Autor Wątek: Geny a sukcesy sportowe  (Przeczytany 1214 razy)

Offline Kobieta starszapani

• Miasto: wioska na końcu świata
  • Na forum od: 30.03.2015
Geny a sukcesy sportowe
« 13 Kwi 2016, 10:09 »
Taka ciekawostka (bo każdy temat do dyskusji jest dobry):
http://medgenetix.pl/index.php/polecamy/184-badanie-genetycznych-predyspozycji-do-osiagniec-sportowych
Za 400 zł brutto można wykonać sobie badanie panelu 4 genów i stwierdzić czy mamy predyspozycje bardziej do sportów wytrzymałościowych czy siłowych (dla chętnych istnieje możliwość rozszerzenia badanego panelu). Na wyniki czekamy 10 dni.
Oczywiście są to tylko badania predyspozycji, a wiadomo, że na tym sprawa się nie kończy (ważny jest odpowiedni trening, odżywianie, regeneracja itd). Chętni natomiast na tego typu badania na pewno się znajdą - skoro jest oferta to będzie i popyt.

"W nieznane wejdź, Odważnym bądź, Za tajemnicą idź...." JW

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
Odp: Geny a sukcesy sportowe
« 13 Kwi 2016, 10:11 »
Taka ciekawostka (bo każdy temat do dyskusji jest dobry):
http://medgenetix.pl/index.php/polecamy/184-badanie-genetycznych-predyspozycji-do-osiagniec-sportowych
Za 400 zł brutto można wykonać sobie badanie panelu 4 genów i stwierdzić czy mamy predyspozycje bardziej do sportów wytrzymałościowych czy siłowych (dla chętnych istnieje możliwość rozszerzenia badanego panelu). Na wyniki czekamy 10 dni.
Oczywiście są to tylko badania predyspozycji, a wiadomo, że na tym sprawa się nie kończy (ważny jest odpowiedni trening, odżywianie, regeneracja itd). Chętni natomiast na tego typu badania na pewno się znajdą - skoro jest oferta to będzie i popyt.

A jak mi wyjdzie, że nie dam rady na MP16 ? :p

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 13 Kwi 2016, 10:13 »
Bardzo chętnie poznałbym moje genetyczne predyspozycje. Pytanie tylko, co zrobić z taką wiedzą?  ;D Przecież nie zostanę nagle biegaczem/kolarzem sprinterem bo tak wyszło w badaniu, a jak wyjdzie wytrzymałościowiec to wyjdzie na to, że zmarnowałem kasę :P
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna tomek

• Moderator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 01.06.2014
« 13 Kwi 2016, 10:20 »
Bardzo chętnie poznałbym moje genetyczne predyspozycje. Pytanie tylko, co zrobić z taką wiedzą?  ;D Przecież nie zostanę nagle biegaczem/kolarzem sprinterem bo tak wyszło w badaniu, a jak wyjdzie wytrzymałościowiec to wyjdzie na to, że zmarnowałem kasę :P

Ty ze swoją metryką nie jesteś targetem ;)
Nasze laboratorium spełnia wymagania dotyczące diagnostyki dzieci i młodzieży. Oceną wyników zajmuje się genetyk, doktor nauk medycznych, lekarz Centrum Zdrowia Dziecka i Instytutu Psychiatrii i Neurologii, wyspecjalizowany m.in. w genetyce dzieci i młodzieży, z uwzględnieniem predyspozycji w sporcie.

« 13 Kwi 2016, 10:21 »
Oczywiście nie mamy wątpliwości co do wyników badań paneli genów związanych z predyspozycją do pewnych chorób - mamy wiedzę (co może być dołujące) i świadomość, żeby pozostawać pod kontrolą lekarza specjalisty.

Natomiast badania predyspozycji sportowych może być ważne dla rodziców, którzy na siłę chcą ze swojego dziecka zrobić określonego sportowca.

Wyniki takich badań, jak wspomniałam, nie są jednoznaczne (podałam tylko info jako ciekawostkę) ponieważ wiele dodatkowych czynników wpływa na osiągnięcia sportowe. Ale mogą w pewien sposób ukierunkować. Załamywać się nad tym, że chcemy pojechać ultra, ale mamy takie warianty genów, które nie predysponują do tego typu wysiłku, też nie ma sensu. Chociaż pewnych ograniczeń własnego organizmu czasami nie jesteśmy w stanie przeskoczyć i to mimo ciężkiego treningu.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 13 Kwi 2016, 10:31 »
Ale mogą w pewien sposób ukierunkować. Załamywać się nad tym, że chcemy pojechać ultra, ale mamy takie warianty genów, które nie predysponują do tego typu wysiłku, też nie ma sensu. Chociaż pewnych ograniczeń własnego organizmu czasami nie jesteśmy w stanie przeskoczyć i to mimo ciężkiego treningu.
To już jest o krok od "gwiazdy mówią, że powinieneś zostać puzonistą".

Bo większości z nas ta wiedza jest zupełnie bezużyteczna w kontekście przyszłości. Co najwyżej można się zastanawiać nad przeszłymi możliwościami. Za starzy jesteśmy na zostanie sportowcami.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 13 Kwi 2016, 10:35 »
Ja się nie znam, m.in. bo jestem cieniasem. A geny nie mutują też w trakcie życia?

Online Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 13 Kwi 2016, 10:36 »
można wykonać sobie badanie panelu 4 genów i stwierdzić czy mamy predyspozycje bardziej do sportów wytrzymałościowych czy siłowych
A nie lepiej i taniej spojrzeć w drzewo genealogiczne?

« 13 Kwi 2016, 10:37 »

To już jest o krok od "gwiazdy mówią, że powinieneś zostać puzonistą".

Bo większości z nas ta wiedza jest zupełnie bezużyteczna w kontekście przyszłości. Co najwyżej można się zastanawiać nad przeszłymi możliwościami. Za starzy jesteśmy na zostanie sportowcami.

Mnie akurat z racji zboczenia zawodowego interesują tego typu zagadnienia (chociaż na co dzień nie badam predyspozycji sportowych). A poczytać i podyskutować zawsze można.

Jelona - zgadza się, mutacje spontaniczne zachodzą u każdego przez całe życie więc jakby nie patrzeć stajemy się mutantami :D

« 13 Kwi 2016, 10:39 »
można wykonać sobie badanie panelu 4 genów i stwierdzić czy mamy predyspozycje bardziej do sportów wytrzymałościowych czy siłowych

A co w przypadku gdy żaden z Twoich przodków nie uprawiał sportu? Jakie wnioski wysnujesz?

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 13 Kwi 2016, 10:40 »
A w tym drzewie sami brzuchaci panowie, mistrzowie dwuboju klasycznego: grill + piwo  :D

Offline Mężczyzna czerkaw

• We are infinite
  • Miasto: Marianowo
  • Na forum od: 25.02.2013
    • Awesome Nomad
« 13 Kwi 2016, 10:42 »
A w tym drzewie sami brzuchaci panowie, mistrzowie dwuboju klasycznego: grill + piwo  :D

To będzie pod wytrzymałościowe czy siłowe sporty :D ?

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
« 13 Kwi 2016, 10:49 »
A geny nie mutują też w trakcie życia?
A co chcesz x-menką zostać? Czy spider-manem
(Kliknij, by pokazać/ukryć)

A na serio; geny mają znaczenie w sporcie zawodowym. Dlatego na olimpiadzie wszyscy biegacze są czarni, pływacy biali a w ping-ponga grają Azjaci...
W sporcie amatorskim te różnice nie mają większego znaczenia...

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 13 Kwi 2016, 10:52 »
A co w przypadku gdy żaden z Twoich przodków nie uprawiał sportu? Jakie wnioski wysnujesz?
A to nie wystarczy zerknąć na najbliższych przodków?
Np. całe rodzeństwo mojego ojca pracowało fizycznie i nie mieli z tym większych problemów kontra rodzeństwo ojca i dziadek to rodzina grubasków, którzy najchętniej ćwiczyli biceps podnosząc piwo do ust, a wysiłkiem się brzydzili.

w ping-ponga grają Azjaci...
Dlaczego Azjaci mają do tego predyspozycje? Pytam serio.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
« 13 Kwi 2016, 10:56 »
Dlaczego Azjaci mają do tego predyspozycje? Pytam serio.

szczerze?
... nie mam pojęcia, ale grają więc pewnie jakieś mają.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum