Klamki SRAM 2x10 są kompatybilne z przerzutkami MTB 2x10 (SRAM oczywiście). Więc można kombinować napęd typu 42/28 x 11/36 czy nawet korbę 26/39. Całość działa można powiedzieć "fabrycznie". (...)
2) Klamki SRAMa wydają mi się nieco mniej ergonomiczne od Shimano. Przednia część klamki shimano (tam, gdzie jest mechanizm) jest duża i w praktyce stanowi dodatkowy "wyciągnięty" chwyt. W klamkach SRAMa ten element jest dosyć anemiczny i nie bardzo można na nim trzymać.(...)
The transmission we’ve selected really is very special -we’ve used a Shimano Deore equivalent 10 speed26/36/48 chain set and a 11-36 10sp MTB cassette - thisgives an absolutely awesome range of gears - 19" to 117"We use a Shimano Deore 9* speed rear MTB mech - thisisn’t a typo - it needs to be a 9sp MTB to work properlywith 10sp road STI.We use a 10sp Shimano Tiagra road triple front mech andTiagra 10sp STI levers.This 100% Shimano transmission works really well andshould give most people a gear for every situation likely tobe encountered on the Mk3
Rozważam jeszcze tę opcję na SRAMach z napędem 42/28 x 36/11. Zastanawiam się tylko czy to znowu nie za mało....
Za mało z której strony?
Mam korbę 48/34 i kasetę 36/11 i na razie mam za słabą nogę by poczuć "braki" na dużym blacie, więc jak dla mnie, 48 jest jak najbardziej trafione. Z drugiej strony, kombinacja 34/36 na razie sprawdza się w górach - czuję, że pedałuję, a nie mielę w miejscu ;-), choć niewątpliwie na długie wyjazdy po górach korba 42/28 to bardzo sensowny wybór.
Te śmieszne klamkomanetki Gevenalle da się nawet samemu wystrugać - kolega sobie zrobił. Ja bym nie chciał, bo da się zmieniać biegi tylko w górnym chwycie, a tego mało używam.
Korbę sobie wylicz na podstawie aktualnej. Ja mam 38/24 (albo 26?) z kołami 26", mogłoby być może 40t do jazdy bez bagażu po asfalcie. Jest to jednak bardzo indywidualna sprawa.
Z tego co doczytałem to do 2x10 potrzebuję średni wózek, także te linki powyżej nieaktualne.
Przerzutka przednia:SRAM X7 10-Speed Front Derailleur - Low Clamp 2x10 - 2016SRAM X5 10-Speed Front Derailleur - Low Clamp 2x10 - 2016 - blackKtóre o.O? Dlaczego? Przerzutka przednia powinna być High Clamp czy Low Clamp?EDIT:Znalazłem coś takiego na Allegro:Przerzutka przednia Sram X7 2x10Oraz Przerzutka tylna X7 10-speed Type 2 [2014]Przerzutka GX Type 2.1 10 speed [2016]Niespecjalnie póki co kumam różnicę pomiędzy tymi grupami. To działa każdy z każdym czy jak?Jeśli to zadziała z tą korbą i kasetą, co wrzucałem wcześniej, to myślę, że wezmę te przerzutki z grupy SRAM x7.
Problem Solvers coś takiego robi. Wykonane z plastiku, cena jak za tytan Do tego odpowiednia przerzutka direct mount (jest kilka wariantów).