Autor Wątek: Żwirki i Muchomorki - czyli wyprawy/wycieczki rowerowe w terenie "na sztywno"  (Przeczytany 2359 razy)

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
Ostatnio wielu posiadaczy "graveli" się pojawiło. Ktoś starał się doprecyzować ten typ roweru. Jedni pisali, że musi być baranek, inni, że grube opony, a ja uważam, że po prostu musi być sztywny widelec i grube opony.

Tak czy inaczej, kto latał w terenie "na sztywniaku" ten wie:) Zapraszam do wątku, gdzie podzielicie się waszymi wyprawami-wyprawkami na rowerach gravel. W końcu trochę ich się pojawiło.

Troszkę egoistycznie zakładam wątek, bo sam chcę się podzielić zdjęciami, ale jak ktoś zechce "pociągnąć" dalej temat szutrowego "sztywniactwa" to zapraszam!

Wycieczka dzisiejsza z Radkiem obfitowała w wąwozy okolic nadwiślańskich i szutrowe drogi. Nie zabrało również przedzierania się przez krzaki, łażenia po chaszczach i jeżdżenia po wiejskich wysypiskach śmieci (nie od dziś wiadomo, że jak jest jakiś parów - trzeba go zasypać śmieciami!)

Niech zdjęcia królują w tym wątku!

RDK i jego surowy gravel. To kwintesencja gravelingu, ten rower nawet nie ma owijki!!!

W sumie dziś - 84 km z czego większość w terenie.
« Ostatnia zmiana: 4 Maj 2016, 09:56 Księgowy »
Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Ostatnio wielu posiadaczy "graveli" się pojawiło. Ktoś starał się doprecyzować ten typ roweru. Jedni pisali, że musi być baranek, inni, że grube opony, a ja uważam, że po prostu musi być sztywny widelec i grube opony.
Marketing wszystko przyjmie ;)
Wedle tej definicji, to od dawna poruszam się gravelem. Takim z 93'. Czyli dostawałem po nadgarstkach zanim to było modne :P

My home is where my bike is.

Offline Wilk

• Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Wiadomość usunięta.

Tego żartu o Gejach nie znałem:) Ale strasznie mi się podoba;) Nie żebym gejem był... ale teraz to strach jacht kupić!

MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna Pedro

• Miasto:
  • Na forum od: 19.01.2014
Czy to jest gravel? Posiada: baranek, mocowania na błotniki i bagażniki z przodu i z tyłu, opony 42c ale wejdą jeszcze szersze, wygodną geometrię a do tego można jeszcze podnieść kierownicę...

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014
Widzę teraz gravel to taki lans, jak 20 lat temu "full"  :) 

Offline Mężczyzna Pedro

• Miasto:
  • Na forum od: 19.01.2014
Raczej wytwór marketingowców,żeby zwiększyć sprzedaż - jak widać to działa ;)

blondas

• Gość
Tak czy inaczej, kto latał w terenie "na sztywniaku" ten wie:) Zapraszam do wątku, gdzie podzielicie się waszymi wyprawami-wyprawkami na rowerach gravel. W końcu trochę ich się pojawiło.
Niestety Księgowy, jeździsz usportowionym trekingiem/crossem i musisz z tym jakoś żyć. Gravel musi mieć baranka i odpowiednią geometrię. Jedyne co łączy Twój rower z gravelem to tyle, że na szosie szału nie ma i w terenie również  ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011

Jak mojemu kundlowi powiem, że jest gravelem to pęknie ze śmiechu będzie dumny jak paw!

Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Na czym polega odpowiednia geometria gravela? Serio pytam.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

blondas

• Gość
Na czym polega odpowiednia geometria gravela? Serio pytam.
W skrócie będą to łagodniejsze kąty dzięki czemu pozycja mniej sportowa i inna reakcja na ruch kierownicą czy napędzanie roweru. Suport powinien być wyżej, ale nie tak jak w mtb. Możliwość wsadzenia szerszych opon (długość tylnego trójkąta). No i wymiary pod baranka. Do tego oczywiście powinien być dobrany odpowiedni osprzęt (korby)
Porównaj speca awola i authora ronina.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Czyli to jednak nie gravel? :(
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Up-date tematu:) coby nie obrażać kundli i innych super terenowych rowerów;)

Teraz wystarczy mieć sztywny widelec w terenie i można pisać;P ha ha

Offline Mężczyzna Adrian S.

• Na forum od: 15.03.2016
a ja uważam, że po prostu musi być sztywny widelec i grube opony.

Nawet nie wiecie, jak miło wyrwać się spod etykiety fatbike'a czy grubciaka:) Dołączam do klubu gravelów/szutrowych!

Adrian Socho.

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
A ja, a ja... muchomorek :)

W wersji obagażnikowanej na Ostrej Górze w Tyńcu

Chociaż myślę sobie, że graveli nie wymyślili producenci tylko userzy z takich forów jak to. Producenci raczej podpatrują i podążają za trendami niż wyznaczają tu jakieś standardy. W każdym razie przerobiłem trekinga zobaczywszy, że na szosie z barankiem wygodniej mi się jeździ, tyle że leśną drogą np. nie pojadę ani bagażnika nie doczepię. A nazwę gravel, wstyd powiedzieć :icon_redface: , pierwszy raz napotkałem na tymże forum.
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Tagi: mazowieckie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum