Autor Wątek: 8 i 9s - kompatybilność  (Przeczytany 5835 razy)

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
8 i 9s - kompatybilność
« 29 Kwi 2016, 13:34 »
Niestety dla mnie, tylne koło w moim rowerze się było uszkodziło. Na zaplot nowego przyjdzie mi trochę poczekać, więc by ruszyć gdziekolwiek muszę na szybko zorganizować sobie z dostępnych zasobów piwnicznych nowe koło. Do dyspozycji mam rower brata, ale z napędem 8s (sam mam 9s), więc rozważam kilka wariantów rzeźbienia:
 - najprostsza: przełożyć koło z kasetą, dla jasności wychodzi kombinacja kaseta 8s, korba i łańcuch 9,
 - przełożyć koło z kasetą + podpieprzyć bratu łańcuch, tylko czy korba 9s będzie kompatybilna z łańcuchem ośmiorzędowym?
 - na pożyczone koło z ośmiorzędową kasetą, założyć swoją dziewiątkę.

Proszę o podpowiedź który wariat ( ;) ) będzie najlepiej działał? Sam skłaniam się ku ostatniemu, tylko czy na bębenek 8s, wejdzie mi kaseta 9s?
Dziękuji.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Odp: 8 i 9s - kompatybilność
« 29 Kwi 2016, 13:48 »
czy na bębenek 8s, wejdzie mi kaseta 9s?

Tak, bębebek jest taki sam.

Offline Bartek

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 15.11.2010
« 29 Kwi 2016, 13:57 »
Tylko i wyłącznie trzecia opcja.
Problemem nie jest kompatybilność kasety z łańcuchem/korbą, tylko brak kompatybilności ośmiorzędowej kasety z dziewięciorzędową manetką.
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
« 29 Kwi 2016, 14:09 »
Akurat to można wyregulować (zostanie jeden pusty skok na manetce), ale najprościej jest przełożyć kasetę, obędzie się bez babrania w regulację.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 29 Kwi 2016, 14:11 »
Zdaje się można zastosować alternatywne prowadzenie linki i powinno działać (według moich wyliczeń kaseta 9s może działać z manetką SIS 10s, więc i to powinno być podobnie). Wieczorem może uda mi się wyszukać odpowiednią tabelkę.

Przełożyć kasetę 9s byłoby jednak najłatwiej.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Robert

« 29 Kwi 2016, 14:13 »
Dzięki Worek, ale nie kłopocz się  ;D

Offline Bartek

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 15.11.2010
« 29 Kwi 2016, 14:26 »
Akurat to można wyregulować (zostanie jeden pusty skok na manetce)
Jesteś pewny? Można tak zrobić w pomiędzy kasetami 7s i 8s gdzie odległość pomiędzy kolejnymi zębatkami jest taka sama a kaseta 8s jest po prostu szersza.
W kasecie 9s odległość między zębatkami jest mniejsza niż w kasecie 8s.
Najwspanialsza mądrość – to poznanie samego siebie.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
« 29 Kwi 2016, 15:21 »
Przejechałem w takim układzie ze Turcji do Polski :) Może straci się ułamek z dokładności przerzucania, ale jako rozwiązanie awaryjne będzie ok.

Offline Mężczyzna Robert

« 29 Kwi 2016, 16:07 »
Pyk i wszystko jasne. Dziękuji.

Offline Mężczyzna Adrian S.

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 15.03.2016
« 4 Maj 2016, 13:45 »
Przejechałem w takim układzie ze Turcji do Polski :) Może straci się ułamek z dokładności przerzucania, ale jako rozwiązanie awaryjne będzie ok.

Nie w każdym rowerze tak będzie działać (zależnie od stanu na przykład pancerzyków), bo w większości, z którymi ja miałem do czynienia dało się ustawić idealnie parę biegów do wyboru dla paru koronek, i rosnące niedopasowanie im dalej od tego zakresu (czasami tylko terkotanie, czasami brak precyzji przerzucania).
Adrian Socho.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 4 Maj 2016, 15:29 »
Można za to nie cudować z dziwacznymi połączeniami, tylko poświęcić chwilę na zmianę mocowania linki.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 4 Maj 2016, 16:43 »
Jesteś pewny? Można tak zrobić w pomiędzy kasetami 7s i 8s gdzie odległość pomiędzy kolejnymi zębatkami jest taka sama a kaseta 8s jest po prostu szersza.

Z tym też różnie bywa. Kasety 7s na wolnobieg mają inne odstępy, o czym sam się przekonałem wymieniając całe tylne koło na jedyne co było dostępne w brazylijskiej wiosce. Skoro istnieją takie kasety, to i są do nich jakieś manetki. Może, na szczęście, bezstopniowe.

Ale w przypadku Shimano i kompatybilnych to prawda. 7s i 8s mają te same odstępy.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum