Autor Wątek: Stelaż na gitarę  (Przeczytany 4178 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Stelaż na gitarę
« 9 Lut 2017, 03:33 »
Będę pisał trochę bardziej zwięźle, bo rozwaliła mi się spacja i czekam na nową klawiaturę do poczciwego 8710w :|

Pokazane wyżej mocowanie o takich kształtach do uzyskania raczej z wtrysku. Wadą bardzo droga forma, opłacalna przy produkcji idącej w tysiącach sztuk.
Poprzez frezowanie i gięcie uzyskasz tylko coś podobnego bez widocznych wzmocnień konstrukcji.
Chyba że chcesz to sklejać z kilku części, a jeśli tak to lepszy do klejenia jest PC.
Chciałem właśnie frezować główny kształt i do tego przykleić wydrukowany z ABS element mocowania QR. Do klejenia użyłbym kleju akrylowego, wytrzymałość spoiny zdaje się jest w tym przypadku bardziej kwestią zmatowienia i odtłuszczenia niż typu materiału. Inaczej by było gdyby kleił dwa kawałki PC lub PU.

To chyba by trzeba zacząć trochę inaczej. Od strony wykonawczej nie widzę problemów - element jest prosty do zrobienia na kilka sposobów.
Nie chcę cwaniakować, ale jednak napiszę, bo może się przyda jakiś fragment. Ja bym najpierw sprawdził, czy nie naruszam taką produkcją jakiegoś patentu - może być finansowo bolesne. Potem pomyślałbym o ew. klientach, cenie, którą byliby w stanie zapłacić za taki koszyk i innych aspektach mających wpływ na wybór technologii wykonania.
I na końcu rozpracowałbym metodę produkcji. I tak na szybko, bez zbędnych rozmyślań: Jeśli dla UL-owców, to wylajtowany karbon o wadze 30g (wartość strzelona bez zastanowienia). Dla estetów - aluminiowe, obrabiane cnc i anodowane na różne kolory, w bardziej wymyślnym wzornictwie, a dla oszczędnych, biednych i nieświadomych - plastik. Tyle tylko, że gięcie termoplastów się tu, moim zdaniem, nie sprawdzi. Wygląda średnio i jest drogie. Tutaj, to chyba tylko wtrysk. Dla obniżenia wagi, jeśli by budżet pozwolił, to można pomyśleć o wtrysku ze zbrojeniem, ale chyba nie ma sensu.
Nie chciałbym zniechęcać, ale takie gięte na kolanie płytki mogą ew. znaleźć chętnych na jakimś dziwacznym forum o podróżach rowerowych, ale raczej nie mają szansy na podbicie rynku ;)
Tak czy siak, trzymam kciuki i podtrzymuję propozycję pomocy, jeśli tylko będę potrafił pomóc.
Ogólnie 100% racji, ale mam inne produkty, a to tylko uzupełnienie zestawu. Nie nastawiam się też na duże ilości - chcę sprawdzić najpierw zainteresowanie rynku, potem dopiero wydawać kilkadziesiąt tysięcy złotych na formę wtryskową. W przypadku formy trzeba już idealnie opracować produkt, bo jakakolwiek zmiana jest już potem niemożliwa. Tutaj z małym zyskiem, ale jestem w stanie wyprodukować nawet niewielki nakład.

Konkurencyjny koszyk z mocowaniem do widelca bez oczek kosztuje około 300 zł za sztukę. Mój będzie tańszy, a zdecydowanie solidniej rozwiązałem sposób montażu. Będzie też kolorystycznie pasował do moich toreb.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
« 9 Lut 2017, 07:39 »
... chcę sprawdzić najpierw zainteresowanie rynku, potem dopiero wydawać kilkadziesiąt tysięcy złotych na formę wtryskową. W przypadku formy trzeba już idealnie opracować produkt, bo jakakolwiek zmiana jest już potem niemożliwa...
W najmniejszym stopniu nie chcę dyskredytować, umniejszać, krytykować bez powodu i szukać dziury. Piszę ze szczerej chęci pomocy, bo wiem, że czasami najgłupsza wypowiedź może przypadkiem naprowadzić na właściwy trop.
Możliwe, że bardzo się mylę, ale wydaje mi się, że "garażową" produkcją nie poznasz zainteresowania rynku. Na gięty na kolanie i klejony z kawałków koszyk będzie zupełnie inny klient niż na ten z wtrysku i w kolorowym opakowaniu. Za ten drugi będziesz mógł zażądać trzy razy więcej talarów pomimo dziesięciokrotnie niższych kosztów produkcji. Pierwszy będziesz sprzedawał na forach, fejsbukach i pewnie czasami prosić się będziesz o swoją kasę.
Oczywiście trochę przejaskrawiam.
Zgadza się, bardzo trudno jest zmodyfikować formę wtryskową, ale właśnie żeby zminimalizować koszty powodowane błędami konstrukcyjnymi, wynaleziono techniki tzw. rapid prototyping. W tym wypadku pewnie sprowadziłoby się to do zrobienia kilku serii koszyków w postaci odlewów żywicznych. Wymyślono żywice odlewnicze o charakterystykach zbliżonych do termoplastów (PP, ABS itp.). Forma na kilkadziesiąt koszyków będzie kosztować tysiąc złotych, może trzy, co przy koszcie materiału na koszyk pewnie poniżej 20zł, daje możliwość taniego przetestowania produktu w docelowym (albo bardzo zbliżonym) kształcie.
Gdyby dobrze poszukać, to może by się nawet okazało, że da się tą metodą zrobić koszyk już do sprzedaży, choć to mało prawdopodobne.

« 9 Lut 2017, 08:07 »
Zgadza się, że są formy wykonywane z pochodnych żywicy. Używa się do tego drukarek 3D SLA (światłoutwardzanie). Koszyczków w ten sposób nie da się jednak wykonać, bo taka forma nadaje się do przedmiotów rzędu maksimum 10 cm. Im większy przedmiot, tym większe ciśnienie, a taka forma nie jest do nich odpowiednio wytrzymała. Kolejny problem jest taki, że trzeba zaprojektować samą formę, nie mając doświadczenia samemu tego się nie zrobi, a przy skomplikowanym kształcie ponoć liczą sobie sporo - oszczędność na samym materiale byłaby już stosunkowo niewielka.

Jeśli chodzi o aspekty finansowy, robiąc formę wtryskową (pomijając brak odpowiednich funduszy i czasu na to) muszę zdobyć sporo klientów żeby się zwróciło. Wycinając PE/PC z prototypami powinienem się zmieścić w 1000 zł, więc stosunkowo łatwiej wyjść na swoje / nie wtopić. Zwłaszcza, że jak wspominałem nie jest to mój podstawowy produkt, będzie on oferowany bardziej przy okazji. Jeśli uda się odłożyć pieniądze, to będę mógł pozwolić sobie na bardziej ryzykowne inwestycje w udoskonalanie projektów i obniżanie kosztów.
« Ostatnia zmiana: 9 Lut 2017, 08:46 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna RS

« 9 Lut 2017, 08:23 »
Ja miałem na myśli odlewy żywiczne w nieżywicznych (silikonowych) formach. Tu nie jest potrzebne ciśnienie, a podciśnienie.
Forma powstaje w procesie zalania silkonem modelu. Oczywiście, w zależności od kształtu, czasami jest potrzeba zrobienia formy kilkuczęściowej.
Robię czasami takie odlewy, ale są to elementy... powiedzmy dekoracyjne. Nie muszą się wykazywać wysoką wytrzymałością, więc moja wiedza o żywicach jest mocno ograniczona.

Nie mam zamiaru ślepo stać na swoim stanowisku, bo wiem, że mogę się mylić.
Jak będziesz chciał dość tanio (za darmo) coś freznąć, to daj znać.

« 9 Lut 2017, 08:42 »
Dzięki, doceniam Twoją wiedzę i pomoc. Na ten moment muszę zostać chyba przy wycinaniu. Robienie koszyczków w sposób bardziej zaawansowany pochłonęłoby zbyt dużo czasu i pieniędzy, a mam inne pomysły, które przy niewielkich nakładach byłyby opłacalne.

Kiedyś chętnie bym się spotkał przy frezarce, nawet żeby tylko porozmawiać - widzę jest o czym ;) Pewnie będę coś zamawiał do wycinania w Krakowie, bo koszt nie powala, sam materiał ma spory udział (w przypadku poliwęglanu trzeba wziąć od razu sporą płytę i nie opłaca się robić jednej lub dwóch sztuk), a wszystko profesjonalnie pogną jak trzeba.

Offline Mężczyzna RS

« 9 Lut 2017, 09:59 »
Z jakiej grubości zamierzasz to robić? Powinienem mieć jakieś ścinki bezbarwnego PC, ale obawiam się, że to głownie 5mm.
Gięcie takich siedmiu "języczków", to bez problemu zrobisz sam przy pomocy zwykłej opalarki, a masz możliwość przetestować różne kąty gięcia.
Nie wiem o jakich klejach pisałeś. Często używam metakrylowych i epoksydowych. Mam pod nosem świetnego dostawcę, którego mogę polecić (Megaloc). Wydaje mi się, że łatwiej tam uzyskać konkretne informacje niż u np. Ataszka, gdzie żądzą ulotkowe teksty, a asortyment praktycznie taki sam. Nie wiem jak z cenami, bo to dla mnie sprawa drugorzędna.

« 9 Lut 2017, 10:10 »
4 lub 5 mm, ale 4 powinno spokojnie wystarczyć. Sam wydrukowałem z 5 mm ABS i jest strasznie sztywne, PC/PU będzie mocniejsze (i nie ma ryzyka rozwarstwienia), więc można dać 1 mm mniej.

Kąt gięcia jest ustalony. Po prostu ma być to wielokąt, który można wpisać w okrąg o średnicy worka.

Używałem kleju Wiko, firma zdaje się spod Częstochowy, nawet mam jeszcze w lodówce. Przystępna cena, parametry jak wszystkie inne. Ciekawy był Technicqll, można dać wyjątkowo cienką spoinę, ale bardzo drogi i nie działał (chyba trafiłem na wadliwy). Sprawdzę jeszcze tego Megaloc.

A. Kupiłem jeszcze na aliexpress klej Kafuter, jeszcze nie testowałem.
« Ostatnia zmiana: 9 Lut 2017, 11:48 worek_foliowy »

« 9 Lut 2017, 11:50 »
Może kogoś zainteresuje. Dostałem właśnie wiadomość dotyczącą wycięcia z PE zamiast PC.

"Co do samego wycięcia elementów z polietylenu (PE 300) jest to jak najbardziej możliwe. Jednak co do gięcia, może to być kłopotliwe, a na pewno mało estetyczne. Materiał ten bowiem, w porównaniu do poliwęglanu (PC), jest materiałem dość miękkim i w miejscu gdzie znajduje się linia gięcia, będzie dość zniekształcony oraz ponadto może ,,nie trzymać" wymiarów w każdym miejscu.
W takim wypadku odradzałbym wykonanie elementów wraz gięciem z polietylenu. Lepiej pozostać przy poliwęglanie."

Cenowo wychodziłoby tylko nieznacznie taniej.

Offline Mężczyzna RS

« 9 Lut 2017, 13:04 »
Ale do PE nie dokleisz mocowania. Skąd w ogóle taki pomysł?

« 9 Lut 2017, 13:54 »
Od razu widać specjalistę. Z opisu kleju metakrylowego Technicqll:
"WSKAZÓWKI I PORADY - nie stosować do polietylenu (PE), polipropylenu (PP), teflonu (PTFE) - nadmiar kleju który wypłynął i ma kontakt z powietrzem może być lepki jeszcze przez 24 h (nie wpływa to na wytrzymałość spoiny)"
Racja.

Offline Mężczyzna RS

« 9 Lut 2017, 14:21 »
Nie trzeba być specjalistą - nawet dzieci pewnie wiedzą, że PE, PP i PTFE, to tworzywa niesklejalne.
Kiedyś kupiłem u Ataszka taki komplecik do klejenia tworzyw trudnosklejalnych - aktywator powierzchni, klej (jakiś cyjanoakryl) i posypka o niejasnym przeznaczeniu.
Trzeba było tym "piaskiem" posypywać spoinę. On się jakby trochę rozpuszczał, ale podejrzewam, że chodziło tylko o zwiększenie powierzchni styku spoiny. Słabo to działało i od tamtej pory nie wierzę w żadne cudowne kleje dla wyżej wymienionych tworzyw.
Materiał do gięcia dobrałbym na Twoim miejscu, tak żeby dało się go skleić z wydrukiem mocowania. Najlepiej gdyby były to dwa bardzo zbliżone do siebie tworzywa. Jak drukujesz ABS'em, to dobrze byłoby drugą część też zrobić z ABS'u. Kleje metakrylowe są bardzo tolerancyjne, ale lepiej będzie działać zestaw ABS-klej-ABS niż np. ABS-klej-PC.

Offline Mężczyzna Karol

• Miasto: Mikołów
  • Na forum od: 21.02.2011
« 10 Lut 2017, 21:38 »
Jeśli koszyk ma być sklejany to jednak lepsze będzie PC, HDPE raczej się zgrzewa ultradźwiękowo albo spawa.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum