Autor Wątek: "Bestia" - Spec Awol Comp  (Przeczytany 35075 razy)

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
"Bestia" - Spec Awol Comp
« 13 Kwi 2016, 21:49 »
Hej

Zostałem zainfekowany. Wirus nazywał się AWOL i trafił na bardzo podatny grunt. Kilka tygodni temu uderzył bowiem we mnie inny wirus, o nazwie Crux de Fer. Szalał z siłą tornada i spędzał sen z powiek. Ratunku szukałem grzebiąc w ofertach angielskich sklepów, a jedynym lekarstwem zdawała się być najlepsza z możliwych przecen, na model CdF 20. W końcu znalazłem upragniony lek - super ofertę, z 40% zniżką. Po konsultacji z doktorem Alkiem, który już dawno temu poddał się działaniu medykamentów marki Genesis napisałem do sklepu. I tu nastąpił zwrot, w całej tej historii. Moje rozczarowanie było ogromne, gdy okazało się, że lek nie jest już dostępny. Wabił jedynie ceną z witryny internetowej igrając sobie z moich uczuć. Szukałem jednak dalej. Odkryłem egzotyczne dla siebie marki rowerowe, jak np. węgierski Kurtz, czy całą listę niemieckich małych warsztatów, w których powstają stalowe rowery typu gravel. Wpłynąłem na szerokie morze anglojęzycznych forów internetowych i z każdym dniem czułem, jak zanurzam się, tonę, a jednocześnie zbliżam się do rozwiązania. W tym szukaniu, poznawaniu, odkrywaniu, było masę ciekawości i coraz więcej pewności tego, jaki ma być ten rower. Przełom nastąpił dwa tygodnie temu. Wirus AWOL odkrył swe oblicze w filmie "MELONS, TRUCKS, ANGRY DOGS" ... Zachorowałem.

Dziś przyjąłem szczepionkę ... Po ośmiu godzinach za kółkiem i wizycie w Lublinie, "Bestia" zamieszkała w Krakowie :-)

:-)

Offline Mężczyzna Dusza

• ✫ ♪ ✯ ♫ ✬ ♬ ✰
  • Miasto: Opole
  • Na forum od: 23.02.2010
Odp: "Bestia" - Spec Awol Comp
« 13 Kwi 2016, 22:09 »
Zostałem zainfekowany. Wirus...

Polecam maść cynkową ;)

Łądnie opowiedziane i jeszcze łądniej na zdjęciach zaprezentowane - to musi być początek pięknej przyjaźni.

Doktor Alek to jednak specjalista. Parę lat temu na nudności przepisywał mi fotogtrafię - pomogło :)

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 13 Kwi 2016, 22:13 »
Ładny.
Obawiam się, że też mogę złapać...

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 13 Kwi 2016, 22:24 »
Doktor Alek to jednak specjalista. Parę lat temu na nudności przepisywał mi fotogtrafię - pomogło :)

Oj tak, fotografia dobra na wszystko ;-) ...

Ładny. Obawiam się, że też mogę złapać...

Marku, jak by co to pisz ... chętnie, się przyłożę do postępu tej epidemii ;-)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 13 Kwi 2016, 22:48 »
Kierownica rzeczywiście bardzo wysoko, ale wcale nie musi to oznaczać mało sportowej pozycji - tak się zdecydowanie wygodniej używa dolnego chwytu.

Rower bardzo fajny.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 13 Kwi 2016, 22:54 »
... Z kolei geometria mniej sportowa niż CdF, więc rower raczej z odchyłem w kierunku turystyki, nie typowego przełaju

3 x tak :-) To będzie rower pod turystykę. To będzie też rower pod 2"-wego kapcia. To będzie rower pod długie trasy, bez specjalnego sportowego zacięcia. Sportowo wyżywam się w Tatrach :-)

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 13 Kwi 2016, 23:06 »
Miałem na myśli to, że dzięki podniesieniu kierownicy dolny chwyt staje się bardziej użyteczny i będzie bardziej wykorzystywany - sylwetka na rowerze uśredniając będzie podobna.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 13 Kwi 2016, 23:15 »
Cieszę się że mogłem pomoc na tylu płaszczynach!

Nota bene - ale zdjęcia Krzychu! Ostatnie dwa sprzedaj Specowi i zedrzyj z nich skórę :D

Miejsce na szerokie kapcie to czego najbardziej zazdroszczę tej konstrukcji. Mam takie fajne Mondiale 47mm.... Będziesz mógł swobodnie mieniać koła z Rometem, co?

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 13 Kwi 2016, 23:32 »
Cieszę się że mogłem pomoc na tylu płaszczynach!

Dziękuję Alek!

Nota bene - ale zdjęcia Krzychu! Ostatnie dwa sprzedaj Specowi i zedrzyj z nich skórę :D

Telefonem robiłem (SG4), więc pliki są zbyt marne ;-) Ale sesję to mu jakąś zrobię ... kiedyś.

Miejsce na szerokie kapcie to czego najbardziej zazdroszczę tej konstrukcji. Mam takie fajne Mondiale 47mm.... Będziesz mógł swobodnie mieniać koła z Rometem, co?

Tak! I na dobrą sprawę, tym jednym elementem wirus AWOL wygrał z wirusem CdF. I tu taka refleksja ... Po "przebiegu choroby", a właściwie na etapie silnego afektu ... ;-) przekonałem się, że niezwykle istotna jest możliwość bezpośredniego kontaktu z przedmiotem pożądania. Pewnie gdybym mógł przymierzyć CdF, byłoby już po sprawie. W Krakowie poznałem AWOLa Elite i Evo (ten drugi, pod tury jest genialny), ale też wiedziałem jakiej ramy mam szukać. Fajnie, że w Lublinie znalazł się gotowy rower w dobrej cenie. No i nie biały ;-) No i z ramą, która daje różne możliwości rozbudowy. Zresztą panowie składali na zamówienie, na ramie L gravela ... miał kapcia 2.1 i jeszcze było po 5mm luzu z każdej strony do tylnego widelca ...

Offline Wilk

• Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
    • Szlaki i Drogi
« 13 Kwi 2016, 23:55 »
2.1 aż wchodzi? To już wynik prawie jak sporo mniej uniwersalny i krowiasty Vagabond od Genesis. Ale to tylko w dużych rozmiarach tak da radę, czy tak samo jest we wszystkich?

Awol Comp ad 2016 sprzedawany jest na oponach 1.9" ...  oczywiście bez błotników ;-) Opony 2.1" wchodzą bez mydła, choć spotkałem się na różnych forach z wpisami, iż czasami bywają z tym problemy, typu: obciera jakiś  wybitnie "poklockowany" rant opony o mocowanie linki pancerza  etc

Jak to się ma do różnych rozmiarów ram - nie wiem dokładnie ... ale niebawem sprawdzę organoleptycznie dla M-ki.

Dla ramy XL z pierwszej serii AWOLi wchodziły nawet balony 29x2.35 ..., ale oczywiście traktować to należy w kategoriach ciekawostki, bo jeździć się na tym już nie da.

Wśród wyznawców krąży mantra, która głosi mniej więcej iż:
- do 29x1.9" wchodzi wszystko
- 29x2.0" powinno spokojnie działać, choć w zależności od modelu/kroju bieżnika mogą pojawiać się wyjątki od tej reguły
- 29x2.2 technicznie pasuje, ale użytkowo nie ma to sensu ...
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2016, 00:09 Krzysiek Sobiecki »

Offline Mężczyzna lunatyk

• Na forum od: 20.03.2012
« 14 Kwi 2016, 07:38 »
Piękny :) Zacznę się za nim rozglądać na mieście :)
Better days are coming
They are called Saturday and Sunday

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum