Autor Wątek: Rower na wyprawy do 5000-6000zł  (Przeczytany 13699 razy)

Offline Mężczyzna mrad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 10.05.2015
Odp: Rower na wyprawy do 5000-6000zł
« 22 Kwi 2016, 20:52 »
furman to co Ty miałeś rok temu to był Ogier?  :)

Offline Mężczyzna furman

• Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 23 Kwi 2016, 14:12 »
Nie pamiętam na jakim byłem. Ale mam dziada :)
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna mrad

« 30 Kwi 2016, 13:42 »
Jak się ma dobór przerzutek do doboru kierownicy? Chciałbym mieć raczej miękkie przełożenia gdyby przyszła mi ochota na jazdę po górach, ale no chciałbym tego baranka ze względu na wygodę przy długiej jeździe. Słyszałem jednak, że to nie idzie w parze, tzn. jeżeli baranek to przerzutki szosowe, jeżeli kaseta MTB, no to prosta kiera.

blondas

• Gość
« 30 Kwi 2016, 14:19 »
Jeżeli baranek to najlepiej klamkomanetki szosowe. Co masz na myśli pisząc o miękkich przełożeniach? Dla jednego to będą okolice 1:1, a inny potrzebuje 1:0,8.
Jak chcesz coś bardzo uniwersalnego to korba trekingowa 3x (48/36/26) pogodzi prędkość i podjazdy. Jak jesteś mocny i nie pakujesz się w 4 sakwy i wór to można szukać korby MTB 2x lub nawet szosowej 3x (choć to chyba najgorszy wybór).
Klamkomanetki szosowe 9 i 10 rzędowe mogą współpracować ze starszymi przerzutkami mtb (9rzędowe z długim wózkiem) które spokojnie obsłużą kasety 11-34 a nawet 11-36.
No i nie przeceniaj baranka, oczywiście zapewnia nieco więcej chwytów, ale wymusza stosowanie manetek które są droższe, przez sporo węższy chwyt prowadzenie załadowanego roweru jest gorsze, a klamki szosowe z uwagi na uciąg wymuszają używanie słabszych hamulców (przy sakwach, wadze zestawu ma to jakieś znaczenie).
Ale gdybyś bardzo chciał to mam do sprzedania klamkomanetki shimano 105 3x10 i fajnego branka salsa cowbel 2 szerokość 44 i 46 , choć nie polecam jeśli rower ma być bardzo uniwersalny  ;)

Offline Mężczyzna mrad

« 30 Kwi 2016, 14:43 »
Jeżeli baranek to najlepiej klamkomanetki szosowe. Co masz na myśli pisząc o miękkich przełożeniach? Dla jednego to będą okolice 1:1, a inny potrzebuje 1:0,8.

Trudno powiedzieć. Musiałbym to chyba jakoś zbadać. Nie wiem co mam z przodu w tym momencie, ale z tyłu mam kasetę szosową i bardzo rzadko korzystam z wysokich przełożeń. Ogólnie chodzi mi o to, że jeszcze raczej na niskich biegach i nie lubię/nie mogę przeciążać kolan i cisnąć. No i w zeszłym roku na podjazdach brakowało mi niższego biegu, a nie jeździłem po przełęczach. Prawdopodobnie pakuje się w cztery sakwy i mam obecnie przeciążone ścięgno Achillesa i przyczep mięśnia czworogłowego, także nie nazwałbym się też za mocnym. Dlatego właśnie myślę o korbie trekkingowej i kasecie mtb pomimo tego, że rower widzę póki co raczej na szosę. Ale cały czas nie wiem czy to jest dobry pomysł i czy 'tak się robi'.

Uniewersalność w tym wątku rozumiem raczej tak, że kiedy przyjdzie mi ochota za dwa lata pojechać na jakaś trasę z nieutwardzaną nawierzchnią, nie wiem, w Gruzji, to wystarczy, że sobie coś wymienię i będę mógł jechać, a nie będę musiał wymieniać całego roweru. Nie mam na myśli uniwersalności w sensie, że chcę zbudować rower, na którym teraz będę mógł wjechać wszędzie. W tym roku będzie to na pewno szosa.

No i nie przeceniaj baranka, oczywiście zapewnia nieco więcej chwytów, ale wymusza stosowanie manetek które są droższe, przez sporo węższy chwyt prowadzenie załadowanego roweru jest gorsze, a klamki szosowe z uwagi na uciąg wymuszają używanie słabszych hamulców (przy sakwach, wadze zestawu ma to jakieś znaczenie).

Szczerze mówiąc nigdy z barankiem nie jeździłem poza tym, że ostatnio się w sklepie na tym przejechałem. Raczej bazuje tutaj na doświadczeniu innych osób, które długą jeżdżą i polecają tego typu układ do podróżowania i włóczęgi.

blondas

• Gość
« 30 Kwi 2016, 15:22 »
Osobiście mi wystarcza stara korba mtb 44/32/22 i kaseta 11/32 lub 11/34. Nie jestem demonem prędkości i powyżej 30 km/h jeżdżę rzadko. Jak trafi mi się z górki to raczej nie dokręcam, odpoczywam, dlatego nawet korba trekingowa nie jest mi potrzebna. Za to mogę bez problemu wjechać w teren i przełożeń raczej nie brakuje.
Wybór samej ramy przemyśl pod kątem mocowań na bagażniki, hamulców. Zawsze lepiej jeśli rama ma takie otwory unikniesz kombinowania.
Z barankiem jest tak, że ramy które są do niego przystosowane są z założenia krótsze. Niby można założyć również do normalnej ramy, nie brakuje takich przykładów, ale czy to będzie naprawdę wygodne to się dowiesz jak sam sprawdzisz. Tyle, że to kosztowna sprawa.
A prosta kierownica = sporo tańsze i przyzwoitej jakości części, większy wybór.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
  • Na forum od: 08.12.2013
« 30 Kwi 2016, 15:24 »
Nawet nie wiedziałem że wśród tutejszych forumowych szkodników jest znany Surly Ogre ;-) W każdym razie polecam, czytałem, testowałem&oglądałem na żywo i jest to dla mnie top#1 jeśli chodzi o uniwersalną wyprawową ramę z zacięciem sportowym. Gdy tylko mój aktualny sprzęt się rozleci będę właśnie na tej ramie budował godnego następce ;-)

blondas

• Gość
« 30 Kwi 2016, 15:31 »
Nawet nie wiedziałem że wśród tutejszych forumowych szkodników jest znany Surly Ogre ;-) W każdym razie polecam, czytałem, testowałem&oglądałem na żywo i jest to dla mnie top#1 jeśli chodzi o uniwersalną wyprawową ramę z zacięciem sportowym. Gdy tylko mój aktualny sprzęt się rozleci będę właśnie na tej ramie budował godnego następce ;-)
Ogier to rzeczywiście fajna rama, wiele mocowań, dobra geometria pod uniwersalny rower. Mam ramę 18" do sprzedania, ale na kol. mrada za mała  ;)

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
« 30 Kwi 2016, 15:38 »
18" powinna być idealna dla mnie... ;-) w jakiej cenie?

blondas

• Gość
« 30 Kwi 2016, 15:59 »
1499 ze sterami. Rama jest używana, ale mało jeżdżona.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
« 30 Kwi 2016, 16:44 »
ale to chyba w euro ;)?

Offline Mężczyzna Susiedka

• Miasto: Stuttgart
  • Na forum od: 03.09.2010
« 1 Maj 2016, 05:04 »
ram co się nie schrzanią to jest mnóstwo; ja z aluminiową nie mam żadnych problemów i znam mnóstwo osób co ma tak samo,

Ramy zazwyczaj nie pękają, o ile nie ma błędów w spawie czy innych wad, ale już bywają kłopoty z gniazdami w ramach pod śruby (mocowanie bagażnika i bidonu).

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna __

• Miasto:
« 2 Maj 2016, 01:32 »
W mojej ocenia jak najbardziej geometria bliżej ramy mtb niż typowego sklepowego trekkinga.  Ewidentnie ma zacięcie sportowe(a przez takie miałem na myśli właśnie nawiązanie do mtb) ;-)

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: