problemem, co zjeść "obiadowego" - bo to co serwuje się w polskich miastach i miasteczkach dużego wyboru (niestety) nie daje, a ja lubię zjeść dużo (dużo za dużo :wink: ). Pod dostatkiem oczywiście jest różnego rodzaju pizzerii i śmieciowego żarcia.

Nie wiem gdzie szukasz, ale od 4 lat podróżowania na rowerze, zawsze miałem wybór śmieciowe żarcie, czy obiad. Wybór zależał jedynie od ceny. Ostatnio nawet w przydrożnym barze (koło krajowej 17tki) zjadłem pyszne pierogi z mięsem w naprawdę przyzwoitej cenie.

Poza tym na większych wyjazdach z sakwami, trwającymi kilka dni, zawsze mam kuchenkę i garnki. Gotowanie makaronu i innych frykasów trwa do 20 minut z jedzeniem i sprzątaniem. Skoro nie mogę mieć obiadu, wiozę go ze sobą i sam robię!

Zamiast syntetycznego świństwa i super dopalaczy na rowerze jakichś energetyków czy innych specyfików jakie wspominasz, polecam banany, pomarańcze i tego typu jedzenie. Zdrowiej wychodzi. A jak Michal pisał wyprawa to nie TdF :mrgreen:
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Bartek_hc

• Na forum od: 12.06.2011
« 20 Cze 2011, 22:14 »
Może po prostu mam pecha :wink:
W Kostrzyniu nad Odrą miałem do wyboru jedzenie w knajpie, którą prowadzili bardzo dziwni ludzie albo maka, wybrałem to drugie, w Kętrzynie znalazłem jedynie podrzędną knajpę. Teorię o pechu potwierdza jedzenie w Gdyni - jedyne co znalazłem niezbyt daleko od kwatery o 22, to pizzeria, która mieniła się być najstarszą w mieście, a smaczniejsze pizze można w Biedronce kupić :wink:
Ale, żeby nie było marudzaco-płaczkowato, to w Głogowie piłem najlepszą kawę, zaś w Łebie jako deser do flądry z surówką wziąłem drugą flądrę z surówką  :lol:
A suple oczywiście nie są potrzebne - kwestia wyboru. Choć świństwem bym tego nie nazwał.
JUŻ PO SCHODACH PŁYNIE SOBIE
CIEPŁA LUDZKA KREW
KARZEŁ CIĄGNIE ZWŁOKI KOBIET
LUBI DAMSKĄ PŁEĆ
MATKO MOJA SPÓJRZ PRZEZ OKNO
WSZĘDZIE ŚMIERĆ I KREW
IDZIE WOJNA IDZIE WOJNA
IDZIE KRWAWA RZEŹ

Offline majchers

« 21 Cze 2011, 17:49 »
Zdaje się, że każdy ma po trosze rację, bo mówimy o wielu różnych przypadkach. Wyczynowa jazda różni się od półwyczynowej, ta od ekstremalnej czy touringowej, a wszystkie zaś od niedzielnej czy weekendowej. Nie wspominając o tej po zakupy czy do szewca.
Tym niemniej fajnie tak poczytać co nam burczy w brzuchach !
 :lol:

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Odp: Ile trzeba zjeść na rowerze?
« 17 Gru 2011, 22:04 »
Moje najnowsze odkrycie:
Ciastka korzenne z Aldika 4.50zł za 600g
100g ma 484kcal, cała paczka 2900kcal

2 paczki 9zł i moge jechać cały dzień :D :D

z tej samej serii:

paczka orzeszków ziemnych bez dodatku soli i oleju, koszt 3,79 zł, masa 300 gram

na 100 gramach 585 kcal, czyli w całości 1755 kcal.

rzecz jasna jako podstawa diety wyprawowej może być problem, ale jako urozmaicenie menu "słodyczowego" w ramach dogryzania czemu nie ;-)

« Ostatnia zmiana: 17 Gru 2011, 22:05 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 17 Gru 2011, 22:06 »
rzecz jasna jako podstawa diety wyprawowej może być problem
zwłaszcza dla alergików :P

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 18 Gru 2011, 19:56 »
Z orzeszkowych rzeczy polecam Orzeszki ziemna w chrupkiej skorupce z Biedronki za 3.49 zł / 240 g

W 100 g
  • Wartość energetyczne - 513 kcal
  • Węglowodany - 40,8 g
  • Tłuszcz - 32,7 g
  • Błonnik 3,4 g

Offline majchers

« 19 Gru 2011, 04:49 »
Luuudzie! Czy to pogoda tak na Was...?      ::)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 19 Gru 2011, 09:43 »
Akurat pogoda świetna ale po prostu nudzę się ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum