Autor Wątek: rowery typu GRAVEL  (Przeczytany 45118 razy)

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
Odp: rowery typu GRAVEL
« 4 Sty 2017, 22:33 »
Dobra wiadomość.

A tak z innej beczki - czy ten frameset rzeczywiście nada się na coś w stylu przełaju/gravela/turystyka? Generalnie hamulce obręczowe oraz 26 to dla mnie zalety. Ile byście dali?

http://allegro.pl/rama-przelajowa-gravel-cx-columbus-poznan-i6661684478.html

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 4 Sty 2017, 23:00 »
Całe moje Fuji kosztowało 300 zł z przesyłką. Osprzęt LX, rower tak nowy, że były oryginalne klocki hamulcowe Shimano praktycznie bez śladów zużycia. Tutaj rama jest nieco uszkodzona, do tego spory rozmiar - aż 54 cm!! Nawet miałem dosyć podobną ramę (do odmalowania), ale nikt na forum nie chciał i poszła na złom.

Zdecydowanie szedłbym jednak w tarcze, chyba, że ma być to rower do jazdy w dobrej pogodzie. Nawet wtedy wolałbym tarcze. Za dużo zabawy z wymianą startych obręczy. Teraz są już inne czasy i nie jest to już duży wydatek.

Rama ma dosyć niską główkę, będzie sporo problemów z kupnem ładnie wyglądającego mostka z dużym wzniosem.

Budżetowo - mógłbyś po prostu użyć ramy, którą masz i spróbować z baaardzo stromym mostkiem. Niewielka efektywna długość sprawi, że rower się skróci i będzie się lżej skręcało.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Rolf

« 5 Sty 2017, 16:58 »
Całe moje Fuji kosztowało 300 zł z przesyłką. Osprzęt LX, rower tak nowy, że były oryginalne klocki hamulcowe Shimano praktycznie bez śladów zużycia. Tutaj rama jest nieco uszkodzona, do tego spory rozmiar - aż 54 cm!! Nawet miałem dosyć podobną ramę (do odmalowania), ale nikt na forum nie chciał i poszła na złom.

No ale to jednak MTB typowe - zupełnie inna geometria. Zresztą - ten na aukcji póki co 2 złote kosztuje.

Zdecydowanie szedłbym jednak w tarcze,

A ja nie - jak już wspomniałem.

A rozmiar jest akurat - to przecież rama z odwrotnym slope'm. Obecna rama ma 59 cm długości - a ta z aukcji 56 - co jest jednak sporą różnicą.

O główkę ramy dopytam - ile to będzie na centymetry.

A jak jej stan oceniacie? O firmie "Germans" ktoś słyszał?

« 5 Sty 2017, 17:50 »
No ale to jednak MTB typowe - zupełnie inna geometria. Zresztą - ten na aukcji póki co 2 złote kosztuje.
Ta rama którą miałem była chyba w rozmiarze 21-22" a miała górnej rury 55 cm - klasyczne wymiary szosówki w ramie MTB. W Fuji mam 19" C-T podsiodówki i 56 górnej - niżej położona rama to same zalety (chyba, że chcesz wsadzić framebaga).

A ja nie - jak już wspomniałem.
Tarcze to przyszłość ;P Po prostu możliwość założenie traktowałbym jako spory plus, nawet jeśli nie chce się ich mieć w tym momencie (u Ciebie za dużo trzeba by zmieniać). Niestety canti z klamkami szosowymi sporo odstają od zestawu z prostą kierownicą. Dużo też zależy od tego, które klamki i które canti.

A rozmiar jest akurat - to przecież rama z odwrotnym slope'm. Obecna rama ma 59 cm długości - a ta z aukcji 56 - co jest jednak sporą różnicą.
Teraz moda na długie ramy i krótkie mostki, ja by się specjalnie nie przejmował. Utniesz sobie 3 cm na mostku. Nawet może będziesz musiał, bo długiego z dużym wzniosem tak łatwo chyba nie znajdziesz.

Sama rama oczywiście fajna, na markowych rurkach. 100-150 zł przesyłką powinno być rozsądną ceną, może trochę mniej ze względu na wgniotkę. Ma fajne stopery/przelotki Dura-Ace ;) Do tego regulator z tyłu. Na oko rurki są w miarę dobrym stanie (rdza), ale ja się nie znam.
« Ostatnia zmiana: 5 Sty 2017, 17:57 worek_foliowy »
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 7 Sty 2017, 19:54 »
Zawsze można przerobić z ramy z górala jak ja:

w sumie grube opony nie wejdą, ale prawie to to samo:D
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Rolf

« 8 Sty 2017, 00:01 »
Widziałem :)) Wygląda odlotowo :D

Ja, póki, - zainwetsowałem w ten frameset stalowy. Niby 3700g ze sterami i mostkiem regulowanym, więc sama rama niewiele ponad 2 kg powinna ważyć - tania rama alu ważyłaby tyle samo. A tu mam fajną geo pod baranek, i niedrogo wyszło. No i to kultowa stal ;)

« 8 Sty 2017, 01:13 »
Ja, póki, - zainwetsowałem w ten frameset stalowy. Niby 3700g ze sterami i mostkiem regulowanym, więc sama rama niewiele ponad 2 kg powinna ważyć - tania rama alu ważyłaby tyle samo. A tu mam fajną geo pod baranek, i niedrogo wyszło. No i to kultowa stal ;)
Patrzyłem na tę aukcję i sprawdzałem kto wygrał. Widziałem, że nick jest na "r", więc przypuszczałem, że doszło do zakupu ;)

Jaką długość mostka planujesz?

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 22 Sty 2017, 15:25 »
A tak w skrócie: jakie modele jakich firm to gravele? Znajomemu chciałem jakiegoś zaproponować i nie wiem zbytnio czego szukać.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 22 Sty 2017, 15:37 »
Romet Boreas
Accent Furious
Author Ronin
Author Aura XR
Kona Rove
Marin Gestalt
GT Grade
Specialized Sequoia
Specialized Diverge
Fuji Jari
#Steel is Real

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 22 Sty 2017, 15:50 »
Extra, dziękuje.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 22 Sty 2017, 18:00 »
Awol to nie gravel?

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
    • Dziennik Rowerowy
« 22 Sty 2017, 18:09 »
Awola podobnie jak Marina Four Corners, osobiście uznaję za bardziej wyspecjalizowaną maszynę typu Adventure Bike. Ma łagodniejszą geometrię (kierownica sporo wyżej) niż większość graveli. Jest przystosowany do długich wypraw ze sporym bagażem, komfort stoi tu na pierwszym miejscu.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna m.arek

• Na forum od: 17.03.2014
« 22 Sty 2017, 18:20 »
Dobrze, że mój kręgosłup nie umie czytać, bo pewnie by się zbuntował i domagał komfortu ;)

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
    • Dziennik Rowerowy
« 22 Sty 2017, 18:51 »
Marku, wyjaśniłem dlaczego Awol nie znalazł się na liście, którą zrobiłem dla Waxa. Ja to właśnie w ten sposób postrzegam.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 23 Sty 2017, 08:24 »
Awola podobnie jak Marina Four Corners, osobiście uznaję za bardziej wyspecjalizowaną maszynę typu Adventure Bike. Ma łagodniejszą geometrię (kierownica sporo wyżej) niż większość graveli. Jest przystosowany do długich wypraw ze sporym bagażem, komfort stoi tu na pierwszym miejscu.
Widzę, że siedzisz w temacie "gravelo-adventurów". Mógłbyś więc wrzucić podobną listę właśnie tzw. Adventure Bików? Powoli zaczynam się rozglądać za tego typu rowerem jako następcy mojego "crosso-trekkinga".

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum