Autor Wątek: rowery typu GRAVEL  (Przeczytany 45135 razy)

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
Odp: rowery typu GRAVEL
« 23 Sty 2017, 10:44 »
zapytam z ciekawości, jak dbacie o stal "od środka"?

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 23 Sty 2017, 10:53 »

Ja zrobiłem tak, że rozkręciłem cały rower, zabezpieczyłem wszystkie nagwintowane otwory, w ramę wlałem benzynę ekstrakcyjną, wytrząsłem, odczekałem jak całość obeschła/odparowała i najlepiej jak potrafiłem spryskałem całość Fluidolem ML. Zimą nie jeżdżę - ilość soli w Krakowie jest przerażająca :-)

Offline Mężczyzna A|ex

• #GravelFun
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 23.09.2013
    • Dziennik Rowerowy
« 23 Sty 2017, 12:24 »

Ja zrobiłem tak, że rozkręciłem cały rower, zabezpieczyłem wszystkie nagwintowane otwory, w ramę wlałem benzynę ekstrakcyjną, wytrząsłem, odczekałem jak całość obeschła/odparowała i najlepiej jak potrafiłem spryskałem całość Fluidolem ML. Zimą nie jeżdżę - ilość soli w Krakowie jest przerażająca :-)

Ja również potraktowałem ramę Ronina i widelec od środka Fluidolem, zrobiłem to po tym, gdy w po wyciągnięciu sztycy znalazłem wyraźne ślady rdzy na niej.
Nie bawiłem się w płukanie benzyną. Przetarłem szmatą zawinięta na pręcie rurę podsiodłową, następnie przez wszystkie możliwe otwory napryskałem do środka Fluidol. Nadmiarowi pozwoliłem wylecieć przez otwory odprowadzające wodę, następnie upewniłem się że są drożne.
Dodatkowo sztycę poniżej miejsca obejmy posmarowałem smarem stałym.

Doczytałem, że Cr-Mo ulega pasywacji, tj. powierzchnia pokrywa się warstwą tlenków (rdzawy nalot) natomiast niżej korozja już podobno nie wnika. Uznałem jednak, że fluidol na pewno nie zaszkodzi.

Identycznie jak Krzysiek soli również unikam, zima Roninem jeżdżę tylko jak jest sucho.
#Steel is Real

Offline Mężczyzna altharr

• Użytkownik forum
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 03.09.2013
« 23 Sty 2017, 12:33 »
Dzięki koledzy. Właśnie zamówiłem Fluidol ;)

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 23 Sty 2017, 12:43 »
Taki artykuł znalazłem przypdkiem z listą "adventure" bikes:
http://www.cyclingabout.com/complete-list-offroad-expedition-adventure-touring-bikes/
Może się komuś przyda.
"Never argue with idiots"

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
« 23 Sty 2017, 12:54 »
Solanka jest groźniejsza dla aluminium (dla stopów stosowanych w rowerach).
Załatwiła mi w ub. roku obręcz. Nie wymyłem dokładnie zimowych kół na wiosnę, odstawiłem, a jesienią okazało sie że przeżarta na powierzchni hamującej. Biały nalot (proszek), zadrapałem śrubokrętem i dziura na wylot. Nie wiem, czy to od wewnątrz czy od zewnątrz zaczęło korodować. Ale to stare koło było, strata niewielka.

blondas

• Gość
« 23 Sty 2017, 13:21 »
Gravel, adventure...ja tam bym nie przesadzał ;). Jak się człowiek zagłębi w geometrię ramy, czyli serca roweru, to okaże się, że niektóre przełaje mają geometrię jak niektóre gravele (vide Fuji cross 1.5) i pewnie niektóre gravele jak rowery adventure itd. itp. A można zaoszczędzić, bo nie płaci się za modę. Bardzo fajną zresztą modę, żeby nie było. Mi się idea gravel/adventure podoba.
Coś co wyraźnie odróżnia te rowery to szerokość opon które możesz wsadzić. Ale oczywiście nie tylko.

Offline Mężczyzna Viracocha

• Miasto: Piemont
  • Na forum od: 11.04.2007
« 23 Sty 2017, 14:30 »
Gravel, adventure...ja tam bym nie przesadzał ;). (...)
Oby się kręciło!
Tutaj się nie zgodzę. Jak się nie kręci, można naprawić/wymienić, a jak geometria nie podpasuje, to już dużo większa bieda.
Natomiast zgadzam się całkowicie z pozostałą częścią Twojej wypowiedzi, czyli że niezły burdel panuje w nazewnictwie "gravelowym". Ja, gdy piszę "adventure", mam na myśli awolopodobny sprzęt.

tak, to nowa rama. Spytaj jeszcze tu - może ciągle mają starą ramę :-)
Tutaj mają tylko rozmiar M, a ja potrzebuję XL. Poza tym czarnuch też całkiem niczego sobie, ale ja zachorowałem na ten "zardzewiały". Chyba musiałbym iść na zbyt duży kompromis ;).

Offline Mężczyzna skrzysie.k

• Kapituła MP-P 2019
  • Absent.With.Out.Leave
  • Na forum od: 29.01.2016
    • Szlaki i Drogi
« 23 Sty 2017, 15:05 »
...
Poza tym czarnuch też całkiem niczego sobie, ale ja zachorowałem na ten "zardzewiały". Chyba musiałbym iść na zbyt duży kompromis ;).

Całkiem dobrze rozumiem Twe rozterki http://theradavist.com/2015/08/rust-never-sleeps-on-sofias-awol-touring-bike/#1 :-)

« 23 Sty 2017, 15:36 »
Całkiem dobrze rozumiem Twe rozterki http://theradavist.com/2015/08/rust-never-sleeps-on-sofias-awol-touring-bike/#1 :-)
Oczywiście widziałem i oczywiście oglądając się śliniłem :).

Offline Mężczyzna Rolf

• Miasto: Chorągwica k. Wieliczki k. Krakowa
  • Na forum od: 12.07.2011
« 23 Sty 2017, 17:20 »
To do jakiej kategorii rowerów można zaliczyć Planet X London Road?

PlanetX zdaje się sam nie wiedział, bo wprowadza teraz (o ile mi wiadomo zamiast londona) model Full Monty, już w kategorii "gravel", nie "road".

Offline Mężczyzna latant

• Miasto: Ożarów Maz.
  • Na forum od: 19.04.2014
« 23 Sty 2017, 20:34 »
Poza tym czarnuch też całkiem niczego sobie, ale ja zachorowałem na ten "zardzewiały". Chyba musiałbym iść na zbyt duży kompromis ;).

Nie lepiej zrobić rdzawy tuning, jak przykładowo w tym aucie http://moto.onet.pl/aktualnosci/auto-w-kolorze-korozji/cyxxt  :D

« 23 Sty 2017, 22:54 »

Nie lepiej zrobić rdzawy tuning, jak przykładowo w tym aucie http://moto.onet.pl/aktualnosci/auto-w-kolorze-korozji/cyxxt  :D
Rozumiem, że to w ramach terapii mam oglądać dwudziestoletnie, zardzewiałe Golfy  :P.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
« 23 Sty 2017, 23:15 »
PlanetX zdaje się sam nie wiedział, bo wprowadza teraz (o ile mi wiadomo zamiast londona) model Full Monty, już w kategorii "gravel", nie "road".
starałem się wyłapać różnice w geometrii ram Londona i Full Monty i jakiejś ogromnej różnicy nie widzę, chyba że te parę milimetrów w jedną czy drugą stronę jest istotne? Nie czuję się specjalistą w tej kwestii.

Offline Mężczyzna poziom

• Miasto: ELW
  • Na forum od: 11.12.2016
« 24 Sty 2017, 15:17 »
starałem się wyłapać różnice w geometrii ram Londona i Full Monty i jakiejś ogromnej różnicy nie widzę, chyba że te parę milimetrów w jedną czy drugą stronę jest istotne? Nie czuję się specjalistą w tej kwestii.

To właśnie miałem na myśli pisząc swój poprzedni post.
"Never argue with idiots"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum