Z drugiej strony rezygnowac ze stali dla 200-300g oszczednosci masy na calym rowerze?
No ale to na czym jest aż taka różnica? Przecież chyba nie na samej ramie i widelcu? Bo jeśli składasz sam - to interesuje Cię tylko różnica na framesecie, resztę dajesz jaką chcesz, czy rama jest stalowa czy też aluminiowa.
Raczej bliżej 500g różnicy na samej ramie.
Różnica wagi AWOL'a w specyfikacji fabrycznej a Fuji który kupiłem to już 3-3,5 kg
Ale właśnie jak to jest z tymi wagami Genesis? Bo oni podają wagę framesetu CdF jako 3,83kg dla rozmiaru M.
No to juz bardzo duzo, ale myslalem ze rozmawiamy o budowaniu roweru na framesecie, czyli (zakladajac) z takimi samymi komponentami
Niby tak, ale frameset Awola to ok 2700zł, ...
I też w przypadku Fuji dostajesz jednak rower o znacznie węższych zastosowaniach, a Awol jest cholernie uniwersalny
Ale tak jak pisałem wcześniej mi ta uniwersalność AWOLA nawet bardziej przeszkadza niż jest potrzebna. Po co mi mocowania pod bagażnik na widelcu i ramie skoro nigdy ich nie użyję, dla mnie to tylko zwiększenie masy roweru. Zrezygnowałem z AWOLA głównie przez to że nie chcę mieć ramy ważącej 2100g skoro to samo mam w alu ważące 1600.
Masa to jeden z najistotniejszych parametrów wpływających na opory ruchu pojazdu.