Autor Wątek: Białystok - Grunwald 4/5 dni  (Przeczytany 552 razy)

Offline Mężczyzna jorisvoorn

• Miasto: Rypin
  • Na forum od: 03.05.2016
Białystok - Grunwald 4/5 dni
« 3 Maj 2016, 15:53 »
Witam,
planuje wyjazd na 4-5 dni w połowie maja z Białegostoku do Grunwaldu. Dziennie ok 80 km. Plan jest taki, że dojeżdżam z kumplem pociągiem do Białegostoku i dalej ruszamy w stronę Grunwaldu przez Mazury i Warmię. Trasy nie mamy jeszcze obranej, wstępnie trasa by wyglądała jak w linku poniżej:

https://goo.gl/maps/sqqaxocaqUA2

Trasa jest do modyfikacji ponieważ na szybko Google wytyczyłem zarys a my chcemy jechać jak najwięcej wioskami, lasami i mało uczęszczanymi drogami asfaltowymi.

Teraz pytanie do Was. Może ktoś polecić po trasie ciekawe miejsca do zobaczenia i może jakieś kempingi po trasie albo fajne miejscówki na rozbicie namiotu na dziko?

Pozdrawiam, Kamil :)
« Ostatnia zmiana: 3 Maj 2016, 20:44 yoshko »

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Odp: Białystok - Grunwald 4/5 dni
« 3 Maj 2016, 16:25 »

Tak nie jedźcie.

Możliwości jest wiele: fajnie jest, np., z Białego przez Supraśl, Sokołdę, w Kopnej Górze na Wierzchlesie, Sokółkę i dalej

lub, np.,

z Białego do prawie Katrynki asfaltem, dalej przez puszczę szutrem do Kopiska, wyżej - do Krasnego Lasu (?), dalej na Jasionówkę/Jaświły, przez Biebrzański PN

lub, np., z Białego na Tykocin, wioskami do Strękowej Góry (już inne, łomżyńskie klimaty - łąki, krowy + topole), dalej skosem.

O kempingach wiem tyle, że pewnie gdzieś są; podobnie w kontekście fajnych miejsc do zoba.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna jorisvoorn

• Miasto: Rypin
  • Na forum od: 03.05.2016
« 4 Maj 2016, 19:31 »
Dzięki łatośłetka za podpowiedzi.
Ja tylko załączyłem zarys trasy, tam jest dużo głównych dróg a my je chcemy ominąć.

Twoja pierwsza podpowiedź najbardziej przypasowała bo kumpel jest fanem filmu U pana Boga za piecem i dalszych części a w tych miejscowościach rozgrywa się akcja filmu, tylko jeszcze przed Twoimi miejscowościami zahaczymy prawdopodobnie o Królowy Most.

Coś takiego:
https://goo.gl/maps/8CTTDGzS3Jn

Dalszą cześć trasy jeszcze przez weekend się ogarnie  :)
Dzięki yoshko za skrócenie linku google maps, teraz mi się udało.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 4 Maj 2016, 21:48 »

Na DK do Bobrownik, przy znaku Królowy Most, rzeczywiście kilka scen nakręcili; wobec tamtejszych atrakcji, tam długo Wam nie zejdzie. (Sam lubię tamtędy przejeżdżać, tamtejszą okolicę.)

Wytyczyłeś dojazd Traktem Napoleońskim - ew. są dwie biedy:

jedna) na dość długim odcinku wiedzie właściwie pod linią wysokiego napięcia,
druga) miejscami przeraźliwie jest zapiaszczony.

Nadmienię: gros rowerujących to nie zraża. (Teraz piachów strasznych jeszcze nie ma.)

Jeśli podpada pod Wasze zainteresowania, w Supraślu wskoczcie do Muzeum Ikon w monastyrze. Dość smacznie, przystępnie zjeść można w restauracji Bohema w budynku przy liceum plastycznym.

(W Tykocinie, w knajpie tuż przy kościele, chyba kręcili dość wiele scen filmu.)

Dobrej drogi!  :)
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

RDK

• Gość
« 4 Maj 2016, 22:27 »
Również polecam to muzeum ikon. Powierzchniowo nie jest wielki, ale też potrafi sporo czasu zająć (jak na rozmiar).

Na DK8 możecie wstąpić do Korycina - pomnik Truskawkowej Panny  :D Stamtąd zjechać do Jasionówki (kolejna gmina), Kamionka (ruiny szkoły, wnętrza puste, ale spory budynek) i stąd szuter tylko do wsi Romejki.

Przed Orzyszem macie poligon. Drogi tam są albo asfaltowe albo piaszczyste, więc jak nie radzę kombinować po leśnych dróżkach  ;)

Z Mikołajek możecie pojechać do Wojnowa. Co tam jest możecie przeczytać na wiki (poza tym, moim zdaniem jest to miejsce akcji z książki "Nie ma ceny na miód akacjowy")

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 4 Maj 2016, 22:48 »
Oprócz tego w okolicy np Twierdza Boyen w Giżycku, bunkry Dowództwa Armii  (wojsk lądowych - OKH) w Mamerkach, połowa nieukończonego Kan. Mazurskiego i wiele innych.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum